Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια για ιδιωτικοποιήσεις και Ενέργεια

Τη σύγκληση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου για τον Ιούνη προετοιμάζουν οι δύο πλευρές

Ενα ακόμη βήμα στην επικίνδυνη για το λαό συμμαχία με το Ισραήλ κάνει η κυβέρνηση, προχωρώντας το επόμενο διάστημα στη διοργάνωση κοινού Υπουργικού Συμβουλίου των δύο κρατών, με τη συμμετοχή και των πρωθυπουργών. Το συμβούλιο θα συνέλθει πιθανά τον Ιούνη στο Τελ Αβίβ και η πραγματοποίησή του οριστικοποιήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ.

Η ατζέντα της πρώτης διακυβερνητικής συνάντησης και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής της συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ αναμενόταν να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των δυο Υπουργικών Συμβουλίων θα υπογραφεί μεγάλος αριθμός συμφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων, αλλά και επιχειρηματιών από τις δύο χώρες, στους τομείς της Ενέργειας, των υδάτινων πόρων, της ναυπηγοεπισκευής, του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων, της αφαλάτωσης κ.ά.

Επίσης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί και «επιχειρηματικό φόρουμ» παράλληλα με το κοινό Υπουργικό Συμβούλιο, όπου θα συμμετάσχουν επιχειρηματίες των δύο χωρών. Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ για επενδύσεις στην Ελλάδα, μέσω και της συμμετοχής εταιρειών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων». Θυμίζουμε ότι ισραηλινοί μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά των κρατικών εταιρειών «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και «ΕΛΒΟ».

Ειδικότερα για τα ζητήματα της Ενέργειας, ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Σιλβάν Σαλόμ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Ελλάδας στην κεντρική Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι ενδιαφέρον για την εξόρυξη του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ελλάδας στην Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο, έχει εκδηλώσει μεταξύ άλλων η αμερικανο - ισραηλινή εταιρεία «Νοble».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με την υπουργό Δικαιοσύνης του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, που είναι υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους. Η συνάντηση έγινε ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Δ. Αβραμόπουλου στη Ραμάλα, όπου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Ελλάδα πολεμικά πλοία του Ισραήλ (2014-07-08 00:00:00.0)
Νέα δεδομένα στους ανταγωνισμούς (2011-10-01 00:00:00.0)
Ενταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης (2011-09-07 00:00:00.0)
Νέα ένταση με πρωταγωνιστή την Τουρκία (2010-12-21 00:00:00.0)
Το φυσικό αέριο στο προσκήνιο των ανταγωνισμών (2010-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ