Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Ματώνουν το λαό για τα πλεονάσματα του κεφαλαίου

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017, το οποίο προδιαγράφει την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, «διαφημίζοντας» την αποτελεσματικότητα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, στάθηκε στα στοιχεία για την «υπέρβαση των στόχων κατά 1,3 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα», που προήλθαν από την ένταση της φοροληστείας εναντίον του λαού, λέγοντας ότι «δείχνουν πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση»...

Τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα τάχθηκαν κατά του προσχεδίου, ασκώντας κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι δεν έχει ενεργοποιήσει τον αναπτυξιακό νόμο, «παρ' ότι βεβαίως και να ενεργοποιηθεί, στην πραγματικότητα με 480 εκατ. ευρώ» για επενδύσεις, «είναι ένα αδειανό πουκάμισο (...) Οταν ξέρουμε ότι με βάση τις μελέτες όλων των διεθνών οργανισμών, στο ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα χρειάζεται επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων»...

Για την καθυστέρηση των αναδιαρθρώσεων κατέκριναν την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα. Μάλιστα, η ναζιστική ΧΑ διαμαρτυρήθηκε γιατί όχι μόνο «δεν ήρθε η ανάπτυξη που λέτε», αλλά «τώρα οι Ελληνες επιχειρηματίες φεύγουν μαζικά από ανάγκη γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

Στην «πρέσα» και τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες

Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι αυτό που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, είναι ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «ματώνετε το λαό για τα πλεονάσματα του κεφαλαίου».

«Αλλωστε, αυτό κάνατε και με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2016. Απ' την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερες κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο που εσείς είχατε βάλει. Για το ίδιο διάστημα, το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται αυξημένο κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι. Αρα, λοιπόν, πήρατε περισσότερα 3,5 δισ. ευρώ από τα λαϊκά στρώματα. Μόνον αυτά τα δύο στοιχεία επιβεβαιώνουν το νέο σφαγείο σε βάρος του λαού, πως έχει γίνει πλέον μόνιμο κι αυτό, ανεξάρτητα αν ενεργοποιηθεί ή όχι ο δημοσιονομικός κόφτης».

Οσον αφορά το νέο προϋπολογισμό, σημείωσε, πέρα από τη νέα φοροληστεία σε βάρος του λαού, όταν οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως στους εφοπλιστές, δεν αγγίζονται, «βάζετε "στην πρέσα" και τα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες».

Και ανέφερε ενδεικτικά: «Στη σελίδα 45 του προσχεδίου λέτε: "Ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ στο σκέλος των εσόδων κινείται περίπου στο ίδιο ύψος με το 2016". Στην ίδια σελίδα λίγο παρακάτω, για τον ΕΟΠΥΥ λέτε: "Για το έτος 2017, η πρόβλεψη για τα έσοδα του Οργανισμού υπολείπονται κατά 234 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του 2016" και πως "αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 200 εκατ. ευρώ". Κόβετε, δηλαδή. Αυτά τα λέτε οι ίδιοι στο προσχέδιο και μετά έχετε το θράσος να μιλάτε για κοινωνική πολιτική.

Επομένως, για την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα αποτελεί μονόδρομο η αποφασιστική οργάνωση της λαϊκής πάλης και η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας για την απόκρουση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, για την ανακούφιση του λαού σήμερα, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυβερνητικές αλχημείες και «κρύα» αστεία περί «ανάπτυξης για όλους» (2019-11-02 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού (2018-01-25 00:00:00.0)
Καταγράφεται ήδη στην πράξη η παραπέρα απογείωσή της (2016-08-28 00:00:00.0)
Ματώνει ο λαός για τους στόχους του κεφαλαίου (2016-08-27 00:00:00.0)
«Ματοβαμμένα» από το λαό πλεονάσματα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2016-08-17 00:00:00.0)
Διαδοχικά πακέτα αντιλαϊκών μέτρων στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2015-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ