Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΗΠΑ
Υποταγή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κίνδυνος για τα δικαιώματα
  • Με τις ψήφους κυβέρνησης και ΝΔ εγκρίθηκε η σχετική σύμβαση με την οποία οι ΗΠΑ βάζουν πόδι στο ποινικό αλλά και στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας
  • Αχ.  Κανταρτζής :   Επιδιώκεται η επικυριαρχία των ΗΠΑ και η υποταγή στη νέα τάξη πραγμάτων

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία στους διωκτικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ να εισχωρήσουν βαθιά στο ποινικό σύστημα της χώρας μας και να απειληθούν βασικά δικαιώματα του λαού μας, αποτελεί η σύμβαση για τη δικαστική συνδρομή σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που ψηφίστηκε χτες από την κυβέρνηση και τη ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η σύμβαση αυτή δεν αποτελεί μία από τις συνηθισμένες που έρχονται για κύρωση στο Κοινοβούλιο αλλά μία σύμβαση επικίνδυνη που επιτρέπει στις ΗΠΑ να βάλουν πόδι και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας όπως αυτές την εννοούν.

Οπως τόνισε μιλώντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, από μια απλή και μόνο ανάγνωση προκύπτει ότι η σύμβαση έρχεται να υλοποιήσει τους βασικούς άξονες της αντιτρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ όπως αυτές εννοούν την τρομοκρατία δηλαδή τα κινήματα ανά τον κόσμο που αγωνίζονται. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις ΗΠΑ να δικάζουν ό,τι αυτές θεωρούν εγκλήματα και τρομοκρατικές ενέργειες σε οποιοδήποτε μέρος της γης και αν συμβαίνουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως προβλέπουν οι διατάξεις της σύμβασης αρκεί και μόνο οι ΗΠΑ να θεωρούν μία πράξη αξιόποινη για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις αυτές ακόμα και αν στη χώρα μας η πράξη αυτή για την οποία κατηγορείται κάποιος, δε θεωρείται αξιόποινη, δηλαδή δε θεωρείται έγκλημα.

Η διάταξη γίνεται περισσότερο επικίνδυνη, αφού όπως είπε και ο Αχ. Κανταρτζής, με την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση της πλήρους υποταγής της χώρας στις απαιτήσεις των ΗΠΑ,δε θα υπάρξει υπηρεσία της χώρας μας που δε θα υπακούσει στην πράξη στις απαιτήσεις των Αμερικανών.

Ενδεικτικό του επικίνδυνου χαρακτήρα των διατάξεων είναι το ότι η σύμβαση προβλέπει τη λήψη καταθέσεων, απολογιών, τη δυνατότητα παροχής ακόμα και απορρήτων εγγράφων και στοιχείων, τον εντοπισμό ή την εξακρίβωση της ταυτότητας προσώπων, τη μεταφορά κρατουμένων για καταθέσεις στις ΗΠΑ και την πραγματοποίηση ερευνών και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή εγγύηση.

Ολα τα παραπάνω, τόνισε ο Αχ. Κανταρτζής, δείχνουν ότι πρόκειται για βαθιά αντιδημοκρατική και επικίνδυνη για τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα σύμβαση και στην πραγματικότητα αποτελεί συμπλήρωμα της επικείμενης αντιτρομοκρατικής συμφωνίας και προάγγελος των πιέσεων που θα ασκηθούν για την αλλαγή της νομοθεσίας μας σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση των όποιων ποινικών ζητημάτων η νομοθεσία μας είναι επαρκής και άλλωστε υπάρχουν και οι συμβάσεις για την έκδοση καταζητούμενων προσώπων και σε αυτές πρέπει να παραμείνει η χώρα μας.

Τη σύμβαση καταψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ ενώ ακόμα και βουλευτές της ΝΔ που την υπερψήφισαν συμμορφούμενοι με τις επιταγές του υπερατλαντικού αφεντικού, αναγνώρισαν ότι παρουσιάζει ελλείψεις και θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμβασης ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος, ισχυρίστηκε ότι η κύρωσή της δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη Κλίντον ενώ υποστήριξε ότι πρόκειται για μία ισότιμη συνεργασία. Αναφέρθηκε και στην αρπαγή του Παλαιστίνιου αγωνιστή Ρασίντ από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά είπε ότι επειδή έκτοτε αυτός κρατείται παράνομα δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κυρωθεί η σύμβαση.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι τυπικά όλες οι συμβάσεις υπογράφονται ισότιμα από τα δύο μέρη αλλά στην πράξη δε συμβαίνει το ίδιο. Για παράδειγμα, είπε, οι συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων υπογράφονται ισότιμα αλλά μόνο τέτοιες δεν είναι. Ετσι και με τη συγκεκριμένη, οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επικυριαρχία τους και την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων. Αλλωστε είπε, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη διεθνή νομιμότητα όπως φάνηκε στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας ή στην υπόθεση του Ρασίντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ