Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΗΜΕΡΙΔΑ Για Την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΑΚΗΣ
Πρόσχημα για το χτύπημα λαϊκών κινημάτων και χωρών

Στη γραπτή του παρέμβαση στην ημερίδα, ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Αποδεικνύεται ότι η τρομοκρατία ως μέθοδος προώθησης πολιτικών στόχων:

  • Δεν μπορεί να βγει έξω από το πλαίσιο της αντιπαράθεσης των βασικών αντιμαχόμενων τάξεων.
  • Εκπορεύεται, κατά κύριο λόγο, από την κυρίαρχη τάξη απέναντι στην καταπιεζόμενη, στα πλαίσια του δοσμένου μεταξύ τους συσχετισμού δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο.
  • Δεν υφίσταται ως κοινός εχθρός εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων. Η ατομική τρομοκρατία, ακόμα και όταν δεν οργανώνεται άμεσα από τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού, χειραγωγείται και αξιοποιείται προς όφελος των συμφερόντων του. Η εργατική τάξη την απορρίπτει ως μέθοδο που αντικαθιστά τη μαζική πολιτική πάλη.

Η "τρομοκρατία" τελικά, αποτελεί τέχνασμα για τον αποπροσανατολισμό των λαών και πρόσχημα για το χτύπημα λαϊκών κινημάτων και χωρών.

Γίνεται πλέον φανερό ότι στόχος της τρομοκρατικής και "αντιτρομοκρατικής" εκστρατείας του ιμπεριαλισμού είναι να τεθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη υπό ασφυκτικό έλεγχο και ουσιαστική απαγόρευση. Να προληφθεί και κατασταλεί η ανάπτυξή της».

Πού οφείλεται η ένταση της καταστολής

«Η τρομοκρατική δράση του ιμπεριαλισμού πηγάζει από την ανάγκη διασφάλισης της ελευθερίας της δράσης του πολυεθνικού κεφαλαίου και των κρατικών και διακρατικών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που το υπηρετούν, εκφράζεται με την ανάπτυξη του μιλιταρισμού και της στρατιωτικοποίησης στις διεθνείς σχέσεις και στο εσωτερικό των χωρών, σε όλο και πιο στενή σύνδεση, επιβεβαιώνει και ενισχύει την αντιδραστική φύση του ιμπεριαλισμού στις νέες συνθήκες και στους συσχετισμούς που διαμόρφωσαν οι ανατροπές σε βάρος του σοσιαλισμού.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η διεύρυνση των "ελευθεριών" του πολυεθνικού κεφαλαίου προϋποθέτει τον περιορισμό των λαϊκών ελευθεριών.

Εκεί οφείλεται η ένταση της καταστολής και το χαμήλωμα του πήχη της δημοκρατίας και στο εσωτερικό των χωρών με τις ρυθμίσεις και συμφωνίες που οδηγούν στην ενίσχυση των κρατικών και διακρατικών κατασταλτικών μηχανισμών.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά αρνητικά βήματα στην παραπάνω κατεύθυνση.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που στο όνομα της δίωξης της εγκληματικότητας προχώρησε στην άμεση και έμμεση αύξηση της υπάρχουσας μεγάλης δύναμης, αλλά και των πολύμορφων μηχανισμών καταστολής.

Το κυριότερο πρόβλημα που αναπαράγει τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες, που οδηγούν στην ανάπτυξή της και στον αντιλαϊκό προσανατολισμό που δίνει στα ΣΑ, κυρίως είναι η παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση μεγαλώνει το θλιβερό ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας σε αστυνομικούς ανά πολίτη, που από 1 προς 250 οδεύει ακάθεκτα την αναλογία σε 1 αστυνομικό ανά 200 πολίτες!

Διαμορφώνει τη δύναμη των ΣΑ σε πάνω από 65.000 άτομα, ενώ προχώρησε στη συγκρότηση και νέων αστυνομικών μηχανισμών, όπως η "αστυνομία συνόρων", αστυνομία στόχων, η ιδιωτική αστυνομία, ενώ ετοιμάζει και δημοτική αστυνομία με αστυνομικό χαρακτήρα, εκπαίδευση, διοίκηση και αρμοδιότητες».

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και η πρόταση πάλης του ΚΚΕ

«Στο σύνολό τους αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν μια νέα πλέον κατάσταση σε βάρος των κατακτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που χρειάζονται την άμεση αντιμετώπιση από το λαϊκό κίνημα.

Παίρνοντας υπόψη ότι:

  • Οι παραβιάσεις των ελευθεριών δεν είναι πρόσκαιρες, ξεκινούν από τον πυρήνα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του πολυεθνικού κεφαλαίου, άρα η πάλη πρέπει να στρέφεται ενάντια στους μηχανισμούς που οικοδομεί.
  • Οι επιπτώσεις των παραβιάσεων αφορούν το σύνολο των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, πλήττουν όλο το λαό, άρα τον αφορούν άμεσα.
  • Το επίπεδο αντίστασης του λαϊκού κινήματος ενάντια στην τρομοκρατία, την κρατική καταστολή και τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού, είναι ακόμη χαμηλό, ενώ δεν αναπτύσσεται πάνω στο συνολικό πρόβλημα, αλλά σποραδικά και αποσπασματικά.

Το ΚΚΕ απευθύνει πρόταση ανάπτυξης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης για τα ζητήματα των δημοκρατικών ελευθεριών.

1. Στο μαζικό λαϊκό κίνημα:

Α. Στα εργατικά συνδικάτα, τους φορείς του μαζικού κινήματος και στο νεολαιίστικο κίνημα για:

- Μη υπογραφή αντιτρομοκρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

- Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς ενάντια στην εργοδοτική (κρατική και ιδιωτική) τρομοκρατία.

- Προστασία των αλλοδαπών εργατών, ίσα δικαιώματα, ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς του κράτους (ΣΑ, δικαιοσύνη).

- Ενάντια στην κυβέρνηση και στους μηχανισμούς καταστολής, με αιτήματα:

  • Διάλυση των ΜΑΤ και των υπηρεσιών παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος. Αναπροσανατολισμό και εκδημοκρατισμό των ΣΑ.
  • Μη συμμετοχή της χώρας σε Σένγκεν - Ευρωπόλ.
  • Κατάργηση του ν. 2472/97 για το φακέλωμα.
  • Ενάντια στη συγκρότηση και άλλων μηχανισμών καταστολής - ή εν δυνάμει καταστολής - (ιδιωτική αστυνομία, συνοριακή, δημοτική).

Β.Στις Ενώσεις Δικηγόρων, για δραστηριοποίηση ενάντια στις πολύμορφες παραβιάσεις του Συντάγματος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Π.χ. φακέλωμα και καταστολή κινητοποιήσεων, καθώς και για τη στήριξη των θιγόμενων πολιτών από τον αυταρχισμό.

Γ. Στις Ενώσεις εργαζομένων στα ΣΑ.

  • Πάλη για εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό των ΣΑ.
  • Διάλυση των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.

2. Σε κοινωνικο-πολιτικούς παράγοντες που έχουν δείξει ή θέλουν να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία τους. ενισχύοντας με τη συμβολή τους την πάλη αυτή του λαϊκού κινήματος, στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερης συσπείρωσης ενάντια στον αυταρχισμό, τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων που οικοδομείται και στον τομέα αυτό από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς(ΝΑΤΟ - ΕΕ)».

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε

«Δυστυχώς τα κρούσματα έχουν γίνει καθημερινά και καλό είναι να κατατεθούν σκέψεις για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε.

Το ΚΚΕ, αναλύοντας τη φύση και τις αιτίες του προβλήματος, κατέληξε και δεν κρύβει ότι στόχο του αποτελεί όχι μόνο η ανάπτυξη απλά της πάλης για τα ζητήματα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και η σύνδεσή της με τη γενικότερη αντιιμπεριαλιστική πάλη στην άμεση προοπτική οικοδόμησης του αντιιμπεριαλιστικού - αντιμονοπωλιακού -δημοκρατικού μετώπου, για το οποίο παλεύει το Κόμμα μας.

Γιατί μ' αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που προϋποθέτει τη σύγκρουση με την πολιτική και τους μηχανισμούς του ιμπεριαλισμού.

Ωστόσο, ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές, αλλά ολόκληρο το μαζικό λαϊκό κίνημα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αφορά κάθε δημοκράτη και πατριώτη, κάθε παράγοντα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που σέβεται αυτό το λαό και τους αγώνες του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ