Κυριακή 30 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ο άθλιος χορός των κανιβάλων

Εχετε δει κάτι παλιές ταινίες ζούγκλας, όπου οι κανίβαλοι έχουν πιάσει ένα λευκό και ενώ τον έχουν βάλει μέσα σε ένα καζάνι που αρχίζει να βράζει, τον ψήνουν χορεύοντας πολεμικούς χορούς γύρω του; Ε, μια τέτοια εικόνα μου δίνει η υπόθεση της Βέροιας. Ενα παιδί, μάλλον νεκρό, αλλά οπωσδήποτε εξαφανισμένο, και γύρω του οι κανίβαλοι να βγάζουν άναρθρες κραυγές και αφρούς από το στόμα. Κάτι συμβαίνει, αγαπητοί αναγνώστες, και κάποιοι, είναι σίγουρο, δε θέλουν να τελειώσει αυτή η τελετή! Αφιονίζονται χορεύοντας και τραγουδώντας γύρω από το καζάνι που βράζει! Και όλα αυτά, βέβαια, με το αζημίωτο! Αλλοι με ζεστό χρήμα και άλλοι με επιταγή, δημοσιότητα που θα εξαγοραστεί αργότερα.

Εχω μια απορία. Πού βρήκαν το τηλέφωνα των «επιφανών» δικηγόρων η γυναίκα από την Αλβανία, η άλλη από τη Ρουμανία και οι ελληνικές οικογένειες που τα παιδιά τους κατηγορούνται σαν δράστες; Και, στη συνέχεια, πού θα βρουν τα χρήματα για να τους πληρώσουν; Δε μου πέφτει λόγους, απλώς ρωτάω! Γιατί και αυτή η πλευρά πρέπει να φωτιστεί κάποια μέρα. Οπως, επίσης, ποιος πληρώνει τους ιδιωτικούς αστυνομικούς και τα επιτελεία τους; Ούτε Βαρδινογιάννηδες να ήταν!

Α, ξέχασα! Να δώσουμε σημασία και στη μάνα! Αυτή δεμένη σε έναν πάσσαλο είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τη σκύλευση του γιου της! Να ακούει τους φριχτούς διαλόγους στην τηλεόραση. Τους καβγάδες των δικηγόρων. Τις διχογνωμίες των δημοσιογράφων. Τις ασάφειες των κάθε λογής ψυχολόγων. Κάποια στιγμή κάνει απόπειρα να αυτοκτονήσει. Κανένας δεν την πιστεύει! Θέατρο και τούτη, φωνάζουν οι κανίβαλοι! Αλλοι πάλι, παρακαλούν, τα πράγματα να πάνε στο χειρότερο, να γίνουν δραματικότερα, να κινδυνέψει περισσότερο η ζωή της, για να μπούνε περισσότερες διαφημίσεις. Ενα πήδημα στο ποτάμι, θα ήταν ένα θαυμάσιο στιγμιότυπο! Δεν είναι θέαμα τα χάπια. Δεν έχουν εικόνα! «Μια στιγμή, παρακαλώ, μην κουνηθεί κανένας, και εσύ μην πηδάς, περίμενε, δυο λεπτά διαφημίσεις και επανερχόμαστε»!

Τι φριχτή εικόνα άσχημης και ξεδοντιασμένης κοινωνίας. Καμία σοβαρότητα και από κανέναν. Οσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, από τα πράγματα ή, και κυρίως, από δική τους πρωτοβουλία, με το αζημίωτο βέβαια, συναγωνίζονται στη λογοδιάρροια. Συναγωνίζονται στις εμφανίσεις και στις αλλαξιές φορεσιών. Καρό το πρωί, λίγο πιο σοβαρό το απόγευμα, επίσημο ένδυμα το βράδυ! Και στόμφο! Και υπονοούμενα. Προπαντός υπονοούμενα! Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο χυδαία. Και σκεφτείτε, μιλάνε για ένα παιδί πεθαμένο ή, στην καλύτερη περίπτωση, εξαφανισμένο! Αλλά και για άλλα πέντε παιδιά, που και αυτά με τη σειρά τους, στο ίδιο καζάνι με τον Αλεξ βράζουνε. Πάει εκείνου η ζωή πάει και η δική τους! Θύματα και τα έξι της ίδιας ζούγκλας. Της ίδιας φυλής των κανιβάλων!

Και η πολιτεία; Πού είναι η πολιτεία; Α, η πολιτεία, είναι σε αιώνιες διακοπές! Εξαντλήθηκε η κακόμοιρη από το πηγαινέλα κουβαλώντας στους ώμους της την ογκώδη δικογραφία. Εξαντλήθηκε ψάχνοντας στα χαλάσματα και στα ρέματα μήνες μετά την εξαφάνιση. Εξαντλήθηκε από τα δρομολόγια Βέροια - Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη - Βέροια!

Μια κουρασμένη πολιτεία, πώς να βάλει τάξη; Αλλα θα κάνει ο αστυφύλακας, άλλα ο δικαστής, άλλα ο ανακριτής, άλλα οι πραγματογνώμονες! Και όλα αυτά τα άλλα, σε ελεύθερη διασκευή, διαμορφώνουν αυτό το άθλιο θέατρο του παραλόγου, που διαρκεί κοντά έξι μήνες τώρα!

Στ' αλήθεια δεν υπάρχει μια σοβαρή φωνή, ένας σοβαρός κρατικός λειτουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο αρχηγός της Αστυνομίας (για τον κ. Πολύδωρα δε γίνεται λόγος, αν παρέμβει, σίγουρα, θα οδηγήσει τα πράγματα σε επιθεωρησιακές κατευθύνσεις), κάποιος τέλος πάντων, ο πρωθυπουργός, ίσως, να ζητήσει και να επιβάλει τακτές ημερομηνίες και τελικά αποτελέσματα; Να δώσει ένα τέλος σε αυτή την άθλια έτσι και αλλιώς ιστορία;

Μα καλά, στα αλήθεια, κανένας υπεύθυνος δεν ντρέπεται! Πέντε ανήλικα παιδιά, όχι ο Πάσαρης, πέντε ανήλικα παιδιά και αχρήστεψαν μια συντεταγμένη, έτσι δεν την ονομάζουν(;) πολιτεία! Γιατί δε μιλάει η Αστυνομία; Η Δικαιοσύνη; Οι καθ' ύλην αρμόδιοι;

Τελειώστε, κύριοι! Δίπλα μας γίνεται πόλεμος!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ