Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΣΡ
Σε εξέλιξη οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί για τις άδειες των ΜΜΕ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι σφοδροί ανταγωνισμοί για την αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, όπως έδειξε και η χτεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ενωση Κεντρώων καταψήφισαν και χτες τη λίστα των προσώπων που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενώ η ΧΑ ψήφισε «παρών». Στο μεταξύ, ήδη με τροπολογία που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Βουλή, λόγω ακριβώς του «αδιεξόδου» στο ΕΣΡ, προβλέπεται ότι πλέον η Βουλή, αντί το ΕΣΡ, θα αποφασίζει για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών που θα λάβουν άδειες. Η τροπολογία ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία. Σε σύνολο 256 βουλευτών για την τροπολογία του ΕΣΡ, «ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 101 και «παρών» δύο. Το ΚΚΕ απέναντι σε όλη αυτή την ιστορία, τόσο σε ό,τι αφορά την τροπολογία όσο και τη σύνθεση του ΕΣΡ, τοποθετείται με «παρών».

Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη χτεσινή διάσκεψη ανέφερε ότι «είναι προφανές ότι θα μείνουν κανάλια και εργαζόμενοι χωρίς την άδεια και την εργασία που έχουν σήμερα. Θα μπορούν να έχουν άλλη άδεια ψυχαγωγική ή να κάνουν συγχωνεύσεις». Ο ίδιος διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία Τούρκος επιχειρηματίας δηλώνει πως έχει συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα για την αγορά τηλεοπτικής συχνότητας στη χώρα, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση προς κανέναν ούτε Ελληνα - όχι μόνο Τούρκο». Να σημειωθεί ότι η αναδιανομή της πίτας στο τηλεοπτικό τοπίο εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως ...αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, δίνοντας απάντηση σε όλο αυτό το σκηνικό, έκανε σαφές ότι είναι τουλάχιστον κοροϊδία να γίνεται λόγος για διαφάνεια και πάταξη της διαπλοκής και πραγματική ενημέρωση όσο τα ΜΜΕ είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Σημείωσε ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες στον καπιταλισμό είναι εμπόρευμα και το κεφάλαιο χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να χειραγωγεί συνειδήσεις. Εκανε σαφές ότι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο τούνελ των αδειών (2004-06-09 00:00:00.0)
Πράσινο φως για άδειες της «διαπλοκής» (2004-05-07 00:00:00.0)
Ανοιχτά τα κρίσιμα θέματα στο χώρο των ΜΜΕ (2001-11-20 00:00:00.0)
Το μέλλον... των αδειών (2001-01-16 00:00:00.0)
Καθυστερημένη «σταυροφορία» (2000-09-27 00:00:00.0)
Προεκλογικό «δώρο» στους ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών (1999-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ