Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια με άξονα τα μόνιμα μέτρα «επαναλαμβανόμενης απόδοσης»

Στο τραπέζι το παραπέρα πετσόκομμα του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και η «βελτίωση της εισπραξιμότητας» των χαρατσιών που φορτώνονται στο λαό

Την «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα αξιοποιεί ως «ατού» στα αντιλαϊκά παζάρια η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Την «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα αξιοποιεί ως «ατού» στα αντιλαϊκά παζάρια η συγκυβέρνηση
Η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 αλλά και τα επόμενα έτη, με γνώμονα τα αντιλαϊκά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Στη συνάντηση με θέμα τα Δημοσιονομικά ανταλλάχτηκαν απόψεις αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τη ίδια ώρα και ενώ η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται, ως συνήθως, πως «δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα», εστιάζει την επιχειρηματολογία της στα διάφορα «μαξιλάρια ασφαλείας», ειδικότερα στην «υπεραπόδοση» των φορολογικών εσόδων, όπως βέβαια και στην επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία και αξιοποιεί ως αντιλαϊκό ατού στα παζάρια της με το κουαρτέτο, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Νέος γύρος κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «ρίσκα» που εντοπίζονται στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού και βρίσκονται στα παζάρια με το κουαρτέτο αφορούν στα παρακάτω:

«Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για τις παροχές - ψίχουλα για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων φτώχειας. Η συζήτηση με τους «θεσμούς» περιστρέφεται γύρω από την... «επάρκεια χρηματοδότησης», δηλαδή για το ύψος και το χαρακτήρα τυχόν ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων, σε συνδυασμό με τη διάλυση των προνοιακών επιδομάτων.

Αφορολόγητο όριο. Ανοίγει και πάλι η συζήτηση για παραπέρα συμπίεση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με «διαρροές», η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα μόλις 5.000 ευρώ το χρόνο προτείνεται πλέον και από την Παγκόσμια Τράπεζα, σε αντίστοιχη ρότα με την «πρόταση» του ΔΝΤ, με πρόσχημα τη χρηματοδότηση της «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, «δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα για το 2017», καθώς υπάρχει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» η υπεραπόδοση των μέτρων για το 2016. Ουσιαστικά, δηλαδή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων φορολογικών μέτρων από το 2018, με επίκεντρο και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020.

Δαπάνες υπουργείου Αμυνας. Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει μείωση των δαπανών του υπουργείου Αμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση από την εν λόγω κατηγορία είναι μηδενική.

«Υπεραπόδοση» αντιλαϊκών φόρων. Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και δανειστές βάζουν στην «παλάντζα» την «υπεραπόδοση» των αντιλαϊκών φόρων, που ξεπέρασαν το στόχο κατά 1 δισ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του 2016.

Παράλληλα, την Κυριακή συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη «βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων», σε μια εξέλιξη που έρχεται να σφίξει τη θηλιά των εκβιασμών και των κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λαϊκών οικογενειών.

Την ίδια ώρα, τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τον «ακατάσχετο λογαριασμό» των επιχειρήσεων και επαγγελματιών, καθώς και τις διατάξεις που αφορούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ανταγωνισμοί για το «ξεσκαρτάρισμα» προβληματικών επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο της προχτεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, με το κουαρτέτο συζητήθηκε το ζήτημα του «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων».

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας επιχειρήσεων για να ενταχθούν στο μηχανισμό και η χρονική ισχύς του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι θέματα υπό συζήτηση, όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι επί της αρχής υπάρχει συμφωνία για εξαίρεση από το νέο πλαίσιο όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

Τα παζάρια συνεχίζονται και γύρω από το μέγεθος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά του κουαρτέτου έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση για την ένταξη μόνο των σχετικά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων, ενώ για τις μικρότερες προτείνονται «λύσεις» με καθαρά τραπεζικά κριτήρια και ανάλογα με τη «βιωσιμότητά» τους.

Εξάλλου, το επίδικο ζήτημα των νέων διοικήσεων στις εγχώριες τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτώβρη, όπως έγινε γνωστό μετά την προχτεσινή συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Εκταμιεύσεις δόσεων με «προκαταβολή» τα αντιλαϊκά μέτρα

Χτες βράδυ, συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με τις σχετικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για «πράσινο φως» σχετικά με την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, που σχετίζεται με την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».

Η έγκριση της εκταμίευσης αναμένεται να αποφασισθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για το «ευρωπαϊκό εξάμηνο»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιταλίας δείχνει να ανεβάζει τους τόνους σχετικά με το ύψος των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και τις ενστάσεις που διατυπώνει η πλευρά της Κομισιόν.

Η ιταλική κυβέρνηση διεκδικεί μεγαλύτερη «ευελιξία» για παραπέρα κρατική στήριξη των μονοπωλίων της, ενώ προτάσσει στην επιχειρηματολογία της τα κρατικά κονδύλια που αφορούν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Π. Κ. Πάντοαν, μιλώντας στην εφημερίδα «La Repubblica» τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει ποιον θέλει να στηρίξει (...) Μπορεί να αποδεχθεί να περάσει στο 2,3% από το 2% το έλλειμμά μας για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες του σεισμού και της προσφυγικής κρίσης. Διαφορετικά, μπορεί να διαλέξει την οδό της Ουγγαρίας, εκείνη που υψώνει τείχη μπροστά στους μετανάστες, και πρέπει να απορριφθεί. Αλλά αυτή η επιλογή θα ήταν η αρχή του τέλους».

«Αν μας φτάσει επιστολή συστάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού μας, θα κάνουμε ό,τι έκαναν κι άλλες χώρες: Απολύτως τίποτα», δήλωσε εξίσου χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Α. Αλφάνο.

«Ο προϋπολογισμός για το 2017 θα έχει θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και δεν θα αφήσουμε ασφαλώς να μειωθούν εξαιτίας μιας επιστολής της Ευρώπης», υπογράμμισε...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ