Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διεργασίες αναδιάρθρωσης εν μέσω οικονομικών κινδύνων

Η συγκρότηση και λειτουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης προτείνεται και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για την παραπέρα εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ τάχθηκε υπέρ «της ενδυνάμωσης του εκτελεστικού Οργάνου της Ευρωζώνης, είτε αυτό τελεί εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε είναι αυτόνομο Οργανο», δηλαδή με ανοιχτό το ενδεχόμενο των αυξημένων αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής, ακόμη και σε σχέση με την Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, ο Ε. Νοβότνι, επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, προειδοποιεί ακόμη και για το ενδεχόμενο «βραχυπρόθεσμων κινδύνων» στις οικονομίες της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές. Οπως είπε, η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, παρότι φαίνεται να διατηρεί υψηλούς ρυθμούς, είναι «ισχνή» σε σχέση με τις κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις και ο μετασχηματισμός της θα πλήξει τους εμπορικούς της εταίρους βραχυπρόθεσμα. Μάλιστα, όπως τόνισε, το «πιο επείγον ζήτημα είναι η χρηματοοικονομική αστάθεια και η οικονομική αδυναμία σε διάφορες οικονομίες αναδυόμενων αγορών», ενώ «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας». Καταλήγοντας σημείωσε πως «οι αναδυόμενες αγορές τώρα φέρνουν την κρίση πίσω σε εμάς και ταυτόχρονα μας θυμίζουν την αλληλεξάρτηση στην παγκόσμια οικονομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ