Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εντός ημερών» κρίνεται το μέλλον των πυραύλων και της συνόδου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Εντός των ημερών» η Βαγδάτη θα απαντήσει επισήμως στο αίτημα καταστροφής των πυραύλων «αλ Σαμούντ» που έθεσε ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, συνοδεύοντάς το από ακριβείς οδηγίες για τον τρόπο καταστροφής τους. Αυτό έγινε γνωστό, χτες, από την ιρακινή ηγεσία, ενώ ο Μπλιξ δήλωνε ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί και αναμένει «από τη Βαγδάτη να καταστρέψει τους πυραύλους μέχρι την 1η Μάρτη ως οφείλει».

Την ίδια στιγμή, άγνωστο παρέμενε αν τελικά την 1η Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά από ιρακινό αίτημα για αναβολή μέχρι τη 14η Μάρτη, προκειμένου η Βαγδάτη να ασχοληθεί «με τις απαντήσεις που οφείλει στον ΟΗΕ». Το ιρακινό αίτημα συμμερίζονται Συρία και Λίβανος, αλλά όχι οι υπόλοιπες αραβικές χώρες.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δράσεις κατά του πολέμου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ - ΚΟΛΩΝΙΑ.--

Συνεχίστηκαν και χτες στη Γερμανία οι ενέργειες αντίστασης κατά του επικείμενο ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Στόχος των διαμαρτυριών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν αυτή τη φορά αμερικανικές βάσεις στις δύο χώρες.

Χαρακτηριστικά, στη Βρετανία χτες περίπου 500 άτομα διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά έξω από την αμερικανική στρατιωτική βάση κοντά στο Φέρφορντ στο Γκλόστερσάιρ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Μάλιστα περίπου 10 διαδηλωτές που κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της βάσης συνελήφθησαν.

Την ίδια στιγμή, μερικές εκατοντάδες Γερμανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν έξω από τη βάση της γερμανικής Αεροπορίας στο Γκεϊλενκίρχεν, από την οποία απογειώνονται τα αναγνωριστικά σκάφη «AWACS» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ να μην εμπλακεί η Γερμανία με κανέναν τρόπο σε αυτό τον πόλεμο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Φρανκφούρτη και την Κολωνία. Στη Φρανκφούρτη μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από αμερικανική βάση που βρίσκεται κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, ενώ στην Κολωνία πάνω από 10.000 άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στο κέντρο της πόλης και φώναξαν αντιπολεμικά συνθήματα.

ΙΤΑΛΙΑ
Παρακώλυση του εγκληματικού στρατού από τους διαδηλωτές

ΡΩΜΗ.--

Κύμα αντίστασης κατά των πολεμικών προετοιμασιών των αμερικανικών δυνάμεων έχει ξεσπάσει στην Ιταλία. Την Παρασκευή, το Σάββατο, αλλά και τη Δευτέρα Ιταλοί ακτιβιστές επιδόθηκαν σε μια συνεχή προσπάθεια παρακώλυσης της μεταφοράς με τρένα αμερικανικού πολεμικού υλικού από το βορρά προς τη βάση «Καάμπ Ντάρμπι», κοντά στην Πίζα. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε απεργία των σιδηροδρομικών.

Χαρακτηριστικά το Σάββατο οι διαδηλωτές κατάφεραν επανηλειμμένα να καθυστερήσουν τρένα, ενώ την Παρασκευή το βράδυ ακινητοποίησαν για περίπου τρεις ώρες τρένο κοντά στη Βιτσέντζα, φορτωμένο με τανκς του αμερικανικού στρατού. Τελικά το τρένο ακολούθησε άλλο δρομολόγιο. Το Σάββατο, επίσης, περίπου 150 διαδηλωτές κατέλαβαν προσωρινά το σιδηροδρομικό σταθμό της Πίζας προτού απομακρυνθούν από τους καραμπινιέρους. Πάντως οι διαδηλωτές κατάφεραν να καθυστερήσουν τα τρένα. Παράλληλα άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης για να εμποδίσουν τις αμερικανικές δυνάμεις και να αποδοκιμάσουν την πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Οι αγωνιστές έχουν επίσης προκηρύξει για την Τετάρτη «εθνική ημέρα διαμαρτυρίας» κατά των πολεμικών προετοιμασιών και καλούν τον κόσμο να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις στις σιδηροδρομικές γραμμές, έτσι ώστε να εμποδιστούν τα «τρένα του θανάτου» (όπως τα αποκαλούν) να φτάσουν στον προορισμό τους. Παράλληλα ο ΓΓ του σωματείου μεταφορών FILT δήλωσε ότι «οι εργαζόμενοι στα λιμάνια έχουν αποφασίσει να μη φορτώσουν το πολεμικό υλικό σε πλοία», αφού «στα λιμάνια δεν εφαρμόζεται ο νόμος 146 που καθορίζει κανόνες και προθεσμίες για την κήρυξη απεργίας στις δημόσιες υπηρεσίες... οπότε αν μας ζητηθεί να φορτώσουμε όπλα σε ένα πλοίο, θα κηρύξουμε απεργία. Και τα όπλα θα μείνουν στην ξηρά»!

ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
«Οχι στο μονομερή πόλεμο κατά του Ιράκ»

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.--

Η 13η Σύνοδος του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που εκπροσωπεί 114 χώρες, άνοιξε χτες τις εργασίες της στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, με τον απερχόμενο Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι όσο και τον νέο Πρόεδρο, Μαλαισιανό Μαχαθίρ Μοχάμαντ, να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους εναντίον «ενός μονομερούς πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ» και με μια έκκληση στη Βαγδάτη «να συνεργαστεί πλήρως» με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την καταστροφή όπλων μαζικής καταστροφής που τυχόν διαθέτει.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι η κοινή ανακοίνωση ήταν αισθητά μετριασμένη σε σχέση με το προταθέν κείμενο και αποτέλεσε το προϊόν έντονων και μακρών διενέξεων: «Ασφαλώς», ανέφερε το κείμενο, «πρέπει όλοι από κοινού να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε πόλεμο. Αλλά πρέπει επίσης να δηλώσουμε ότι δε θέλουμε όπλα μαζικής καταστροφής». Ο Πρόεδρος Μαχαθίρ, πάντως, στις δικές του δηλώσεις, υπήρξε πολύ πιο σαφής από ό,τι η γενικόλογη κοινή δήλωση: «Πρέπει να παλέψουμε για να απαγορευτεί κάθε πόλεμος», είπε, προσθέτοντας πως «κανένα έθνος από μόνο του δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να αστυνομεύει τον κόσμο, και πολύ περισσότερο να αποφασίζει ποια δράση πρέπει να αναληφθεί... Αυτά πρέπει να αποφασίζονται από πολυμερείς δυνάμεις και υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών». Ο Μαχαθίρ μίλησε, ξεκάθαρα, περί «του προσχήματος της τρομοκρατίας», αναγνώρισε ωστόσο ότι τα Ηνωμένα Εθνη «πρέπει να αναμορφωθούν».

Στο μήνυμά του προς τη Σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στάθηκε στο γεγονός ότι οποιαδήποτε δράση «χωρίς την εξουσιοδότηση, τη νομιμότητα και την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα είναι σοβαρά εξασθενημένη».

Αρχίζει ο «τελικός γύρος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Από την άφιξη των Βρετανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Από την άφιξη των Βρετανών στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ψήφισμα που απεργάστηκαν από κοινού αναμενόταν να καταθέσουν, αργά χθες βράδυ, στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ και Βρετανία, που θα προσπαθήσουν να πετύχουν την υιοθέτησή του, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια στρατιωτική επέμβαση. Λίγες μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση του αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος, Γαλλία - Γερμανία επέμεναν στη θέση τους ενάντια σε μια νέα απόφαση, ενώ η Μόσχα διατεινόταν ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για την πολιτική επίλυση της κρίσης».

Δε θα εμπεριέχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό τελεσίγραφο η αμερικανο-βρετανική πρόταση ψηφίσματος, κατέστησαν σαφές διπλωμάτες των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα τονίζει σαφώς ότι το Ιράκ «δε συμμορφώνεται» και «έχασε την ευκαιρία της απόφασης 1441», άρα, κατά συνέπεια, βρίσκεται «σε ρήξη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, επίσης, ότι στο κείμενο δε θα γίνεται λόγος «για χρήση όλων των δυνατών μέσων, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράκ», κάτι το οποίο θεωρούν ότι καλύπτεται από την ορολογία της «ρήξης».

Το νέο ψήφισμα θα περιέχει, πιθανότατα, 12 παραγράφους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, οι χώρες που υποβάλλουν το κείμενο ψηφίσματος (ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία) επιθυμούν να ακολουθήσει συζήτηση, που μπορεί να διαρκέσει «και λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες». Στόχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι να «εξασφαλιστεί διεθνής συναίνεση». Με τη χρονική αυτή εκτίμηση «συμφωνούσαν» και τα δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων, που υποστήριζαν ότι «ΗΠΑ - Βρετανία θα δώσουν ένα τελευταίο περιθώριο χρόνου στον ΟΗΕ, πριν πάρουν στα χέρια τους τις εξελίξεις». Το νέο ψήφισμα αναμενόταν να παρουσιάσει, λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας, που επρόκειτο να αρχίσει η κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

ΝΑΤΟικό ΑΒΑΚΣ απογειώνεται πάνω από τη βάση στη Γερμανία

Associated Press

ΝΑΤΟικό ΑΒΑΚΣ απογειώνεται πάνω από τη βάση στη Γερμανία
Η νέα απόφαση σχετικά με το Ιράκ στοχεύει στο να καταστήσει «σαφές αυτό που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος καιρό τώρα, δηλαδή ότι το ιρακινό καθεστώς δεν αφοπλίζεται». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ειπωθεί ξεκάθαρα στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας θα υλοποιηθούν». Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι το νέο αυτό ψήφισμα «δίνει την ευκαιρία στον ΟΗΕ να δείξει τη σπουδαιότητά του σήμερα και στο μέλλον, και ότι πιστεύει αυτά που λέει. Να αποδείξει ότι δε θα είναι εκτός των μελλοντικών εξελίξεων».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, τόνισε ότι «η νέα πρόταση δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την απόφαση 1441, αλλά να εξασφαλίσει την εφαρμογή της». Ο Φλάισερ, εκφράζοντας την άποψη της αμερικανικής ηγεσίας, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να πετύχει αποτελέσματα η διπλωματία» και υποστήριξε ότι η διαδικασία «θα πρέπει να κλείσει σύντομα».

«Τα στοιχεία είναι σαφή. Ο Σαντάμ είναι ένοχος, και θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών του», δήλωνε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, από το Τόκιο. Ο Πάουελ επανέλαβε, επίσης, ότι «ο ΟΗΕ οφείλει να δείξει τη σημαντικότητά του».

Διπλωματικός μαραθώνιος εκατέρωθεν

Την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης στις αμερικανικές θέσεις φαίνεται ότι διασφάλισε, με την επίσκεψή του στο Τόκιο, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στη συνέχεια, μετέβη στην Κίνα. Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, Κινέζοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι το Πεκίνο επανέλαβε την πεποίθησή του περί ειρηνικής λύσης της κρίσης, ενώ Αμερικανοί συνάδελφοί τους διέρρεαν ότι στόχος του Πάουελ ήταν να διασφαλίσει, τουλάχιστον, ότι η Κίνα δε θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που, όπως έλεγαν, το πέτυχε.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Χιλιανό ομόλογό του, καθώς η Χιλή είναι, σήμερα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε ότι η Δαμασκός απέρριψε αίτημα για παροχή υποστήριξης στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, που είχε υποβάλει ο Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ότι «δε δικαιολογεί τίποτε σήμερα μια νέα απόφαση» και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης του θέματος».

Διπλωματικός πυρετός, όμως, επικρατεί και στο «στρατόπεδο των διαφωνούντων». Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντιόταν, αργά χθες το βράδυ, με τον Γερμανό Καγκελάριο, στο Βερολίνο, παρουσία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να καταλήξουν στην κοινή θέση που θα υποστηρίξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόσο ο Σιράκ, όσο και ο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέστησαν σαφές ότι η Γαλλία «δε θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα», ενώ άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Σύμφωνα με δηλώσεις του ντε Βιλπέν, η Γαλλία θα κατέθετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ταυτόχρονα με την αμερικανο-βρετανική πρόταση, 2 μνημόνια που θα εισηγούνται «εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων, ενίσχυση των εναέριων ελέγχων και με τα γαλλικά "Μιράζ" που έφθασαν, ήδη, στον Κόλπο, σφράγισμα των τοποθεσιών που έχουν επιθεωρηθεί και οριοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος προς το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί».

«Μη αναγκαία» χαρακτήρισε την υιοθέτηση νέας απόφασης και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του και τον Τόνι Μπλερ. «Η Μόσχα θα εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης», προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην αλλαγή της ιρακινής στάσης». Ο Ιβανόφ συνομίλησε με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, στους οποίους παρουσίασε τη ρωσική άποψη, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Συμφώνησε» η κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά...

ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ-ΙΡΜΠΙΛ.--

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, που κράτησε 6 ώρες, η κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚΡ) φέρεται να κατέληξε χτες στους όρους της «συμφωνίας» με τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη και διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος προς το Βόρειο Ιράκ. «Ενα σημαντικό τμήμα των υπουργών βρήκαν τις εξελίξεις ικανοποιητικές. Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις, όμως, ελήφθη τελικά η απόφαση να σταλεί το θέμα στη Βουλή για έγκριση», δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αμπντουλατίφ Σενέρ. Ωστόσο, ο ίδιος άφησε να διαφανούν οι χαοτικές διαφορές εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου: «Πολλοί υπουργοί είχαν επιφυλάξεις», είπε, προσθέτοντας ότι «στο τέλος όλοι ομόφωνα συμφώνησαν να στείλουν το θέμα στο Κοινοβούλιο».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, δήλωσε «ευτυχής» για την απόφαση χτες βράδυ. Ωστόσο, αν και το μέλος του τουρκικού Κοινοβουλίου Ρεχά Ντενεμέτζ έλεγε στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως η έγκρισή της από τη Βουλή θα πρέπει να αναμένεται «χωρίς να προκύψει πρόβλημα», πολλοί διατυπώνουν αμφιβολίες όχι μόνο για το αν η «συμφωνία» θα εγκριθεί, αλλά και για το κατά πόσον μπορεί να συζητηθεί - καν - στο Κοινοβούλιο. Ο πιο διάσημος αμφισβητίας είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Μπουλέντ Αρίντζ: «Δε θα ήταν σωστό για την κυβέρνηση να θέσει στο Κοινοβούλιο πρόταση για την ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών σε μια στιγμή που δεν υπάρχουν συνθήκες διεθνούς νομιμότητας. Το έργο του (επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ, Χανς) Μπλιξ και των συναδέλφων του δεν έχει ολοκληρωθεί. Και γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον προσφέρει στην Τουρκία 5 δισ. δολάρια σε βοήθεια, οικονομική και στρατιωτική, και εγγυήσεις δανείων ύψους 10 δισ. δολαρίων - με το 1 δισ. να εκταμιεύεται άμεσα. Πάντως, ο Σενέρ είπε πως «οι τελικές λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση». Αυτό μάλλον αφορά σε τρία σημεία: Το υπό ποια διοίκηση θα βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις στην περίπτωση έναρξης του πολέμου (αμερικανική ή τουρκική) και τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι «δε θα δημιουργηθεί κουρδικό κράτος» την επαύριο του πολέμου - κομβικό τουρκικό αίτημα, αφού η Αγκυρα φοβάται το ενδεχόμενο να αναζωπυρωθεί ο εμφύλιος στο εσωτερικό της -, αλλά και το μέλλον των πετρελαϊκών κοιτασμάτων του Κιρκούκ και της Μοσούλης.

Αμερικανικές πηγές έλεγαν ότι έως αργά το βράδυ χτες οι επαφές συνεχίζονταν, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ρόμπερτ Πίρσον, σε ρόλο αγγελιαφόρου.

Το ζήτημα για την κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι αν τελικά η συμφωνία αυτή θα εγκριθεί από τη Βουλή, που, με το ποσοστό της λαϊκής αντίθεσης στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ να ξεπερνά το 95%, βρίσκεται προ ενός διλήμματος χωρίς προηγούμενο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, είπε ότι δε θα «διατάξει» τους βουλευτές του ΑΚΡ να ψηφίσουν το μέτρο, αλλά «ελπίζει» ότι «οι φίλοι του» στη Βουλή θα το πράξουν. Ημερομηνία για την ψηφοφορία δεν έχει οριστεί, ωστόσο οι περισσότεροι ανέμεναν να υπάρξει ψηφοφορία σήμερα, Τρίτη. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές δεν απέκλειαν να χάσει το ΑΚΡ την ψηφοφορία, εξέλιξη με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Προειδοποιούν οι Κούρδοι

Στο μεταξύ (και) χτες δημοσιοποιούνταν νέες προειδοποιήσεις των ιρακινών κουρδικών ενόπλων παρατάξεων προς τους Αμερικανούς όσο και προς τους Τούρκους, ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ θα οδηγήσει σε ευρύτατη σύρραξη. Ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP), Χόσια Ζεμπαρί, είπε στη βρετανική εφημερίδα Τέλεγκραφ ότι «οποιαδήποτε τουρκική επέμβαση, με οποιαδήποτε πρόφαση, θα οδηγούσε σε συγκρούσεις». Ακόμη και οι Τουρκμάνοι του Ιράκ εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας: Ο Μαμ Κασέμ, Τουρκμάνος της Ιρμπίλ, λέει ξερά ότι «οι Τούρκοι θα 'ρθουν για το πετρέλαιο - και όσοι καλούν τους Τούρκους να έρθουν είναι πράκτορες της Αγκυρας».

Ενδιαφέρουσα, ούτως ή άλλως, πάντως, είναι η πληροφορία από τουρκικές κουρδικές πηγές ότι οι αρχές έχουν αποδυθεί σε μια μεγάλη καμπάνια συλλήψεων και καταστολής στις κουρδικές περιοχές «προλειαίνοντας» το έδαφος για μια νέα εμφύλια αναμέτρηση.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της για τις τελευταίες εξελίξεις στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κώστας Καραχάλιος συζητά με τους καλεσμένους του για τις αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Παιδείας στην Αθήνα.
  • Στις 23.00 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου συναντά τον Μπάμπη Τσέρτο στη «ΜΝΗΣΙΚΛΕΟΥΣ» που τραγουδάει, μαζί με τη Σωτηρία Λεονάρδου και τη Γιούλη Τσίρου. Μιλάει για τη ζωή του, τη γνωριμία του με το ρεμπέτικο, τα πρώτα του μαθήματα στο μπουζούκι, ενώ ήταν φοιτητής στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974 και τη συμμετοχή του σε μουσικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου. Την πορεία του στο τραγούδι από τη δεκαετία του '80 έως σήμερα. Επιμέλεια - παρουσίαση Σοφία Αδαμίδου.
Με δύο φρεγάτες στον Περσικό;

Με δύο φρεγάτες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου θα βρίσκεται από τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα. Αναχώρησε την Κυριακή από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» που ολοκλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής της στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αραβικής θάλασσας στα πλαίσια της επιχειρήσεις των Αμερικανών «ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Ομως, αν στο μεταξύ ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις κατά του Ιράκ εκφράζονται φόβοι ότι η «ΥΔΡΑ» θα παραμείνει στην περιοχή. Εξάλλου, οι Αμερικάνοι έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει τη διάθεση δύο ελληνικών φρεγατών στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι μια τρίτη ελληνική φρεγάτα, μαζί με ένα υποβρύχιο και άλλα μικρότερα πλοία έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ στα πλαίσια της επιχείρησης «ΔΙΑΡΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ» που εξελίσσεται στην περιοχή της Αν. Μεσογείου στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου».

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΣΗΕΑ
Εκφυλιστικό φαινόμενο

Ενώ το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σιωπά για το «μαύρο» Σάββατο της ενημέρωσης με τις μεγάλες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ανακοίνωση εξέδωσε χθες το Εποπτικό Οργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηρίζει το φαινόμενο «εκφυλιστικό», τονίζοντας την έλλειψη της επιβαλλόμενης ευαισθησίας από πολλά ΜΜΕ κατά τη μέρα της παγκόσμιας κινητοποίησης κατά του πολέμου.

Το Εποπτικό Οργανο θεωρεί ότι ο ανταγωνισμός οδήγησε πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς να προτάξουν τον τέως και να υποβαθμίσουν την «πανανθρώπινη αγωνία για ειρήνη». Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η ιεράρχηση των ειδήσεων δεν επιβάλλεται από κανέναν, διέπεται όμως από τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και «κρίνεται από το κοινωνικό σύνολο».

ΛΗΜΝΟΣ
Συγκρότηση επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»

Κάλεσμα για τη συγκρότηση τοπικής οργανωτικής επιτροπής του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και στη Λήμνο απευθύνουν μια σειρά παράγοντες του μαζικού λαϊκού κινήματος στην περιοχή. Η σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Κυδάδειο κτίριο (πλατεία ΚΤΕΛ Μύρινας).

Το κάλεσμα υπογράφουν: Κ. Κατραμάδος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΣ, Δ. Κεραμίδης πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Κ. Μαδυτινός πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αργύρης Μοσχίδης», Δ. Πινάκος αντιπρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, Ν. Πλάντζος πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ, Σ. Σακελαροπούλου εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, Θ. Σούρης πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, Δ. Σπυριδάκης πρόεδρος σωματείου , Β. Σταματέρης πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ, Φ. Φώτου πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
Συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών»

Συνάντηση προετοιμασίας της διάδοχης, μετά τον πόλεμο, κατάστασης στο Ιράκ, οργανώνεται σήμερα και αύριο, κεκλεισμένων των θυρών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωση αυτή της οποίας επίσημος διοργανωτής είναι το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας. Στην εν λόγω συνάντηση, με θέμα «Ο ρόλος των εξωτερικών στρατιωτικών δυνάμεων στη διαχείριση των στρατιωτικών συγκρούσεων. Επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή», θα πάρει μέρος ο Αντονι Ζίνι, προσωπικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Ιράκ και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ θα μιλήσει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου.

Το «κοινό» που θα συμμετέχει στην κλειστή αυτή συνάντηση θα προέρχεται από την ιρακινή αντιπολίτευση, ενώ όπως έγινε γνωστό θα παρευρεθούν και οι πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Αθήνα. Η όλη διοργάνωση περιβάλλεται με αντιφατικές πληροφορίες που προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου η παρουσία του Αντ. Ζίνι συνδέεται κατευθείαν με τα σχέδια που εξυφαίνονται στα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Ετσι ενώ αρχικά «διέρρεε» ότι τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, στη συνέχεια αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντας είπαν χτες ότι τέτοιου είδους «εκδηλώσεις» γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου και πρόκειται για «καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία» και «δεν έχει καμία σχέση ούτε με την ελληνική κυβέρνηση, ούτε βεβαίως με την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γ. Παπαντωνίου ο οποίος είπε ότι τη συνάντηση δεν τη διοργανώνει το υπουργείο Αμυνας και «εμείς απλώς έχουμε δώσει την άδεια να διεξαχθεί το σεμινάριο αυτό».

ΧΑΝΙΑ
Μηχανοκίνητη πορεία και περικύκλωση της βάσης

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη βάση της Σούδας
Μηχανοκίνητη πορεία στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, την Κυριακή 2 Μάρτη, και αποκλεισμό της βάσης, την Κυριακή 16 Μάρτη, αποφασίστηκε την Παρασκευή 21 Φλεβάρη σε σύσκεψη, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, μαζικών συνδικαλιστικών και νεολαιίστικών φορέων, φιλειρηνικών και αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Ο λαός και η νεολαία της Κρήτης, ιδιαίτερα στα Χανιά, που αντιδρούν στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, κλιμακώνουν τις αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τους στην ΑμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, κάνοντας ξεκάθαρη την αντίθεσή του στο νέο πόλεμο που αυτή τη φορά έχει στόχο το λαό του Ιράκ.

Μιλώντας στο «Ρ» για τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Νάσος Γαλής θα τονίσει πως όπως αποφασίστηκε και στη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς που διοργάνωσαν και την κινητοποίηση στις 15 Φλεβάρη στα Χανιά, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με ανάδειξη του σοβαρού προβλήματος της χρησιμοποίησης της βάσης, με έγκριση και ενθάρρυνση της ελληνικής κυβέρνησης, από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Ο χανιώτικος λαός, νιώθοντας και τη μεγάλη του ευθύνη απέναντι στο λαϊκό κίνημα όλης της χώρας, αποφάσισε, με τις δύο αυτές κινητοποιήσεις να καταδείξει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι βάσεις αυτές για την πραγματοποίηση των επιθετικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης πρόσθεσε επίσης πως οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστιες με την προθυμία της να παρέχει τη δυνατότητα στους Αμερικανονατοϊκούς χρησιμοποίησης της βάσης, όταν ιδιαίτερα η επίθεση στο λαό του Ιράκ και άλλους φίλους λαούς, δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, αν δεν υπήρχαν τέτοιου είδους βάσεις.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «αποφασίσαμε επίσης να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά το ρόλο της ΕΕ μπροστά σε αυτόν τον πόλεμο. Τα προσχήματα έπεσαν αφού ουσιαστικά μπαίνει στο πλευρό των Αμερικάνων και Βρετανών σε αυτή τη δολοφονική επίθεση».

Οι φορείς, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν το Εργατικό Κέντρο Χανίων να πάρει απόφαση μέσα από το συνέδριό του και να συστρατευτεί με τα δεκάδες Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα πρωτοβάθμια σωματεία στην οργάνωση της 24ωρης Πανελλαδικής Πανεργατικής απεργίας ενάντια στον πόλεμο και για την ημέρα που, τυχόν, ξεκινήσουν τον πόλεμο οι ιμπεριαλιστές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΟΤΑ
Με απεργία ενάντια στον πόλεμο

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών αγώνα εργαζομένων στους ΟΤΑ, καλεί τα σωματεία του χώρου ν' αντιδράσουν και να προκηρύξουν απεργία, την πρώτη μέρα έναρξης του πολέμου ενάντια στο Ιράκ από τα γεράκια του ΝΑΤΟ και 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη, την ίδια μέρα που συνεδριάζουν οι πρωθυπουργοί της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις στις Βρυξέλλες.

Ανάμεσα στ' άλλα, τονίζει στην ανακοίνωσή της, για την κοροϊδία της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό, με την παραχώρηση των πλοίων για κοινές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ στον Περσικό κόλπο και με τις βάσεις της Σούδας και του Ακτιου για την προετοιμασία των πολεμικών επιχειρήσεων. Ενώ επισημαίνει και τον άλλο ακήρυχτο πόλεμο, ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, υπενθυμίζοντας τη συνεδρίαση των πρωθυπουργών της ΕΕ στις 21 Μάρτη για τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση. Τα δικαιώματα των εργαζομένων, που προσφέρονται ως βορά ξανά, στο μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές για ν' αυξάνουν τα υπέρογκα κέρδη τους, μοιράζοντας απλόχερα τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

  • Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 21 Μάρτη, πήρε και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να συμμετέχουν μαζικά κι αγωνιστικά.
ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη φορέων για νέες αντιπολεμικές πρωτοβουλίες

Αύριο, Τετάρτη, 26 Φλεβάρη, στις 6.30 το απόγευμα, στα Γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων

Μετά τις μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Φλεβάρη στα Προπύλαια και σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και σε συνεργασία με δεκάδες συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικών και κοινωνικών φορέων, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ εκτιμά ότι είναι αναγκαίο να ενταθεί ο αγώνας του αντιπολεμικού κινήματος και να αναληφθούν νέες πρωτοβουλίες ενάντια στον προαποφασισμένο πόλεμο των Αμερικανών και των συμμάχων τους κατά του Ιράκ.

Για τον καθορισμό αυτών των κοινών πρωτοβουλιών ενάντια στον πόλεμο κατά του Ιράκ, η ΕΕΔΥΕ καλεί συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς σε σύσκεψη, αύριο, Τετάρτη 26 Φλεβάρη και ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, οδός Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απεργία! Βγείτε όλοι στους δρόμους!

Από την πρόσφατη αντιπολεμική διαδήλωση και πορεία στον Πειραιά
Από την πρόσφατη αντιπολεμική διαδήλωση και πορεία στον Πειραιά
«Απεργία! Βγείτε όλοι στους δρόμους!»

Με την έκκληση αυτή, προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τούς καλεί, να πουν ΟΧΙ στον πόλεμο και ταυτόχρονα να υπερασπίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία στις 21 Μάρτη. Με την προκήρυξη της πανελλαδικής, πανεργατικής απεργίας και την κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα που θα γίνει στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), η Εκτελεστική Γραμματεία απευθύνεται στην εργατική τάξη και την προτρέπει να κλιμακώσει την πάλη της. Με το σύνθημα: «Μπορούμε να τους εμποδίσουμε. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία, τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους τόπους δουλιάς, να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, Απεργιακές Επιτροπές. Να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός ταξικός αγώνας μπορεί να αποδυναμώσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική, να δώσει προοπτική για τον εργαζόμενο λαό, σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ και σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε βάρος του ιρακινού λαού σχολιάζει: «Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεσπάσει ο πόλεμος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ, ενώ σχεδιάζεται επίθεση ενάντια στη Β. Κορέα και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν κτλ.

Οι πραγματικές αιτίες του πολέμου, είναι η κρίση του καπιταλισμού, το κυνήγι του κέρδους και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο του πετρελαίου, των ενεργειακών πηγών.

Μόνο η μαζική, καθολική πάλη μπορεί να τους σταματήσει. Κανένας εφησυχασμός για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με την τελευταία Σύνοδο, οι "15" της ΕΕ ήρθαν πιο κοντά στις επιλογές των ΗΠΑ για πόλεμο. Η στάση της ΕΕ απέναντι στον πόλεμο δεν έχει σχέση με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των λαών. Αποσκοπεί σε μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία του πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βάζουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε τεράστιους κινδύνους. Η κυβέρνηση υποκρίνεται. Μιλάει για ειρήνη, αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόσφατα στην Πράγα, προσυπόγραψε το "σύμφωνο συνδρομής" για την επίθεση.

Παρέχει βάσεις και στρατιωτικές δυνάμεις για την πολιορκία του Ιράκ. Διατηρεί εκστρατευτικά, στρατιωτικά Σώματα στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν».

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, κλιμακώνοντας την πάλης τους, να απαιτήσουν:

- ΟΧΙ στον πόλεμο στο Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και εναέριου χώρου, για οποιαδήποτε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό Κόλπο.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, και ένας άλλος πόλεμος μαίνεται και παίρνει νέες διαστάσεις. Είναι ο «πόλεμος που έχουν κηρύξει ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ. Παίρνουν νέα σκληρά μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι συνέπειες αυτού του πολέμου -όπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία - για την εργατική τάξη, είναι η ανεργία, η υποαπασχόληση, η φτώχεια, η εκμετάλλευση μέχρι τα βαθιά γεράματα και θα γίνουν ακόμα πιο δραματικές.

Σ' αυτό οδηγούν οι αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ στο Ναύπλιο και θα επικυρώσουν στη Σύνοδο Κορυφής 21-23 Μάρτη στις Βρυξέλλες. Δηλαδή, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 70 χρόνια με παραπέρα μείωση των συντάξεων, στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στα παραπάνω -συνεχίζει η ανακοίνωση- πρέπει να προστεθούν η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων σε βασικές παραγωγικές μονάδες, η παραπέρα εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας, στον περιορισμό στις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα με απαγόρευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.

Με τις αποφάσεις αυτές -τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία- συμφώνησαν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και ανέλαβαν να την προωθήσουν μέσα από τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής».

Γι' αυτό το ΠΑΜΕ ζητά από τους εργαζόμενους, με τον αγώνα τους να καταδικάσουν αυτές τις δυνάμεις και να διεκδικήσουν:

- Πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο, 35ωρο, πενθήμερο. Τώρα!

- Βασικό μισθό 350.000 δραχμές. Κατώτερη σύνταξη 280.000 δραχμές και κύρια σύνταξη στο 80% του συντάξιμου μισθού.

- Μονοετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις.

- Σύνταξη στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες και αντίστοιχα στα 55 και 50 χρόνια στα ΒΑΕ. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μεροκάματα. Δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης στα 30 εργάσιμα χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που χτυπούν τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Δεν πάνε στην Πάτρα τα ΝΑΤΟικά ναρκαλιευτικά

Η μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Πάτρας στο πρόσφατο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η μαζική κι έντονη αντίδραση των φορέων της πόλης επέδρασε καταλυτικά στο να μην καταπλεύσουν και ελλιμενιστούν τα οχτώ ναρκαλιευτικά πλοία της Μόνιμης Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, από τις 28 Φλεβάρη έως τις 8 Μάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το δήμαρχο Πατρών Αντρέα Καράβολα τον ενημέρωσε πως τελικά τα ΝΑΤΟικά πλοία δε θα καταπλεύσουν στην Πάτρα, αλλά στη Σούδα.

Αλλωστε, μετά τη «θερμή» υποδοχή που επιφύλαξαν στα ΝΑΤΟικά πλοία, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο λαός του Πειραιά - που δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό - και της Καλαμάτας - που έβαψαν με κόκκινη μπογιά αναγράφοντας αντιπολεμικά συνθήματα πάνω στις ΝΑΤΟικές φρεγάτες - αλλά και τη διόγκωση των αντιπολεμικών αισθημάτων ολόκληρου του ελληνικού λαού μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις, φαίνεται πως «έκοψε κάθε όρεξη» στα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της χώρας για ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πλοίων πέρα από τις βάσεις του ΝΑΤΟ.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας σημειώνει πως «η ματαίωση της επίσκεψης των ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να βάλει εμπόδια στον άδικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Αποτελεί θετικό προηγούμενο για το μέλλον, να μη γίνει το λιμάνι ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Είναι αποτέλεσμα της τεράστιας κινητοποίησης του λαού ενάντια στον πόλεμο, κατά της συμμετοχής της χώρας, της έντονης πίεσης που ασκήθηκε από το λαό να μη δοθεί το λιμάνι για την «αναψυχή» και τη φιλοξενία των ΝΑΤΟικών πλοίων».

«Χτες - συνεχίζεται στην ανακοίνωση - με τους Αγώνες του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος έκλεισε η βάση του Αράξου και έφυγαν τα πυρηνικά. Σήμερα εμποδίσαμε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες να πατήσουν το πόδι τους στην Αχαΐκή γη. Αύριο μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στον πόλεμο να ανατρέψουμε τον ιμπεριαλισμό και το μονοπώλια».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η Επιτροπή Ειρήνης τονίζει πως «ο αγώνας έχει αποτελέσματα» και καλεί «το Λαό και τη Νεολαία σε ετοιμότητα την ημέρα που θα κηρυχτεί ο πόλεμος. Ολοι στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες. Ολοι στο πόδι. Να ξεσηκωθούμε. ΟΧΙ στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό Κόλπο».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δυναμικό αντιπολεμικό «παρών»

Ενα ακόμα ηχηρό αντιπολεμικό «παρών» έδωσε ο εργαζόμενος λαός του Πειραιά το απόγευμα της Κυριακής στους δρόμους της πόλης, κάνοντας ξανά σαφές προς τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους φονιάδες ότι το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν είναι ούτε Σούδα, ούτε πολεμικό ορμητήριο.

Οι Πειραιώτες βρίσκονται στο πόδι από τις 19 Φλεβάρη, οπότε και στο Φαληρικό Ορμο αγκυροβόλησαν 5 φρεγάτες της Μόνιμης Δύναμης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Αυτόματα, η ΠΕΔΥΕ και η Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του Πειραιά σήμαναν συναγερμό σε ολόκληρη την πειραιώτικη περιφέρεια, ο κόσμος βρέθηκε στους δρόμους, αναρτήθηκαν γιγαντιαία πανό στην καρδιά του λιμανιού από το ΚΚΕ και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, ενώ αποκορύφωμα της αντιπολεμικής - αντιιμπεριαλιστικής δράσης ήταν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Οι συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις απέτρεψαν τον ελλιμενισμό των φρεγατών, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να γίνει στον προβλήτα του Εκθεσιακού Κέντρου του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, αλλά και την αποβίβαση των «Ράμπο».

Την Κυριακή στις 5.30 το απόγευμα, τελευταία μέρα παραμονής της εγκληματικής αρμάδας στα νερά του Φαλήρου, έγινε μία ακόμα κινητοποίηση από την ΠΕΔΥΕ, την Επιτροπή Δράσης και τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, που είναι ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Εργαζόμενοι, νεολαίοι - οι οποίοι, όλο αυτό το διάστημα, έκλεψαν την προσοχή με τα δυναμικά και μαζικά τους μπλοκ - και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή. Αμέσως ξεκίνησαν την πορεία τους προς την Καστέλα, απ' όπου ήταν ορατά τα πολεμικά του ΝΑΤΟ. Επικεφαλής, όπως και στο μεγάλο συλλαλητήριο, οι γυναίκες, νέες και μανάδες, με τις αναμμένες δάδες στα χέρια και ακριβώς από πίσω το τεράστιο πανό της «Δράσης» και της Συντονιστικής με τη φράση: «ΣΤΟΠ σε ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ». Τα συνθήματα - σαφέστατα μηνύματα προς τους φονιάδες των λαών - και πάλι έπεφταν βροχή. «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», «Εξω τα πλοία απ' το λιμάνι, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και δεκάδες ακόμα αντήχησαν και πάλι από το κέντρο του Πειραιά μέχρι την Καστέλα. Οι διαδηλωτές επέστρεψαν συντεταγμένα στην πλατεία Κοραή.


ΝΙΚΑΙΑ
Μαθητικό φεστιβάλ ενάντια στον πόλεμο

«Δε θα γίνω δούλος στο αφεντιλίκι του πλανήτη», ένα τραγούδι για τον Μπους. «Δεν έχεις θέση εδώ, σήκω και φύγε», αφιερωμένο στα ΝΑΤΟικά πλοία που προσάραξαν στη χώρα μας. Είναι μερικοί από τους στίχους που τραγούδησαν το Σάββατο το βράδυ στον Αγ. Νικόλαο, μαθητές και νέοι της Νίκαιας, «ενωμένοι για να διώξουν το δόγμα του κακού». Στη διάρκεια του Μαθητικού Φεστιβάλ - το οποίο έγινε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Νίκαιας - οι μαθητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα «αντικανονικά χτυπήματα» και τον ιμπεριαλιστικό επικείμενο πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

«Καθήκον μας είναι να μην τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν. Το μαθητικό κίνημα δε σκύβει το κεφάλι και συνεχίζει. Στις 28 Φλεβάρη και 1 Μάρτη "καλωσορίζουμε" τους υπουργούς Παιδείας στην Αθήνα, κλείνοντας τα σχολεία και βγαίνοντας στους δρόμους», τόνισε η Δέσποινα Ευστρατίου, από το Συντονιστικό Αγώνα.

«Δεν αρκεί η σημερινή εκδήλωση, αν δεν έχει συνέχεια. Γι' αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τόσο δυναμικά όσο ξεκινήσαμε. Μαζί ως το τέλος. Μέχρι να αποτρέψουμε κάθε πόλεμο, μέχρι να κερδίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και στη δουλιά», επισήμανε εκ μέρους της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» η Βαρβάρα Ξινογαλά.

«Ο λαός να βάλει φραγμούς, να ξεχυθεί στους δρόμους και τις πλατείες, να πάρει μέρος στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις», υπογράμμισε, με τη σειρά του, ο Σαράντης Σαράντος από την ΕΕΔΥΕ Νίκαιας.

Παρόντες στην κινητοποίηση

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Ο Κ. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ. Ο Β. Γαμντζίας, εκπρόσωπος της ΚΟ Σίδνεϊ (Αυστραλίας) του ΚΚΕ. Ο Γ. Θεοδώρου, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ Πρέβεζας. Οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Κινήσεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ. Οι Επιτροπές Ειρήνης, οι τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και οι τοπικές Επιτροπές των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ Β/Δ Ελλάδας. Η Αντιπολεμική Επιτροπή Αρτας και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αντιπολεμικού Κινήματος Θεσπρωτίας. Εργατικά Κέντρα Θεσπρωτίας, Αρτας, Ιωαννίνων, Αγρινίου, Λευκάδας - Βόνιτσας, Πρέβεζας, Ναυπάκτου - Δωρίδας. Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας και Νήσων, ΕΒΕ Ναυπακτίας, Λευκάδας. Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Ηπείρου. Οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ Αγρινίου, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας. Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πρέβεζας, Λευκάδας, Ναυπακτίας, Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων, Επαγγελματικός θεσπρωτικού, Εκπολιτιστικός Φιλιατών, Γονέων και Κηδεμόνων Ηγουμενίτσας, Αγροτικός - Συνεταιριστικός Γυναικών Λάκκα - Σούλι, Μορφωτικός Θεσπρωτίας, Επαγγελματιών Θεσπρωτίας, τα Σωματεία Οικοδόμων της Β/Δ Ελλάδας και τα Σωματεία Ιματισμού Αγρινίου, Μετάλλου Ιωαννίνων, Χειριστών Ιωαννίνων, Εργαζομένων στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρτας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ Ιωαννίνων. Οι Δήμοι Ανακτορίου (και το Πνευματικό - Πολιτιστικό του Κέντρο), Ναυπάκτου, Δελβινακίου, Μολοσσών, Ζίτσας.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Να κλείσει η βάση που βρίσκεται μπροστά μας»

Η πανστρατιά των φιλειρηνιστών στο Ακτιο απαίτησε καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό του Ιράκ

Πολλές εκατοντάδες μαχητών της ειρήνης, συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού, που είχε οργανώσει η Συντονιστική Γραμματεία Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας μαζί με τις Επιτροπές Ειρήνης και τους δεκάδες μαζικούς φορείς της περιοχής, συναντήθηκαν στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου το πρωί της Κυριακής, για να περικυκλώσουν τη «φωλιά των γερακιών» του ΝΑΤΟ, υψώνοντας φωνή αντίστασης στον επικείμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ιρακινού λαού.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, αγρότες και αγρότισσες, φοιτητές, μαθητές όλων των ηλικιών, συνταξιούχοι, ήταν όλοι εκεί. Με τα πολύχρωμα πανό τους, τις πικέτες και τις σημαίες της ειρήνης, του ΠΑΜΕ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», κατέκλυσαν το χώρο της συγκέντρωσης δίνοντας χρώμα στο ξερό τοπίο.

Στις 11 και κάτι, ξεκινάει το συλλαλητήριο. Μπροστά το εντυπωσιακό πανό της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» Αρτας, που έστελνε το μήνυμα στους ΝΑΤΟικούς του Ακτιου: «YANKEES GO HOME!!!». Ακολουθούσε το πανό της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας με σύνθημα «ΟΧΙ πόλεμος για τα πετρέλαια - Καμία συμμετοχή της χώρας» και πλήθος άλλων πανό από την κάθε περιοχή και αυτοσχέδιων πικετών. Ξεχωριστή ήταν, επίσης, η παρουσία του μπλοκ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», στο οποίο διαδηλωτές έφεραν πάνω τους το σχήμα του στόχου ενώ μπροστά τους προχωρούσε καρνάβαλος του ΝΑΤΟ.


Το πολύχρωμο ποτάμι με συνθήματα κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των υποτακτικών τους πορευόταν με κατεύθυνση την πύλη της βάσης. Τα συνθήματα εναλλάσσονταν με το «μαρς» που ηχούσαν τα τύμπανα των μαχητών της ειρήνης και οι νεανικές φωνές έδιναν ζωή στον «κρανίου τόπο» στον οποίο στρατοπεδεύουν οι αρχιτρομοκράτες των λαών. Το σώμα της διαδήλωσης όσο πλησίαζε προς την πύλη κύκλωνε το στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών. Οταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στην πύλη, μετωπικά με τις δυνάμεις καταστολής, οι υπόλοιποι διαδηλωτές με τα σώματά τους στραμμένα προς το στρατόπεδο παρατάχθηκαν περιμετρικά φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα.

Οι δυνάμεις καταστολής των ιμπεριαλιστών είχαν παραταχθεί έξω από το στρατόπεδο και μέσα σε αυτό διάσπαρτες ήταν οι ομάδες των δυνάμεών τους σε όλη την έκταση της βάσης και σε κάποια σημεία ήταν τοποθετημένοι μεμονωμένοι στρατιώτες με σκυλιά, δείχνοντας τις εχθρικές τους διαθέσεις.

Στο μεταξύ, ο μακρύς κατάλογος των συμμετεχόντων συμπληρωνόταν και τα μεγάφωνα που είχαν στηθεί αντηχούσαν τραγούδια της ειρήνης. Κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης γίνονταν χαιρετισμοί από πλήθος φορέων. Με σύντομες ομιλίες, χαιρέτισαν διά μέσου εκπροσώπων τους, ο Δήμος Ανακτορίου, στα όρια του οποίου βρίσκεται η βάση των ΑΒΑΚΣ, η Επιτροπή Ειρήνης Πρέβεζας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, το ΕΚ Αρτας, η Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικού Κινήματος Θεσπρωτίας.

Στην κινητοποίηση των λαών η ελπίδα


Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Η. Γκεσούλη, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας Αντιπολεμικού Κινήματος Β/Δ Ελλάδας. Ο ομιλητής υπογράμμισε πως η κινητοποίηση αυτή είναι συνέχεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της 15ης του Φλεβάρη ενώ κάλεσε το λαό και τους φορείς της περιοχής να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την κλιμάκωση της δράσης τους ενόψει του επικείμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Ο Η. Γκεσούλης τόνισε ότι η ελπίδα για να αποτραπεί ο πόλεμος ή, τουλάχιστον, για να μπουν εμπόδια στην επέκτασή του βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών, σε ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα, που θα αντιπαρατίθεται με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της, που θα έχει σαφή αιτήματα και στόχους οι οποίοι θα προσδιορίζουν τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί ο πόλεμος. Το πολιτικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε είναι το παρακάτω:

- ΟΧΙ στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Καμία απόφαση δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τον πόλεμο.

- Απαίτηση από τις κυβερνήσεις-μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.

- Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και Βρετανία.

- Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του εδάφους, του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας για τη διευκόλυνση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων.

- Να επιστρέψει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό.

- Με την προχτεσινή τους απόφαση οι «15» της ΕΕ μετέθεσαν υποκριτικά το θέμα στον ΟΗΕ, μεταφέροντας την ευθύνη στο Ιράκ.

- Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κοροϊδεύουν τους λαούς. Πανηγυρίζουν γιατί βρέθηκαν με την απόφασή τους «ενωμένοι», πιο κοντά στις ΗΠΑ και στον πόλεμο.

- Να κλείσει η βάση που βρίσκεται μπροστά μας».

Ελαμψαν με την απουσία τους

Υπογραμμίζεται ότι τόσο το Κοινωνικό Φόρουμ όσο και ο Μ. Κλάπας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ και δήμαρχος της Πρέβεζας - ο Μ. Κλάπας είχε δηλώσει τη συμμετοχή του δήμου στο συλλαλητήριο του Ακτιου - δεν εμφανίστηκαν πουθενά, εκφράζοντας προφανώς την αντίθεσή τους στο πολιτικό πλαίσιο της κινητοποίησης, αλλά και γιατί αποφεύγουν, όπως δείχνει η στάση τους, να έρθουν σε απευθείας σύγκρουση με τη στρατιωτική ιμπεριαλιστική μηχανή, μέρος της οποίας είναι και η βάση του Ακτιου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ του 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η Ελληνική Προεδρία - Εξελίξεις στην Παιδεία και οι προτάσεις αγώνα του ΚΚΕ», αύριο Τετάρτη 26/2, στις 6.30 μ.μ., στα Γραφεία του ΚΚΕ, Αχαρνών 297, στα Κάτω Πατήσια. Θα μιλήσει η Ρίτα Νικολαΐδου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, στα πλαίσια της άτυπης Συνόδου υπουργών Παιδείας της ΕΕ, διοργανώνει εκδήλωση στα Γραφεία της, Περγάμου 12, στην πλατεία Υμηττού, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., για τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας.

-- Η ΚΟ Αμαλιάδας του ΚΚΕ συνεχίζει την προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, προκειμένου να φιλοτεχνηθεί η προτομή του Νίκου Μπελογιάννη και να τοποθετηθεί στην πόλη της Αμαλιάδας, που είναι και η γενέτειρα πόλη του αγωνιστή κομμουνιστή. Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί: Στην Αγροτική Τράπεζα 322 01 01370837 και στην Εθνική Τράπεζα 309/945797-68. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6945-292696 και 6977-507160.

Στην Κρήτη ο Κ. Αλυσσανδράκης

Στην Κρήτη θα βρεθεί, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης, αύριο Τετάρτη, θα βρεθεί στο Ηράκλειο, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, με θέμα: «Ελληνική Προεδρία - Ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Ιράκ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 2 το μεσημέρι, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στην Αθήνα στις 1 - 2 Μάρτη, θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πανεπιστήμιο στα κτίρια της Κνωσού στο αμφιθέατρο Γ, με θέμα: «Η εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Παιδείας και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 7 το απόγευμα, θα μιλήσει σε συζήτηση για την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ - Πόλεμος στο Ιράκ και οι θέσεις του ΚΚΕ, στη Νέα Αλικαρνασσό, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρτεμισία».

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα βρεθεί στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, όπου θα έχει συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και τους εργαζόμενους στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Αμέσως μετά, θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση για την Παιδεία σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.

Στις 3.30 το μεσημέρι, θα μιλήσει για την Παιδεία σε συγκέντρωση - συζήτηση εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΕ
Ούτε και χτες επιτεύχτηκε «ενιαία στάση»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά μετά την έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, επιβεβαίωσε επίσημα το ενδοευρωπαϊκό ρήγμα, σε σχέση με την ιρακινή κρίση με δήλωση του στρατοκράτη Χ. Σολάνα ότι «αποτύχαμε να 'χουμε ενιαία στάση», ενώ ενίσχυσε περαιτέρω τις φυγόκεντρες διαδικασίες με σαφή υποστήριξη της Βρετανίας και της Ισπανίας σε νέο αμερικανοκίνητο πολεμικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και σαφέστερη αντίρρηση της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πρόκειται για παγιοποίηση των αντιθέσεων εντός της ΕΕ, που συνοδεύει την παράλληλη ανοιχτή σύγκρουση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Γαλλία από προχτές, έχει προαναγγείλει την κατάθεση «μνημονίου» με το οποίο, σε αντιπαράθεση του νέου σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ/ Βρετανίας/ Ισπανίας, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «δε χρειάζεται ένα δεύτερο ψήφισμα». Οπως κατέστησε σαφές ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ντομινίκ ντε Βιλπέν «ο στόχος πρέπει να είναι ο αφοπλισμός του Ιράκ και όχι η αλλαγή καθεστώτος». Σχετικά με το σχέδιο νέου ψηφίσματος της αμερικανικής πλευράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Ντ. ντε Βιλπέν δήλωσε ότι «προδιαγράφει την αποτυχία των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ», και αναρωτήθηκε αν αυτό «αποσκοπεί στην υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα ενός σεναρίου που φαίνεται να έχει γραφεί εκ των προτέρων».

Το γαλλικό «μνημόνιο» θα προτείνει «συγκεκριμένο κατάλογο υποχρεώσεων αφοπλισμού» του Ιράκ, αφορά στην περαιτέρω στάση του ΟΗΕ, αφού «οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πρόοδος» (Ντ. ντε Βιλπέν), και, βέβαια, ούτε είναι, ούτε θα μπορούσε να είναι «κοινή» στάση της ΕΕ. Η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ρωσία ως μόνιμο κράτος - μέλος υποστηρίζουν δημόσια τη γαλλική στάση. Αντίθετα, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ να (...) ιδιοποιηθεί της γαλλικής πρωτοβουλίας (!!!). Σύμφωνα με διοχετευμένες «πληροφορίες» του ελληνικού «κυριακάτικου» Τύπου, η γαλλική πρωτοβουλία στον ΟΗΕ που είχε ήδη προαναγγελθεί, παρουσιαζόταν ως, δήθεν «πρόταση» της Αθήνας προς το χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (!!!). Ερωτηθείς σχετικά ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γ. Παπανδρέου αναγκάστηκε να ομολογήσει δημόσια ότι «δεν είναι πρόταση της Προεδρίας», ότι αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ότι το παλιό ψήφισμα 1284 προέβλεπε ένα «πρόγραμμα εργασίας με κατάλογο υποχρεώσεων αφοπλισμού» που «ενδέχεται να αποτελέσει ένα πιθανό επόμενο βήμα» (!!!)

Ανοιχτές διαφωνίες στην ΕΕ

Οι 15 ΥΠΕΞ ασχολήθηκαν με το Ιράκ στο μεσημεριανό «γεύμα εργασίας» χωρίς, βέβαια, καμιά απόφαση, αφού η διαμάχη από χτες έχει μετατοπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο δήλωσε, προσερχόμενος την συνυπογραφή του Λονδίνου στο αμερικανοκίνητο νέο πολεμικό ψήφισμα του ΟΗΕ «που θα κατατεθεί στην αρχή αυτής της βδομάδας», ενώ από την κατάθεση του «σχεδίου» μέχρι την ψήφισή του «θα αφεθεί κάποιο χρονικό περιθώριο δύο βδομάδων ή κάτι περισσότερο» (Τζ. Στρο), ώστε να υπάρξει «διεθνής συναίνεση». Η αμερικανική πλευρά προσπαθεί να κινήσει, παράλληλα, τη διαδικασία των επιθεωρήσεων με το νέο ψήφισμα, ώστε να μπορεί, ανά πάσα στιγμή να «χρησιμοποιήσει» τον ΟΗΕ στην έναρξη της πολεμικής εκστρατείας κατά του Ιράκ. Και η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, που συμμετέχει ευκαιριακά ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ισπανία, δήλωσε χτες διά της ΥΠΕΞ Αννα Πιλάθιο ότι «συνυπογράφει το νέο ψήφισμα» των ΗΠΑ, ώστε, λέει, «να αυξηθεί η πολιτική και διπλωματική πίεση προς το καθεστώς του Σαντάμ». Ξεκάθαρη αντίρρηση για ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ εκδηλώνει, εκτός από τη Γαλλία, και η Γερμανία. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ η προτεραιότητα σ' αυτή τη συγκυρία έγκειται στην «καλυτέρευση της εργασίας των επιθεωρητών» για τον αφοπλισμό, οι οποίοι «θα πρέπει να 'χουν το χρόνο που απαιτείται». Πιο δηκτικός ο Βέλγος ΥΠΕΞ Λ. Μισέλ έκανε λόγο για «βέτο» στον ΟΗΕ, σε περίπτωση νέου ψηφίσματος.

Στη διεθνή συνέντευξη Τύπου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Γ. Παπανδρέου ακροβατούσε συνεχώς, επικαλούμενος την «κοινή θέση» της έκτακτης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ανάμεσα στα «διπλωματικά» μέσα αφοπλισμού και στη «βία ως έσχατη λύση». Ερωτηθείς περί ενός δεύτερου ψηφίσματος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση μεταξύ των 15 ΥΠΕΞ, ότι το θέμα «αφορά» το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι όσον αφορά τον ίδιο «δεν αρμόζει» να κρίνει «αν το ψήφισμα θα 'ναι συμβατό με τις αποφάσεις της ΕΕ» (!!!) και, ότι, «οι επιθεωρητές πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρον». Ο Γ. Παπανδρέου έκανε ευμενή σχόλια για την «αλληλοενημέρωση» των 15 ΥΠΕΞ με δύο εκπροσώπους του Αραβικού Συνδέσμου, που παραβρέθηκαν στο «γεύμα εργασίας», τον ΓΓ Αμίρ Μούσα και τον Λιβανέζο προεδρεύοντα ΥΠΕΞ Μαχμούτ Χαμούντ και έδωσε υπερβολική σημασία στην επίσκεψη της ευρωπαϊκής τρόικας στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη. Βέβαια, το ζήτημα που απασχολούσε τον ευρωπαϊκό Τύπο χτες στις Βρυξέλλες δεν ήταν οι «επαφές» του Γ. Παπανδρέου, αλλά η κρίσιμη βδομάδα στον ΟΗΕ. Ετσι, κάποια στιγμή, ο στρατοκράτης της ΕΕ Χ. Σολάνα παρενέβη στις απαντήσεις του Γ. Παπανδρέου, και δήλωσε ξεκάθαρα:

1) «Η ΕΕ δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει «θεσμική» στάση της ΕΕ. Το τι θα υποστηρίξουν τα κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αφορά τα ίδια και όχι την ΕΕ. Την ίδια απάντηση είχε δώσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Κ. Σημίτης, αλλά φαίνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αφομοιώνει επαρκώς τις ευρωπαϊκές αποφάσεις

2) Σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα «μέχρι στιγμής αποτύχαμε να έχουμε ενιαία στάση, ως ΕΕ, στην ιρακινή κρίση (...) Η ΕΕ έχει κοινή αλλά όχι ενιαία εξωτερική πολιτική και αυτό δεν είναι αντίθετο προς τις Συνθήκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ