Τετάρτη 18 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε ότι έως την 1η Ιούλη οι υπάλληλοι της νομικής υπηρεσίας και της διεύθυνσης ανθρωπίνων πόρων του δήμου θα μειωθούν κατά 30%. Δηλαδή, θα απολυθούν γύρω στους 3.000 εργαζόμενοι. Το μέτρο αυτό που συνδυάζεται και με περικοπή μισθών κατά 10 για τον δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εμφανίζεται ως αναγκαίο για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα. Η ουσία είναι ότι την καπιταλιστική κρίση, που επιδεινώθηκε με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Ο αντιπρόεδρος της «Petrochina» («Πετροτσάινα»), της μεγαλύτερης κρατικής κινεζικής ενεργειακής εταιρείας, Λιάο Γιονγκγιουάν εξετάζεται για πιθανή «σοβαρή παραβίαση του νόμου», σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Πειθαρχικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας, χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

ΡΩΜΗ.-- Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, θα συναντηθεί στις 17 Απρίλη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Aνσα», οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη «βοήθεια στην Ουκρανία», την «κατάσταση με την ασφάλεια της Λιβύης», την«ανάγκη προώθησης των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους». Ακόμα, θα συζητήσουν για τις «οικονομικές εξελίξεις με την Ευρώπη», τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου, τις κλιματικές αλλαγές και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εικοσιτετράωρες απεργίες πραγματοποιούν οι οδηγοί φορτηγών στη Γαλλία, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους, που μένουν παγωμένοι εδώ και 3 χρόνια, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια να κρατήσει τους μισθούς καθηλωμένους, προκειμένου να διατηρηθεί η «ανταγωνιστικότητα».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 3% στις 6,70 λίρες ανά ώρα από τον Οκτώβρη του 2015 ανακοίνωσε ότι θα κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εάν το «Συντηρητικό» κόμμα αναδειχθεί πρώτη δύναμη στις εκλογές του Μάη. Πρόσθεσε, τέλος, ότι υπάρχει μόνο μία «πολύ μικρή» πιθανότητα να πραγματοποιήσει εντός του 2015 το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου υπέδειξε χτες έναν αστυνομικό ως τον άνθρωπο που δολοφόνησε την 33χρονη δικηγόρο και στέλεχος της «Σοσιαλιστικής Λαϊκής Συμμαχίας» Σάιμα αλ Σάμπαγ, στη διάρκεια διαδήλωσης το Γενάρη στο Κάιρο. Παράλληλα, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία και υποκίνηση βίας σε βάρος 16 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μελών των παράνομων «Αδελφών Μουσουλμάνων», για το θάνατο 19 φιλάθλων σε επεισόδια τον περασμένο μήνα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δυναμική διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο του Βελιγραδίου περίπου 10.000 Σέρβοι εκπαιδευτικοί, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ενας άνδρας και μία γυναίκα από τη Ζιμπάμπουε που κατηγορήθηκαν ψευδώς για τον θάνατο ενός μικρού αγοριού λιντσαρίστηκαν την Παρασκευή σε μια παραγκούπολη της Πρετόρια στη Νότια Αφρική. Η γυναίκα κάηκε ζωντανή, ενώ ο συμπατριώτης της κατάφερε να γλιτώσει χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας, η οποία γνωστοποίησε χτες το περιστατικό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως αύξησαν την παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα στο Νότιο Παρς που μοιράζονται με το Κατάρ στο πλαίσιο προσπαθειών διεύρυνσης της παραγωγής Ενέργειας παρά τις διεθνείς κυρώσεις. Η ημερήσια παραγωγή από τη συγκεκριμένη γεώτρηση ανέρχεται σε 600.000.000 κ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολύσεις δεκάδων απεργών-μεταλλεργατών (2014-05-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2013-02-01 00:00:00.0)
Αποθαρρύνει τις απεργίες και τις αυξήσεις ο Ζούμα (2012-10-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2007-10-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ