Τρίτη 7 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ανυποχώρητα για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας

Με σύνθημα «Καμία αναμονή, καμία Κυριακή» διαδήλωσαν προχτές σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο

Στιγμιότυπο από τη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα
Με συγκέντρωση και μαζική πορεία στους δρόμους της Αθήνας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής η διαδήλωση που διοργάνωσαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων και Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στο Εμπόριο, με αιχμή το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Από το πρωί, έγιναν εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα και μεγάλα σούπερ μάρκετ σε γειτονιές της Αθήνας.

Η προηγούμενη Κυριακή ήταν μία από τις επτά (συν μία) για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση και την ίδια ώρα οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης, μιλώντας άλλοτε για «επαναφορά του παλιού συστήματος», άλλοτε για «πέντε Κυριακές ανοιχτά το χρόνο», πετώντας το μπαλάκι σε Περιφέρειες και δήμους να αποφασίζουν για παραπάνω Κυριακές, αν μια περιοχή χαρακτηριστεί «τουριστική».

Νομοθετική κατοχύρωση τώρα!

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Καπνικαρέας, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, υπογράμμισε πως το αίτημα για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, με τη διεκδίκηση για 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Υπενθύμισε πως ο κλάδος έρχεται δεύτερος σε απώλειες θέσεων εργασίας, πράγμα που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς εργοδοτών και κυβερνήσεων πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα αυξήσει την απασχόληση.

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Τη στήριξη της ΠΑΣΕΒΕ μετέφερε ο Θ. Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, ο οποίος εξήγησε πως η απελευθέρωση του ωραρίου, που αξιώνουν μεγάλες επιχειρήσεις, ΕΕ και κυβερνήσεις, εξοντώνει και τους αυτοαπασχολούμενους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Λίνα Ράλλη, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την πείρα των ξενοδοχοϋπαλλήλων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αξίωση του ΣΕΤΕ να δουλέψουν χωρίς ρεπό κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Κατά μήκος της διαδρομής, η πορεία σταμάτησε έξω από μεγάλα καταστήματα του κέντρου. Εξω από το πολυκατάστημα «Notos» έκανε σύντομη παρέμβαση ο αντιπρόεδρος του σωματείου «Praktiker», Γ. Αλευράς. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, που αφήνει ανοιχτά παράθυρα για υπονόμευση της Κυριακής αργίας και κάλεσε σε αγώνα για τη νομοθετική της κατοχύρωση και την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Ν. Τζώρτζης, πήρε το λόγο όταν οι απεργοί έφτασαν έξω από το πολυκατάστημα «Attica». Οπως είπε, η πάλη για τη νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στο Εμπόριο, πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Η πορεία ολοκληρώθηκε στην αρχή της Ερμού.

Στη Θεσσαλονίκη

Πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν οι εμποροϋπάλληλοι της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της πορείας έγιναν στάσεις έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Νωρίτερα στη συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους μίλησε η Σοφία Καλαντίδου, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων.

Σημείωσε ότι «η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ των αντιλαϊκών μέτρων που στόχο έχουν τη μείωση του μισθού των εργαζομένων, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο Εμπόριο». Χαιρετισμό απηύθυνε η Ράνια Καπετανγιώργη, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ. Παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χέρι - χέρι «ξηλώνουν» παραπέρα την κυριακάτικη αργία (2021-12-03 00:00:00.0)
Απεργία και συγκεντρώσεις την Κυριακή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (2018-06-22 00:00:00.0)
Μαζική εξόρμηση στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο (2015-12-15 00:00:00.0)
Οργανώνουν τον αγώνα (2012-12-13 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη (2005-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ