Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι προβλέπει το «σχέδιο» Γαλλίας - Γερμανίας

Οι υπουργοί Εργασίας της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μισέλ Σαπέν και Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, παρουσίασαν την Τρίτη στο Παρίσι τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έγιναν γνωστές. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες τους, το σχέδιο αυτό «θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, στην ανάπτυξη της κατάρτισης και τη γεωγραφική κινητικότητα». Δηλαδή, ότι τα προγράμματα που εξαγγέλλουν, αφορούν σε κονδύλια που έχουν ήδη ανακοινώσει γι' αυτό το σκοπό.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, «πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι έτοιμες για παραγωγή, αλλά χρειάζονται κεφάλαιο. Ομως τους παρέχονται πιστώσεις με υπερβολικά επιτόκια. Αυτόν το φαύλο κύκλο ελπίζουμε να σπάσουμε, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Δηλαδή, ανάσχεση της ανεργίας σημαίνει για την ΕΕ φτηνό χρήμα στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν εργαζόμενους με μικρότερο «κόστος».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα παρέχει φθηνά δάνεια ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, τα οποία θα πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τη χρηματοδότηση υποδομών. Επιπλέον 16 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, θα πάνε για την απασχόληση των νέων, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Αλλα 6 δισ. ευρώ θα δοθούν έως το 2020 στις χώρες - μέλη, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα (βλέπε χρήμα και εισφοροαπαλλαγές) σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων.

Οπως είπε χτες από το Παρίσι ο Βέρνερ Χόγιερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η τράπεζα θα μπορεί να δανείσει εφέτος έως και 70 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά για να επενδύσει σε προγράμματα που θα έχουν βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επίδραση στην απασχόληση. Ο ίδιος όμως προειδοποίησε για «υπερβολικές προσδοκίες», καθώς η τράπεζα συγκέντρωσε κεφάλαια από τις αγορές και πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι υποστηρίζει «βιώσιμα σχέδια»! Αρα, τα όποια σχέδια για τους άνεργους, γίνονται υπό την εποπτεία των καπιταλιστών, που είναι και οι άμεσα ωφελημένοι.

Βασική ιδέα του γαλλο-γερμανικού σχεδίου, είναι να διασφαλιστεί ότι στην Ευρώπη «κανένας νέος δε θα μένει για διάστημα μεγαλύτερο των 4-6 μηνών χωρίς απασχόληση, εκπαίδευση ή μαθητεία». Πρώτα δηλαδή καταδικάζουν χιλιάδες νέους στην εξαθλίωση και στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο ώστε να χώσουν κάτω από το χαλί τον κάθε νέο άνεργο ή να τον διοχετεύσουν σε κάποια επιχείρηση σαν φτηνή εργατική δύναμη, με το μανδύα της «μαθητείας» ή της «κατάρτισης».

Το θέμα της ανεργίας των νέων συζητήθηκε χτες και στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι η Α. Μέρκελ με τον Φ. Ολάντ, ενώ θα είναι από τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 27 και 28 Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ