Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακμιακή πορεία στη Δικαιοσύνη

Η προχτεσινή εκδήλωση στην Αρχαιολογική Εταιρεία

Για προσπάθεια πολιτικών παρεμβάσεων και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης έκαναν λόγο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, νομικοί και δικηγόροι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στην Αρχαιολογική Εταιρία, ενώ χτύπησαν το καμπανάκι κινδύνου για συμπτώματα καιροσκοπισμού, ευνοιοκρατίας και συναλλαγής που εμφανίζονται στο χώρο των δικαστών.

Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας μίλησε για απορύθμιση της Δικαιοσύνης και για φαινόμενα καιροσκοπισμού, ευνοιοκρατίας και κομματισμού. Με ιδιαίτερη οξύτητα καταφέρθηκε εναντίον επεμβάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας σε σωρεία νομοθετημάτων για την Επιθεώρηση των δικαστών που στόχο είχαν τον έλεγχο της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αίσθηση προξένησε η παρέμβαση του επίτιμου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Γ. Βελλή, ο οποίος μίλησε για παρακμιακή πορεία της Δικαιοσύνης. Ο Γ. Βελλής αναφερόμενος στους «πελάτες» της Δικαιοσύνης είπε ότι στη σημερινή φάση το μεγάλο κίνδυνο δεν τον αποτελούν πλέον τα κλασικά κλεφτρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο «πελάτες» της Δικαιοσύνης θα έπρεπε να ήταν «φορείς της πολιτικής εξουσίας», καθώς επίσης «οι βαρόνοι και οι παρατρεχάμενοι της οικονομικής παραεξουσίας».

Ωστόσο, καταφέρθηκε και κατά του συνδικαλιστικού κινήματος, λέγοντας ότι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης εκτός από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα (ΜΜΕ), ευθύνεται και η συντεχνιακή μορφή συνδικαλισμού που μετέχουν στη διαμόρφωση της νομοθετικής εξουσίας. Δηλαδή, ο Γ. Βελλής λέει ότι για τα άσχημα της Δικαιοσύνης φταίει και η όποια πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος (όταν ζητείται και όταν παίρνεται υπόψη) από τη νομοθετική εξουσία!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος μίλησε για φαινόμενα δικομανίας μεταξύ των Ελλήνων, λέγοντας ότι στα δικαστήρια της Αθήνας κατατίθενται 200.000 μηνύσεις το χρόνο. Για την πάταξη αυτού του φαινομένου θεωρεί ως λύση μια ακριβότερη δικαιοσύνη, ενώ ως αντιστάθμισμα πρότεινε την ανάπτυξη του θεσμού της νομικής βοήθειας. Για τα κοινωνικά στρώματα που αδυνατούν να επωμιστούν το κόστος της δίκης πρότεινε να υπάρχει ειδικό ταμείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ