Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Στα παζάρια για το κεφάλαιο με αντιλαϊκό «ατού» τα ματοβαμμένα πλεονάσματα

Διογκωμένο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ το σύνολο των κρατικών εσόδων, χαμηλότερες κατά 3,1 δισ. ευρώ οι δαπάνες, ακόμα και σε σχέση με τον προβλεπόμενο αντιλαϊκό στόχο...

Η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και το διαρκές πετσόκομμα των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη λαϊκών αναγκών αποτελούν τους πυλώνες εφαρμογής του κρατικού προϋπολογισμού στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2016, τα στοιχεία του οποίου προσκομίζει ως «ατού» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους» και για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού είναι χαμηλότερες κατά 3,1 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο αντιλαϊκό στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος του λαού, ανεξάρτητα από τις «εφεδρείες» που προβλέπονται από την ενεργοποίηση του περιβόητου «δημοσιονομικού κόφτη».

Ταυτόχρονα, τα φορολογικά έσοδα του κράτους υπερβαίνουν τον αρχικό στόχο κατά 1 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων φορολεηλασίας σε βάρος του λαού που προστέθηκαν από το β' εξάμηνο του έτους, όπως οι ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους πάνω στη μαζική κατανάλωση, η αύξηση της παρακράτησης φόρου σε μισθούς - συντάξεις, ως αποτέλεσμα της παραπέρα μείωσης του αφορολόγητου, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι εκβιασμοί σε βάρος των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, με ένταση των κατασχέσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2016:

-- Το σύνολο των κρατικών εσόδων εμφανίζεται διογκωμένο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνεται στα 37,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και η πρώτη δόση από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

Μεταξύ άλλων:

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διογκώθηκε στα 9,18 δισ. ευρώ (από 8,62 δισ. πέρσι), με αύξηση ύψους 560 εκατ. ευρώ (ή 6,5%), ενώ η αυξημένη παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις άρχισε να εμφανίζεται μόλις από τον Ιούλη. Υπενθυμίζουμε ότι η αναδρομική παρακράτηση των φόρων για το α' εξάμηνο του 2016 θα γίνει μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2017.

Η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 18,17 δισ. ευρώ (από 16,4 δισ. πέρσι), με αύξηση 1,77 δισ. ευρώ (ή 10,8%). Από αυτά ο ΦΠΑ «συνέβαλε» με 11,3 δισ. ευρώ (από 10,16 δισ. πέρσι), μετά τις διαδοχικές αυξήσεις που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

-- Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα 37,2 δισ. ευρώ, έναντι 40,3 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί για την ίδια περίοδο, είναι δηλαδή χαμηλότερες κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον αρχικό αντιλαϊκό στόχο.

Χαρακτηριστικά, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ, η οποία περικόπηκε κατά 273 εκατ. ευρώ, μειώθηκε στα 1,86 δισ. (από 2,13 δισ. πέρσι), ενώ το ύψος της επιχορήγησης που εκταμιεύθηκε στο φετινό 8μηνο έχει φτάσει στο 83,9% του ποσού που προβλέπεται για ολόκληρο το 12μηνο. Την ίδια ώρα, ήδη στο τέλος Σεπτέμβρη είχε αποδοθεί το σύνολο της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τον ΟΑΕΕ, ύψους 835 εκατ. ευρώ.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 5,4 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιο από τον αντιλαϊκό στόχο ύψους 1,9 δισ. που προβλέπεται για την εξεταζόμενη περίοδο...

-- Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τα ποσά για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους) καταγράφει πλεόνασμα ύψους 592 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να κλείσει το 12μηνο του 2016 με έλλειμμα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ