Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Συμφώνησε στην υποβάθμιση των παιδικών σταθμών

Πολλά βήματα πίσω έκανε χθες η πλειοψηφία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), αφού αποφάσισε να αναλάβει τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών, χωρίς να έχει προηγούμενα διασφαλίσει την οικονομική κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών, της μισθοδοσίας και της δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλέπεται σε ομόφωνες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση ελήφθη στη χθεσινή γενική συνέλευση των δημάρχων και κοινοταρχών του Λεκανοπεδίου, χωρίς ψηφοφορία, η οποία ενδεχομένως να ανέτρεπε τα σχέδια των φιλοκυβερνητικών αιρετών, αφού πολλές ήταν οι αντιδράσεις στην εισήγηση του προέδρου, Γ. Μαστοράκου, να αναλάβουν οι δήμοι τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς και ...μετά να παλέψουν για την οικονομική κάλυψή τους. Οξεία ήταν η κριτική που άσκησαν πολλοί αιρετοί, στην επιλογή της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΤΕΔΚΝΑ να μην εφαρμοστεί η προηγούμενη ομόφωνη απόφασή τους για αναστολή του νόμου μέχρι τις 30 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο θα καταγραφούν οι ανάγκες και θα κοστολογηθεί η λειτουργία της αρμοδιότητας. Στην κριτική αυτή, ο Γ. Μαστοράκος αντέτεινε ότι τα 30 δισ. δραχμές (εκ των οποίων τα 10 δισ. προέρχονται από τους πόρους της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που υποσχέθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, είναι σε θετική κατεύθυνση, όμως παραδέχτηκε ότι πιθανότητα από το 2002 και για τα επόμενα έτη, οι δήμοι να μη λάβουν δραχμή!

Ομως - και αυτό στηλιτεύτηκε στη χθεσινή συνέλευση των δημάρχων, με το ρητορικό ερώτημα «τι άλλαξε και εισηγείστε την ανάληψη των παιδικών σταθμών, χωρίς προϋποθέσεις;» - το κονδύλι των 30 δισ. δραχμών ήταν γνωστό πριν ακόμα αποφασίσει η ΤΕΔΚΝΑ να αρνηθεί τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς προϋποθέσεις. Το τι άλλαξε, λοιπόν, ώστε να εισηγηθεί η πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ την αποδοχή της αρμοδιότητας, μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στην πίεση που ασκήθηκε στους φιλοκυβερνητικούς δημάρχους από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και στις υποσχέσεις που έδωσε σε πολλούς ότι θα ικανοποιήσει τις ανάγκες τους σε δαπάνες. Οπως, όμως, φαίνεται και από το σχετικό πίνακα του υπουργείου με τα κονδύλια προς τους δήμους, δεν καλύπτονται καν οι υπάρχουσες ανάγκες, πόσο μάλλον αυτές που εκκρεμούν χρόνια, σε κτίρια και προσωπικό.

Στα πλαίσια, δε, της διάσπασης των δημάρχων που ξεκίνησε το υπουργείο, από την επομένη της προηγούμενης απόφασής τους για άρνηση της αρμοδιότητας, χθες επιχειρήθηκε να στραφεί η προσοχή στα «υπερβολικά» χρήματα που ζητά ο Δήμος Αθηναίων (3,5 εκατομμύρια δραχμές ανά παιδί), για να λειτουργήσει τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο εξέδωσε δελτίο Τύπου για συνάντηση που έγινε την προηγούμενη βδομάδα μεταξύ παραγόντων του Δήμου και του υφυπουργού, Κ. Καϊσερλή. Μάλιστα - όπως κατήγγειλε ο αναπληρωτής δημάρχου Αθήνας, Ν. Γιατράκος - ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, με δηλώσεις του, ανέφερε πως μόνο ο Δήμος Αθηναίων είχε αρνηθεί τους κρατικούς παιδικούς σταθμούς. Προφανώς, οι δύο ενέργειες εντάσσονται σε μια διάθεση υποβιβασμού των ουσιαστικών αντιδράσεων στην αυταρχική κυβερνητική επιλογή και τη δημιουργία πιέσεων απέναντι στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, από τον οποίο - έχοντας και την εμπειρία της συνεργασίας του σε κυβερνητικές επιλογές - προσμένουν να συναινέσει, εστιάζοντας σε αυτόν το πρόβλημα.

Τελικά, η πλειοψηφία της ΤΕΔΚΝΑ αποφάσισε να πάρει μαζί με τους παιδικούς σταθμούς και τα γυμναστήρια, καθώς και την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, με την προσχηματική δέσμευση ότι ...κατόπιν θα παλέψει για τη χρηματοδότησή τους. Πολλοί αιρετοί επέμειναν πως πρέπει πρώτα να κατοχυρωθεί νομικά η κάλυψη των αρμοδιοτήτων και μετά να τις αναλάβουν, πριν αρχίσει το χαράτσωμα των δημοτών. Αλλωστε, η «αξιοπιστία» της κυβέρνησης έχει αποδειχθεί...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις δημάρχων (2008-03-07 00:00:00.0)
ΤΕΔΚΝΑ - Νομαρχία συμπαραστέκονται στη δημοτική αρχή (2005-01-28 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αιρετών του Λεκανοπεδίου (2003-07-15 00:00:00.0)
Να μην αναλάβουν οι δήμοι τις νέες αρμοδιότητες (2001-03-07 00:00:00.0)
Αποκαλύπτεται το "μπάχαλο" (1998-12-06 00:00:00.0)
"Διεκδικούν" ό,τι τους δίνει η κυβέρνηση (1998-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ