Κυριακή 27 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καθ' οδόν: Στην Επικοινωνία:: 3.000 χρόνια τηλεπικοινωνιακής ιστορίας

Από τις ομηρικές φρυκτωρίες στο μορσικό τηλέγραφο, από το «κουτί» του Γκράχαμ Μπελ στα σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά συστήματα

Μια επίσκεψη στο Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο του ΟΤΕ αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το θαυμαστό κόσμο των τηλεπικοινωνιών.

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο του Οργανισμού στην Κηφισιά και προς το παρόν είναι ανοιχτό μόνο σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, μέχρι σαράντα ατόμων, διαφόρων φορέων, κυρίως εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, υπηρεσιών, συλλόγων, κ.ά.

Σκοπός του Μουσείου είναι η προβολή των συστημάτων επικοινωνίας ανά τους αιώνες, από την αρχαιότητα μέχρι τις σύγχρονες τάσεις της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας, η τόνωση του ενδιαφέροντος των νέων κυρίως για τις τηλεπικοινωνίες και την τηλεπληροφορική και η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πυρήνα, γύρω από τον οποίο θα μπορούν να συγκεντρώνονται και να αναλαμβάνουν δημιουργικές δραστηριότητες όλοι όσοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν σε βάθος τις τηλεπικοινωνίες.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου άρχισαν το 1984 με πρωτοβουλία υπαλλήλων του. Χάρη στο μεράκι και το ζήλο τους, συγκεντρώθηκε ένας τεράστιος όγκος τηλεπικοινωνιακού υλικού, που μέχρι τότε ήταν διάσπαρτος σε διάφορες αποθήκες του Οργανισμού, αλλά και σε άλλους, εκτός ΟΤΕ χώρους.

Το υλικό καταγράφηκε, αξιολογήθηκε και άρχισε να τοποθετείται στα ράφια και τις προθήκες των χώρων που προσωρινά στέγαζαν το υπό δημιουργία Μουσείο.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Μέσα σε λίγα χρόνια ένα ανεκτίμητης αξίας και μοναδικής σπανιότητας και καλαισθησίας υλικό, τηλεφωνικές συσκευές του 1881, (πέντε χρόνια μετά την ανακάλυψη του τηλεφώνου και δεκατέσσερα πριν τη λειτουργία του στην Ελλάδα), μορσικοί τηλέγραφοι, καλώδια όλων των τύπων (επίγεια, εναέρια, υποβρύχια, ομοαξονικά), συστήματα radio, δορυφορικά, μεταγωγής, συσκευές φωτοτηλεγραφίας, TELEX, ανάμεσά τους και το πρώτο στούντιο της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ), τράπεζες μεταλλακτών, γέμισαν το χώρο (900 τ.μ.) του Μουσείου, που άνοιξε τις αίθουσές του στο κοινό το 1990.

Πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται σε λειτουργία, γεγονός που δίνει, με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ζωντανή την εικόνα της επικοινωνίας. Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι η παρουσία των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της αρχαιότητας (Φρυκτωρίες, σύστημα Κλεοξένη και Δημοκλείτου, κ.ά.) που δείχνουν την πρωτοπόρα συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.

Οι φρυκτωρίες ήταν σύστημα συνεννόησης που πρωτοαναφέρεται τον 11οαι. π.Χ., με σημάδια που μεταβιβάζονταν από περιοχή σε περιοχή με τη χρήση πυρσών, στη διάρκεια της νύκτας (φρυκτός = πυρσός και ώρα = φροντίδα). Σύμφωνα με την παράδοση η είδηση της άλωσης της Τροίας μεταδόθηκε στις Μυκήνες με τις φρυκτωρίες. Ενδιάμεσοι σταθμοί μεταδόσεως υπήρχαν στην Ιδη της Μυσίας, στο Ακρωτήρι της Λήμνου, στο Αθω, στο βουνό Μάκιστο και στις πλαγιές του Αραχναίου. Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες μέχρι το 1850.

Κατά το σύστημα των Κλεοξένη και Δημόκλειτου, το αλφάβητο χωρίστηκε σε πέντε στήλες και σε πέντε γραμμές. Κάθε σταθμός επικοινωνίας αποτελούνταν από δύο πεντάδες πυρσών, από τις οποίες η μία συμβόλιζε τις στήλες και βρισκόταν δεξιά και η άλλη τις γραμμές και ήταν στο αριστερό μέρος. Οταν υπήρχε κάποιο μήνυμα οι πυρσοί υψώνονταν πάνω από τα τείχη συμβολίζοντας ένα - ένα τα γράμματα ( π.χ. για το Β υψώνονταν δύο πυρσοί δεξιά και ένας αριστερά).

Ενα ακόμα μέσο επικοινωνίας της αρχαιότητας ήταν το ακουστικό κέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ενα μεγάλο χωνί, το οποίο μπορούσε να μεταφέρει τον ήχο σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων.

Για τις επισκέψεις σας στο Τηλεπικοινωνιακό Μουσείο του ΟΤΕ μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 6201.899, 6201.999, 6202.099. Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά (προσπέλαση από την Εθνική Οδό, κόμβος Νέας Κηφισιάς, και από τη Λεωφ. Τατοΐου).

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανσέληνος στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (2022-08-10 00:00:00.0)
Απάτη σε βάρος του ΟΤΕ (2002-06-28 00:00:00.0)
Ο ΟΤΕ μάς αφορά όλους! (2000-07-13 00:00:00.0)
H ιδιωτικοποίηση έφτασε στους δορυφόρους... (1998-10-02 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των ιδιωτών ο ΟΤΕ (1997-02-06 00:00:00.0)
"Δούρειος Ιππος" στην υπηρεσία πολυεθνικών (1995-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ