Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

- Ποιες είναι οι συνέπειες της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο;

Οι συνέπειες της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο κατά του Ιράκ και γενικά της ενεργού ελληνικής συμμετοχής στο άρμα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού και της ένοπλης επιβολής της ανά τον κόσμο, είναι αφ' ενός μεν άμεσες και εφ' ετέρου έμμεσες και μακροχρόνιες. Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες για τη χώρα μας τον ελληνικό λαό και τη διεθνή ειρήνη είναι συγκεκριμένες και δραματικές.

Κατ' αρχήν, η ελληνική συμμετοχή στο νέο μεγάλο ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν είναι μια υπόθεση, αλλά ένα γεγονός που καμία προπαγάνδα εκ μέρους της κυβέρνησης δεν μπορεί να συγκαλύψει. Η Ελλάδα συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που ουσιαστικά κηρύχτηκε αμέσως μετά τις 11 Σεπτέμβρη 2001 με πρόσχημα τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη συνδρομή μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ προς μια άλλη χώρα - μέλος που δέχεται εξωτερική επίθεση, στην προκειμένη περίπτωση οι ΗΠΑ, να δηλώσει ότι συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο πόλεμος αυτός που μονομερώς και προς... άγνωστη γεωγραφική κατεύθυνση κήρυξαν οι Αμερικάνοι, με το ψευδώνυμο «παγκόσμια αντιτρομοκρατική εκστρατεία» είναι πολύπλευρος και πολυμέτωπος και γεωγραφικά καλύπτει πλέον όλον τον πλανήτη, που είναι το πεδίο επιβολής της «PAX AMERIKANA». Εκφράζεται σε δύο βασικά μέτωπα, στο στρατιωτικό - εξωτερικό και στο εσωτερικό σε επίπεδο των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών. Εξάλλου, το ενιαίο του πολέμου αυτού - μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την εισβολή και κατοχή του Αφγανιστάν και την εισβολή και σφαγή του ιρακινού λαού, που είναι σε εξέλιξη - το επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους, οι υπουργοί και οι επιτελείς των ΗΠΑ, που ποτέ δε διαχώρισαν τον πόλεμο κατά του Ιράκ από τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Οι συνέπειες στην Ελλάδα από τη συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ και γενικότερα από τη συμμετοχή της στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», που στηρίζει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, αποτελούν μια απειλή για το παρόν και πολύ περισσότερο για το μέλλον του ελληνικού λαού.

Η ελληνική συμμετοχή, στο στρατιωτικό τομέα, εκφράζεται με μια φρεγάτα στον Περσικό, ελληνικά πληρώματα στα ΑΒΑΚΣ, με την παροχή «διευκολύνσεων» (Σούδα, εναέριος χώρος, FIR, λιμάνια και αεροδρόμια), όπως ακόμα και με τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην Αν. Μεσόγειο (άλλη φρεγάτα, υποβρύχιο, πυραυλάκατος, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας) δυνάμεις που παρέχουν ασφάλεια στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και υποβρύχια, τα οποία επιχειρούν από τη Μεσόγειο με ορμητήριο τη Σούδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα, που μόλις δέκα μέρες μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001 έσπευσε να ανακοινώσει την αναθεώρηση του αμυντικού της δόγματος, εντάσσοντας την τρομοκρατία και γενικά τις λεγόμενες «ασύμμετρες απειλές» στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή, προσανατολισμός τους στον «εσωτερικό εχθρό», στο λαό. Μετά από αυτό άρχισε η αλλαγή της δομής του Στρατού Ξηράς, που προβλέπει ταχυκίνητες και ευέλικτες δυνάμεις, οι οποίες στο μεταξύ προετοιμάζονται και διαπαιδαγωγούνται για την αντιμετώπιση εσωτερικών «απειλών». Για το σκοπό και το σύστημα συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών στρέφεται στο εσωτερικό.

Να επισημάνουμε ότι η όλη λογική του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» στρέφεται ευθέως ενάντια στα ατομικά, πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών. Το πλαίσιο που ορίζει ο λεγόμενος ευρωτρομονόμος είναι αποκαλυπτικό, καθώς ως «ασύμμετρη απειλή» και τρομοκρατία μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και λαϊκές κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να «απειλούν» την ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση με την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο από τη θέση του θύτη, εγγράφει υποθήκες για το μέλλον, ώστε ο ελληνικός λαούς να βρεθεί στη θέση του θύματος. Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια προοπτική είναι ο αντιπολεμικός- αντιιμπεριαλιστικός αγώνας του λαού, για να βγει η Ελλάδα τώρα από τον πόλεμο.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

- Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και παρά το ότι είναι ενάντια στον πόλεμο, δεν μπορεί να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Πόσο αληθινή είναι αυτή η άποψη;

1.Η Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή σε οικονομική και στρατιωτικοπολιτική ισχύ χώρα, αλλά αυτό καθόλου δεν την υποχρεώνει να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, διευκολύνοντας με τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια, τα πολεμικά πλοία, τα ΑΒΑΚΣ με τα ελληνικά πληρώματα, τη βάση της Σούδας, στρατηγικό κρίκο στον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, και ηλεκτρονική συνδρομή στην πολεμική μηχανή.

2. Οι λεγόμενες συμβατικές υποχρεώσεις απορρέουν από το γεγονός ότι το ελληνικό κεφάλαιο διαπλέκεται και με το αμερικάνικο και με το ευρωπαϊκό, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του και να ενισχύει την εξουσία του στην Ελλάδα και αυτό εκφράζεται με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στον ευρωστρατό, την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στους Αμερικανούς, ΝΑΤΟικών στρατηγείων, κλπ.

3. Αν η Ελλάδα και λόγω γεωγραφικής θέσης δε συμμετείχε, μόνο τη Σούδα να έκλεινε, οι Αμερικανοεγγλέζοι θα δυσκολεύονταν τα μέγιστα στον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, αλλά και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

4. Μια χώρα από τις 48, λιγότερη στον πόλεμο, είναι μεγάλη συμβολή στην αντίσταση του ιρακινού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές επιδρομείς.

5. Σχετικά με το επιχείρημα ότι αν δεν τηρήσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις, θα γίνουμε στόχος των Αμερικανών, αυτό επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την υποταγή του λαού στους δολοφόνους εγκληματίες ιμπεριαλιστές, οι οποίοι από κοινού με την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς εκφραστές τους, έχουν όμηρο το λαό μας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αυτήν που διχοτομεί και ΝΑΤΟποιεί το Αιγαίο, αμφισβητεί τα σύνορα, δίνει στην τούρκικη ολιγαρχία το δικαίωμα να διεκδικεί κομμάτι από το Αιγαίο και τα νησιά του, αυτήν που διχοτομεί την Κύπρο, αυτήν που στέλνει Ελληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορα για να κρατούν υπόδουλους άλλους λαούς, κάνοντάς τους εχθρούς του ελληνικού λαού.

6. Η ανασφάλεια, σε σχέση με τον τωρινό πόλεμο, είναι μεγαλύτερη, αφού τουλάχιστον το έδαφος της Σούδας, λόγω της τεράστιας συμβολής της στο πλευρό της αμερικανοεγγλέζικης πολεμικής μηχανής, είναι εν δυνάμει στόχος. Οταν ο ιρακινός λαός που πολεμά τους εισβολείς, θελήσει να χτυπήσει τέτοιους στόχους, ποιος μπορεί να πει ότι αυτός ο λαός είναι άδικος, ότι είναι εχθρός μας όταν η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στη δολοφονία του; Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα, οι Αμερικανοί ή ο λαός μας; Να πώς δημιουργούνται οι έχθρες μεταξύ λαών, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

7. Αν όλες οι χώρες που συμβάλλουν στον πόλεμο διευκολύνοντας ποικιλοτρόπως τους εισβολείς στο Ιράκ δεν εμπλέκονταν, αν οι Αμερικανοεγγλέζοι ήταν απομονωμένοι, δε θα αποφάσιζαν τον πόλεμο. Ας θυμηθούμε ότι για να τον κάνουν έψαχναν όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη από διάφορες χώρες. Αλλά ακόμη και αν τολμούσαν, όντας απομονωμένοι, να αποφασίσουν την εισβολή, η ήττα τους θα ήταν παραπάνω από σίγουρη. Γιατί η πολεμική μηχανή μπορεί να είναι η πιο εξελιγμένη, αλλά απαιτεί και πίστη και ανθρώπινη δύναμη στο σκοπό. Και αυτός ο ιμπεριαλιστικός σκοπός θα ήταν απομονωμένος από παντού, άρα και καταδικασμένος να αποτύχει.

8. Από τα παραπάνω απορρέει ότι το επιχείρημα είναι κάλπικο. Αλλά και ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη, αν το θελήσουν, καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί, να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να απεμπλακούν. Οργανώνοντας ένα παλλαϊκό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα στοχεύει σε συνδυασμό με την πάλη για άμεση απεμπλοκή, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα.

Σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα

Θρίλερ με το αεροδρόμιο της Βαγδάτης

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΝΑΤΖΑΦ.-

Συγκεχυμένες παρέμεναν οι πληροφορίες, μέχρι και χτες βράδυ, για το τι ακριβώς συνέβαινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το οποίο απέχει περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Το σίγουρο είναι ότι σφοδρές μάχες μαίνονταν στην περιοχή ενώ η Βαγδάτη πέρασε άλλη μια νύχτα υπό καταιγιστικούς βομβαρδισμούς. Ανοιχτά παρέμεναν και αρκετά από τα πολεμικά μέτωπα στο νότιο Ιράκ ενώ στο βορρά, κύριο χαρακτηριστικό για πολλοστή μέρα ήταν οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί των ιρακινών θέσεων από αμερικανικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περίπου 30.000 ή και περισσότεροι άνδρες του τακτικού ιρακινού στρατού και των παραστρατιωτικών, βρίσκονται πίσω από τις προκεχωρημένες θέσεις των αμερικανικών δυνάμεων γύρω από τη Βαγδάτη, αναγκάζοντας αρκετά μεγάλο κομμάτι των εισβολέων να παραμένουν στα μετόπισθεν κυκλώνοντας πόλεις και χωριά.

Θρίλερ με το αεροδρόμιο

Ολους τους εξωτερικούς χώρους του αεροδρομίου «Σαντάμ Χουσεΐν», που μετονομάστηκε από την αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ, σε «διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης», ελέγχουν οι αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριξε, χτες, ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Ο Μπρουκς συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν και τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Τικρίτ με τη Βαγδάτη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων από τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν προς την πρωτεύουσα.


Associated Press

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε, επικαλούμενος και ένα βίντεο που παρουσίασε στους δημοσιογράφους, ότι οι ιρακινές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις, όπως σχολεία και νοσοκομεία, για να εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους ενώ ανακοίνωσε ότι στα χέρια των αμερικανικών δυνάμεων, μετά από εισβολή σε κτίριο που μοιάζει να είναι «κέντρο εκπαίδευσης για χημικό πόλεμο», βρέθηκαν φιαλίδια με ύποπτη σκόνη αλλά και διάφορα έγγραφα, τα οποία εξετάζονται καθώς υπάρχει «η υποψία ότι πρόκειται για απαγορευμένα όπλα». Ο Μπρουκς, πάντως, αναφερόμενος στην πολυσυζητημένη «μάχη της Βαγδάτης», κατέστησε σαφές ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» και ότι «θα πάρει χρόνο μέχρι να μπορέσουν οι αμερικανικές δυνάμεις να ελέγξουν με ασφάλεια την πόλη», την οποία, όπως δήλωνε ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, δεν πρόκειται να πολιορκήσουν επί μήνες.

Σύμφωνα με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της μέρας. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι ελάχιστες είναι οι ιρακινές δυνάμεις στην περιοχή που προβάλλουν ακόμη αντίσταση και ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 320 Ιρακινοί στρατιώτες, καταστράφηκαν πολλά άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού όπως και πολυβολεία, ενώ αποκρούστηκε μια ιρακινή απόπειρα αντεπίθεσης.


Associated Press

Από την άλλη πλευρά, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, παραδεχόταν ότι μάχες γίνονται στο αεροδρόμιο και προανήγγειλε μια «αντεπίθεση με μη συμβατικές μεθόδους» από τις ιρακινές δυνάμεις «που θα οδηγήσει στο θάνατο όλες τις δυνάμεις εισβολής που βρίσκονται στο αεροδρόμιο», πιθανώς και αργά το βράδυ της Παρασκευής. Ο αλ Σάχαφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δε θα πρόκειται για επίθεση με απαγορευμένα όπλα, αλλά μάλλον «για συντονισμένη επιχείρηση αυτοκτονίας», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανηλεείς βομβαρδισμοί και μάχες

Κατά τ' άλλα, η Βαγδάτη πέρασε τη νύχτα βυθισμένη στο σκοτάδι, μια κίνηση που φέρεται να οφείλεται στην πρόθεση των ιρακινών αρχών να μετακινήσουν δυνάμεις μέσα από την πόλη. Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με καταιγιστικό ρυθμό, ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά και στα δυτικά της πόλης ενώ από τα νότια προάστια ακούγονταν κατά διαστήματα, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, πυκνά πυρά πυροβολικού.

Σύμφωνα, επίσης, με ανταποκριτές, αργά χτες το απόγευμα, ακούστηκαν πυρά βαρέων όπλων και πυροβολικού και από κάποιο σημείο στο κέντρο της πόλης, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί για τι ακριβώς επρόκειτο. Δημοσιογράφοι μετέδιδαν ότι τα νοσοκομεία της πόλης γέμισαν τραυματίες πολίτες και στρατιώτες από τις μάχες πέριξ του αεροδρομίου και ότι όσοι άμαχοι κατάφεραν να επιζήσουν, αναζητούσαν, με το πρώτο φως της μέρας, καταφύγιο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αμερικανικές πηγές, από τις προκεχωρημένες μονάδες που βρίσκονται στα νότια της Βαγδάτης, υποστήριζαν ότι, αν και συναντούν σθεναρή αντίσταση προχωρώντας βορείως του αλ Κουτ προς την ιρακινή πρωτεύουσα, έχουν παραδοθεί, τις τελευταίες ώρες, στις αμερικανικές δυνάμεις, τουλάχιστον 2.500 μέλη της Μεραρχίας «Βαγδάτη» της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Η είδηση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, ούτε και οι ισχυρισμοί ότι «καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς» η Μεραρχία «Νίντα» της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, στα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

Θολό παρέμενε το τοπίο όσον αφορά στην έκβαση των μαχών και στα άλλα μέτωπα του νοτίου Ιράκ. Η Καρμπάλα, σύμφωνα με τους Αμερικανο-βρετανούς επιτελείς, ελέγχεται, αν και ανεξάρτητες πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχουν ακόμη εστίες αντίστασης μέσα στην πόλη. Ανάλογο φέρεται να είναι το σκηνικό και στην πόλη Νατζάφ, από τα περίχωρα της οποίας οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπολύουν διαρκώς εφόδους προς το κέντρο αλλά δεν έχουν καταφέρει να κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση των εκεί ιρακινών δυνάμεων. Περικυκλωμένη παραμένει και η Νασρίγια, με τις μάχες να μαίνονται στα πέριξ, για πολλοστή μέρα, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις, παρά τις ενισχύσεις, να μην μπορούν να τη θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους.

Νοτιότερα στη Βασόρα, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις επιχείρησαν, χτες το πρωί, να προχωρήσουν λίγο από τα ανατολικά περίχωρα όπου έχουν κατασκηνώσει προς την παραγκούπολη που βρίσκεται μπροστά τους αλλά ενεπλάκησαν σε σφοδρές οδομαχίες πριν υποχωρήσουν. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν 8 Ιρακινοί πολιτοφύλακες, χωρίς να διευκρινιστεί αν υπάρχουν απώλειες και από τις βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως δηλώνουν, «προτιμούν να υπάρχει αργή προέλαση που θα συνοδεύεται από την εξασφάλιση, αργά πλην σταθερά, της υποστήριξης των κατοίκων, παρά καταιγιστική έφοδος».

Τέλος, στο βόρειο μέτωπο, οι ιρακινές δυνάμεις εγκατέλειψαν γέφυρα βορείως της πόλης Χαζέρ υπό τους καταιγιστικούς βομβαρδισμούς των αμερικανικών αεροσκαφών που «καλύπτουν» από αέρος τις επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών. Αργά χτες το απόγευμα, πυκνά πυρά ιρακινών όλμων έπληξαν κουρδικές θέσεις στη συγκεκριμένη πόλη ενώ, όπως μετέδιδαν οι ανταποκριτές, συνεχίζονταν οι ανηλεείς αεροπορικές επιδρομές κατά των ιρακινών θέσεων. Εκτός από τον ιρακινό στρατό που υποχωρεί, σταδιακά προς τις δύο βασικές πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ, τα σπίτια τους εγκαταλείπουν και χιλιάδες Ιρακινοί κάτοικοι των πέριξ χωριών, που αναζητούν καταφύγιο νοτιότερα.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΥΓΚΕΧΥΜΕΝΟ το τοπίο στα πεδία των συγκρούσεων με δεδομένο πως οι πληροφορίες είναι αντικείμενα του ψυχολογικού πολέμου και της προσπάθειας της πλειοψηφίας των ΜΜΕ να διαμορφώσουν ευνοϊκή πραγματικότητα για τους εισβολείς. Μια «πραγματικότητα» που βρίσκει σοβαρές δυσκολίες να συμβεί για την ώρα, αφού ο ιρακινός λαός αντιστέκεται με κάθε διαθέσιμο μέσο για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ είναι πως οι εισβολείς συνεχίζουν απτόητοι το δολοφονικό τους έργο με αδιάκοπους βομβαρδισμούς σε όλα τα μέτωπα. Σίγουρο επίσης είναι, ότι οι μάχες είναι σκληρές σε όλα τα μέτωπα και ουσιαστικά τίποτα δεν έχουν «σιγουρέψει» οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Για παράδειγμα πολλές φορές ανακοινώθηκε από τη συμμορία των δολοφόνων, πως ελέγχουν το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και την ίδια ώρα ανακοίνωναν μάχες για την κατάληψή του... ή μέρες τώρα επιτίθενται χρησιμοποιώντας κάθε μέσο (μέχρι και βόμβες διασποράς) για να καταλάβουν τη Βασόρα, αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, χάρη στη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων.

Ο Σ. ΧΟΥΣΕΪΝ εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση με μήνυμα, που διάβασε ο ίδιος. Επίσης μεταδόθηκαν σκηνές εμφάνισής του στους δρόμους της Βαγδάτης

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ με κάθε τρόπο διατηρούν «ζεστή» την απειλή προς τη Συρία. Ο αμερικανός ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς δήλωσε χτες ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι κύκλοι στη Συρία εργάζονται κατά των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τη διοίκηση των εισβολέων στο Κατάρ εκδηλώθηκε καινούρια επίθεση αυτοκτονίας χτες σε ένα αυτοκίνητο σε φυλάκιο ελέγχου των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων, βορειοδυτικά της Βαγδάτης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις στρατιώτες και δύο Ιρακινοί.

Ο ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΣΕΜΙ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ πρώην πρόεδρος του Ιράν δήλωσε για τους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς στο Ιράκ πως «τα πράγματα δε θα πάνε όπως επιθυμούν».

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αντιμετωπίζει όπως φαίνεται σοβαρές πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και γι' αυτό δε χάνει ευκαιρία να τάζει «φύκια και μεταξωτές κορδέλες...» για τις εντυπώσεις. Ετσι χτες για άλλη μια φορά υποσχέθηκε στον ιρακινό λαό ότι το μεταπολεμικό Ιράκ θα διοικηθεί από τους Ιρακινούς, όχι από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς και ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα τους, παρά μόνον.., όσο είναι απαραίτητο.

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θέλοντας να μη «χάσει επαφή» με το μελλοντικό μοίρασμα της λείας δήλωσε χτες για άλλη μια φορά, ότι είναι φανερό πως οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις θα κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ και πρόσθεσε πως κάθε λογικό άτομο ελπίζει στη γρήγορη νίκη τους.

Ο ΠΡΟΣΦΑΤΑ επιστρέψας στο σκοτεινό παρασκήνιο της εξουσίας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Περλ, που παραμένει στενός σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «National Post», χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν «κουτσή πάπια», λόγω της άρνησης του Καναδά να συμμετάσχει στην επίθεση κατά του Ιράκ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 6 - 16

Ζητούν «Τόμαχοκ» επειγόντως...

Το ένα τρίτο των αποθεμάτων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ήδη έχει πέσει στη γη του Ιράκ, σπέρνοντας τον όλεθρο, ενίοτε και των γειτονικών κρατών, όπως της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, κατά λάθος εννοείται.

Μέχρι τώρα, το αμερικανικό ναυτικό έχει εκτοξεύσει περίπου 735 πυραύλους από τους 2.100 «Τόμαχοκ» που διέθετε στο οπλοστάσιό του. Το γεγονός αυτό έκανε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να αρχίσει εσπευσμένα τις διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρία «Raytheon Co.», επιδιώκοντας να αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής των Τακτικών Πυραύλων «Τόμαχοκ»... αλλά στην καλύτερη περίπτωση δε θα αρχίσει η παράδοσή τους από την κατασκευάστρια εταιρία παρά μέσα στο 2004, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει την προμήθεια 2.194 πυραύλων μέχρι το 2009, αλλά το Πεντάγωνο θέλει να αυξηθεί η μηνιαία παραγωγή από περίπου 38 πυραύλους που είναι σήμερα, στους 50. Το κόστος για την προμήθεια των «Τόμαχοκ» ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια, αλλά μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας της απόφασης για επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
«Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ»

ΜΟΣΧΑ.--

Σε ένα παιγνίδι τακτικής αποφυγής της έντασης με τις ΗΠΑ έχει αποδυθεί ο Ρώσος Πρόεδρος τις δύο τελευταίες δηλώσεις, κάνοντας δηλώσεις οι οποίες απευθύνονται κυρίως στην Ουάσιγκτον -- και, όπως τόνιζαν χτες ανταποκριτές στη ρωσική πρωτεύουσα, κατά περίεργο τρόπο εξαφανίζονται από την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, όπου το Κρεμλίνο εμφανίζεται να τηρεί ακραιφνώς αντιπολεμική στάση.

«Το ρωσοαμερικανικό πρόγραμμα συνεργασίας είναι από τα ισχυρότερα στον κόσμο», δήλωσε, σε αυτό το πνεύμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές το βράδυ και αναμεταδιδόταν χτες από το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς. «Αμοιβαίο συμφέρον μας είναι να συνεργαζόμαστε σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα (και) να επιλύουμε συνεργαζόμενοι τώρα και στο μέλλον όλες τις διεθνείς κρίσεις», συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Οι σχέσεις μας διαπνέονται από κοινές αρχές» πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση. «Συνεργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Ο Πούτιν έκανε σαφή αναφορά στην έγκριση, από τη Γερουσία, της διεθνούς συνθήκης για τους στρατηγικούς εξοπλισμούς, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πιθανώς σύντομα να πράξει ακριβώς το ίδιο. «Δεν είναι μόνον προς το συμφέρον μας, αλλά και προς αυτό των ΗΠΑ και ολόκληρου του κόσμου το ιρακινό ζήτημα να επανέλθει στο θεσμικό πλαίσιο του ΟΗΕ», σχολίασε.

Η Ρωσία, κατέληξε ο Πούτιν, δεν ασκεί εξωτερική πολιτική βάσει συναισθημάτων: «Δεν μπορεί να εμπλακεί στις πολλές διεθνείς κρίσεις που σοβούν σήμερα, ούτε θα εμπλακεί με οιονδήποτε τρόπο στην ιρακινή», διευκρίνισε.

ΑΚΜΠΑΡ ΧΑΣΕΜΙ ΡΑΦΣΑΝΤΖΑΝΙ
«Τα πράγματα δε θα πάνε όπως τα θέλουν»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια σημαντική ομιλία σχετικά με τον πόλεμο ΗΠΑ και Βρετανίας κατά του Ιράκ εκφώνησε χτες, στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας του Ιράν, ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί -- παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από αυτόν, κάτι εκ πρώτης όψεως παράδοξο, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας του πολυετούς πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως συνεπές, από την άλλη, με την πολιτική της «ενεργητικής ουδετερότητας» που έχει επιλέξει η ιρανική κυβέρνηση, σε αντίθεση, κατά ειρωνικό τρόπο, με πολλές αραβικές χώρες.

Οι Αμερικανοί, δήλωσε ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, «μπορεί τελικά να κερδίσουν έναντι του καθεστώτος του Μπάαθ, όμως τα πράγματα δε θα πάνε όπως επιθυμούν. Η ιρακινή αστυνομία δε θα συνεργαστεί μαζί τους, ο στρατός δε θα συνεργαστεί, οι απλοί άνθρωποι δε θα συνεργαστούν». Η ομιλία του, στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, αναμεταδόθηκε από το κρατικό ιρανικό ραδιόφωνο. Ενα πλήθος προσκυνητών φώναξε επανειλημμένως «Θάνατος στην Αμερική». Ο Ραφσαντζανί συνέχισε το λόγο του τονίζοντας ότι «το αίμα που χύνουν (οι Αμερικανοβρετανοί) δε θα ξεχαστεί... η πείνα, η εξορία... του ιρακινού λαού θα καταγραφούν όλα ως πράγματα που προκάλεσε η Αμερική. Προειδοποιώ το Λευκό Οίκο και την Αγγλία: η έπαρσή σας και η οργή σας να μην πλήξει τους ιερούς τόπους του Σιιτισμού, γιατί οι Σιίτες δε θα σας το συγχωρήσουν ποτέ, θα εκδικηθούν μόλις έρθει η ώρα και ο Θεός ο ίδιος θα εκδικηθεί».

Πάντως, κατά τρόπο αξιοσημείωτο, ο Ραφσαντζανί πρόσθεσε σε αυτά πως ίσως είναι «δυνατό», κατ' αρχήν, το Ιράν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι οι δεύτερες δε θα διεξάγουν μια «αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική» στη Μέση Ανατολή. «Πάντα ήμασταν υπέρ των συνομιλιών σε μια βάση ισότητας με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν ασκούν μια αντι-ισλαμική και αποικιακή πολιτική στην περιοχή, όμως δεν εκπλήρωσαν ποτέ αυτές τις συνθήκες». Η ομιλία του πρώην Ιρανού Προέδρου ήρθε καθώς ο Τζακ Στρο δήλωνε πως η Βρετανία «δε θα συμμετείχε» σε έναν πόλεμο κατά του Ιράν...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Φυλακή για την «αγάπη» στις ΗΠΑ...

Associated Press

ΜΙΝΣΚ.--

Στις 3 Απρίλη στο Μινσκ της Λευκορωσίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, την οποία οργάνωσε ομάδα μελών της εθνικιστικής, φιλοδυτικής οργάνωσης «ΖΟΥΜΠΡ». Τα μέλη της παραπάνω οργάνωσης, με αμερικανικές και εθνικιστές λευκορωσικές σημαίες δήλωσαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες της λεγόμενης «διεθνούς συμμαχίας» για την «απελευθέρωση» του ιρακινού λαού από τη δικτατορία. Στα χέρια τους κρατούσαν πικέτες γραμμένες στα ρώσικα, αγγλικά, λευκορωσικά με συνθήματα του είδους: «Αμερική είμαστε μαζί σου!» «Χουσεΐν πρέπει να φύγεις!», «Κάτω η τυραννία!», «Ελευθερία στο Ιράκ!». Οι αρχές ασφαλείας της Λευκορωσίας, μετά το τέλος της πικετοφορίας συνέλαβαν τους περίπου 15 φιλοαμερικανούς διαδηλωτές, που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με την κατηγορία της παράβασης του σχετικού νόμου για τη διενέργεια μαζικών εκδηλώσεων. Το δικαστήριο με την παραπάνω κατηγορία καταδίκασε σε φυλάκιση 10 ημερών το στέλεχος της οργάνωσης «ΖΟΥΜΠΡ» Λιουμπόβ Κατσίνσκαγια. Να σημειώσουμε ότι οι δημοσκοπήσεις στη Λευκορωσία δείχνουν πως το 91% των πολιτών καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, ενώ πρόσφατα και το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σχετικό Ψήφισμα καταδίκης του πολέμου. Στις 22/3 έξω από την αμερικανική πρεσβεία είχε γίνει αντιπολεμική διαδήλωση που οργάνωσαν πολλές κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις της χώρας, που μάλιστα επέδωσαν και ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Αμερικανό πρέσβη Μ. Κόζακ.

Συνάντηση Α. Λουκασένκο - Σ. Ιβανόφ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντήθηκε στις 4 Απρίλη με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ. Η συνάντηση γίνεται τη στιγμή που τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ στρέφουν τα βέλη τους κατά του Λουκασένκο, ενώ δεν είναι λίγα κι εκείνα τα ΜΜΕ που τον αποκαλούν «Σαντάμ της Ευρώπης». Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής των δύο χωρών. Ο Α. Λουκασένκο σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία της ασφάλειας των δύο χωρών «τη στιγμή που ο κόσμος είναι σήμερα ασταθής, οι δε προοπτικές σε ορισμένες περιοχές, δυστυχώς, δεν μπορούν να υπολογιστούν». Από τη μεριά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας τάχθηκε υπέρ «της δημιουργίας ενός συστήματος διεθνούς ασφάλειας, το οποίο θα μπορεί να λύνει αποτελεσματικά εκείνες ή τις άλλες διαφορές με κανονικό και πολιτισμένο τρόπο». Στο παρελθόν δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως η Μόσχα πιέζει έντονα το Μινσκ να περιορίσει τις αντιαμερικανικές δηλώσεις και κινήσεις. Δεν αποκλείεται λοιπόν και η συγκεκριμένη συνάντηση, αν τη συνδυάσουμε και με τη δήλωση Πούτιν, «πως η Μόσχα δεν επιθυμεί ήττα των ΗΠΑ», να είναι στην παραπάνω κατεύθυνση.

Πέντε νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

ΝΤΟΧΑ.- Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, μια Ιρακινή γυναίκα που ίσως κυοφορούσε κι ένας Ιρακινός σκοτώθηκαν και δύο Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, σε φυλάκιο εντός Ιράκ, 18 χλμ. από το Φράγμα Χαντίθα, σε περιστατικό, που, όπως πιστεύουν οι Αμερικανοί, ήταν η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας από φενταγίν τις τελευταίες ημέρες. Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Κατάρ ανέφερε ότι το περιστατικό στο σημείο ελέγχου της έγινε το απόγευμα της Πέμπτης. Στην περιοχή, που απέχει 180 χλμ. από τα ιρακινοσυριακά σύνορα, επιχειρούν ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών, ωστόσο οι εισβολείς είναι αραιά τοποθετημένοι.

Ανταποκριτές μεταδίδουν πως οι Αμερικανοί έχουν λάβει οδηγίες να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, αν «υποψιαστούν κάτι» στα σημεία ελέγχου για τον κίνδυνο των επιθέσεων αυτοκτονίας μετά την πρώτη επίθεση στη Νατζάφ στις 29 Μάρτη, όταν είχαν σκοτωθεί τέσσερις Αμερικανοί. Το BBC προσπάθησε μάλιστα να αποδώσει σ' αυτό το γεγονός ότι Αμερικανοί σφαγίασαν 11 αμάχους που πλησίαζαν σημείο ελέγχου κοντά στη Νατζάφ, αν και η Ουάσινγκτον Ποστ αποκάλυψε μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων...

Δολοφόνοι... νομίμως!

«Οι βόμβες διασποράς είναι απολύτως νόμιμα όπλα και έχουν ένα νόμιμο στρατιωτικά ρόλο», δήλωσε αναίσχυντα και κυνικά, χτες στο ραδιόφωνο του BBC ο Βρετανός υπουργός Αμύνης Τζεφ Χουν, ξεχνώντας τεχνηέντως ότι η χρήση τους έχει απαγορευτεί με τη Διεθνή Συνθήκη της Οτάβας, του 1988.

Γιατί να μην το ξεχάσει ο Χουν, αφού η χώρα του από κοινού με τις ΗΠΑ κινούνται -και σε αυτή την περίπτωση- μόνες τους και εκτός νόμου, αφού δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη απαγόρευσης; Για περιπτώσεις που θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουν και να τονίσουν ότι είναι νόμιμος ο ρόλος τους στον πόλεμο, αφού «από στρατιωτικής άποψης, είναι σημαντικό όπλο με έναν ιδιαίτερο ρόλο στο πεδίο της μάχης. Εάν δεν τις χρησιμοποιήσουμε θα εκθέσουμε τις δυνάμεις μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο κι αυτό δε χρειάζεται να συμβεί»... Απολύτως κατανοητό!

Νέο διάγγελμα του Σ. Χουσεΐν

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του Σαντάμ Χουσεΐν μετέδωσε χτες η ιρακινή τηλεόραση, η οποία αργότερα μετέδωσε και εικόνες από αυτήν που χαρακτήρισε «την πρώτη δημόσια εμφάνιση» του Ιρακινού Προέδρου, κατά την οποία συγκεντρωμένοι Ιρακινοί, με όπλα στα χέρια, τον ζητωκραύγαζαν.

Ο Χουσεΐν στο διάγγελμά του κάλεσε τους συμπατριώτες του να «πλήξουν σκληρά» τους εισβολείς Αμερικανούς και Βρετανούς, προσθέτοντας ότι «με τη βοήθεια του θεού» οι Ιρακινοί θα νικήσουν - διάγγελμα που «προβλημάτισε» τα κέντρα ψυχολογικού πολέμου στο Πεντάγωνο, καθώς σε αποστροφή του ο Σαντάμ αναφέρθηκε στην κατάρριψη του ελικοπτέρου «Απάτσι» που ένας αγρότης είπε ότι χτύπησε με το παλιό του τουφέκι. Το Πεντάγωνο, που υποστήριζε ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος ήταν νεκρός ή σοβαρά τραυματισμένος, συνελήφθη ψευδόμενο ξανά - εκπρόσωπος του αναγκάστηκε να πει πως «δεν είναι οριστικό συμπέρασμα, όμως φαίνεται ότι (η ομιλία) έγινε μετά τις επιθέσεις» της 20ής Μάρτη.

Νωρίτερα χτες, ο Ιρακινός υπουργός Πληροφόρησης, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ Σάχαφ, δήλωνε ότι το Ιράκ δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα -- που, όπως επιμένει, η χώρα του δε διαθέτει -- κατά των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στη χώρα, ωστόσο έκανε λόγο για χρήση «μη συμβατικών» μεθόδων: «Θα πραγματοποιήσουμε ένα είδος επιχειρήσεων μαρτύρων», διευκρίνισε.

Νέος «γύρος» για τη Συρία

Associated Press

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.--

«Οι ΗΠΑ δε σκοπεύουν να επιτεθούν στη Συρία ή στο Ιράν» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο BBC. Ο Μπλερ υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ο επόμενος στόχος, διότι στο Ιράκ είμαστε για συγκεκριμένο λόγο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι «καμία από αυτές τις χώρες δεν πρέπει να συνδράμει τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν» και κατέληξε: «Ο,τι γίνεται στην περιοχή σήμερα έχει δύο όψεις: η μία είναι το Ιράκ, η άλλη είναι η ανάγκη επίτευξης βημάτων σημαντικής προόδου στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν τις έμμεσες ή άμεσες απειλές τους, κυρίως προς τη Συρία. Την Πέμπτη, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επανέλαβε ότι «πολεμικά εφόδια μεταφέρονται από τη Συρία προς το Ιράκ» και χαρακτήρισε «ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν νεότερα, τις τελευταίες ημέρες, για τις κινήσεις του Ιράν».

Για «πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες «ορισμένα άτομα στη Συρία έχουν συμφέρον να συμβάλλουν με έναν τρόπο που δεν είναι προς το συμφέρον των δυνάμεών μας στο Ιράκ», υποστήριξε, χτες, ο εκπρόσωπος των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο στρατηγείο της Ντόχα, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς. Στο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «φυσικά οι ΗΠΑ δε θα αδιαφορήσουν για καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατική δραστηριότητα». Αλλά απαντώντας σε ερώτηση για το αν αυτό σημαίνει ότι θα εξαπολυθεί νέα προληπτική στρατιωτική επίθεση, απάντησε ότι «δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει πόλεμος εναντίον των χωρών αυτών».

ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Ανέξοδα παραμύθια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εκ νέου συνάντηση θα έχουν κατά τη διάρκεια της βδομάδας που έρχεται στο Μπέλφαστ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, με το «στενότερο σύμμαχό» του στον πόλεμο κατά του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από την Ντάουνινγκ Στριτ, κύρια θέματα της συνάντησης είναι το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον πόλεμο και τα ευρύτερα θέματα ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε εξαιρετικά δύσκολη θέση στην ίδια του τη χώρα, αφού έχει βρεθεί μεταξύ πυρών, όπου από τη μία είναι ένα μεγάλο τμήμα του Εργατικού Κόμματος που αντιτίθεται σθεναρά σε αυτόν τον πόλεμο και έχει διαχωρίσει τη θέση του και από την άλλη από όσους τον είχαν στηρίξει σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά βλέπουν ότι η πολιτική παραγκωνισμού των ΗΠΑ, θα οδηγήσει στη γωνία τη Βρετανία όσον αφορά στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ, αρχίζει να ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους στην ΕΕ, που είχε ξεχάσει, αλλά και να εφαρμόζει μια επιθετική επικοινωνιακή πολιτική, διαφοροποιώντας τη θέση του από την επίσημη γραμμή των Αμερικανών αξιωματούχων. Τι ακριβώς προσπαθεί να επιτύχει είναι άγνωστο... Οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο ότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε να διασωθεί και να διασώσει τη Βρετανία είτε να γίνει ο «Δούρειος Ιππος» για την αποδοχή της πολιτικής των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους. Μπορεί και τα δύο μαζί.

Πάντως, εξακολουθεί να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι κομβικός στη «μετά-Σαντάμ εποχή», ενώ χτες προχώρησε ένα βήμα ακόμη, δηλώνοντας την υπόσχεσή του, ότι το Ιράκ θα διοικηθεί από τους Ιρακινούς και όχι από τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν πρόκειται να παραμείνουν στη χώρα τους, παρά μόνον όσο είναι απαραίτητο.

Οι δηλώσεις αυτές του Μπλερ περιέχονται σε ανοιχτή επιστολή προς τον ιρακινό λαό, η οποία θα διανεμηθεί από τα βρετανικά στρατεύματα επί του πεδίου, αλλά θα φτάσει στον προορισμό της και με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Το κείμενο της επιστολής επέδωσε, εξάλλου, ο Τόνι Μπλερ σε εκπροσώπους της ιρακινής αντιπολίτευσης, τους οποίους δέχτηκε σήμερα στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η επιστολή

«Μόλις καταρρεύσει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, θα αρχίσει το έργο της οικοδόμησης ενός νέου, ελεύθερου και ενωμένου Ιράκ», δηλώνει ο Μπλερ στην επιστολή του...«Ενός ειρηνικού, ευημερούντος Ιράκ, το οποίο θα διοικείται από και για τον ιρακινό λαό, όχι από την Αμερική, ούτε από τη Βρετανία, ούτε από τον ΟΗΕ. Στόχος μας, είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό στο σχηματισμό μιας μεταβατικής εξουσίας υπό την ηγεσία των Ιρακινών», ενδιάμεσο στάδιο για την ανάδειξη μιας ιρακινής κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής, προσθέτει ο Μπλερ, καταλήγοντας ότι: «Τα στρατεύματά μας θα αποχωρήσουν μόλις μπορέσουν, δεν πρόκειται να παραμείνουν ούτε μία ημέρα πέραν του αναγκαίου»!

ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
Θέτοντας του όρους για τη «συμφιλίωση»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Είναι καιρός ΗΠΑ και Γαλλία να συμφιλιωθούν μετά από μία πολιτική διαφωνία για ένα πολύ σοβαρό θέμα τονίζει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro υπογραμμίζοντας με σημασία «ότι ποτέ οι δύο χώρες δεν διέρρηξαν τις φιλικές τους σχέσεις».

Πάντως παρά την κίνηση «αβρότητας» όπως αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε για άλλη μία φορά τους όρους, του παιχνιδιού όχι μόνο προς τη Γαλλία αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Πάουελ όπως τόνισε και στη συνέντευξη θεωρεί φυσιολογικό ότι οι διοικητές του στρατού των ΗΠΑ θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του πληθυσμού και τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, καθώς «είναι μία ευθύνη την οποία δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε κάποιον άλλον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ενώ αναφερόμενος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά ότι η αρχική επένδυση ανήκει στις ΗΠΑ και ότι στη συνέχεια η ΕΕ θα μπορέσει να συμβάλει στην ανοικοδόμηση και θα αποφασίσει για την κατανομή της βοήθειάς της.

Διευκρίνησε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα έχουν έναν ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στους τομείς της ανοικοδόμησης και της εγκατάστασης πολιτικής εξουσίας στο Ιράκ, μετά το τέλος του πολέμου, τονίζοντας όμως ότι είναι ακόμα νωρίς για να εισέλθει κανείς σε λεπτομέρειες.

Ειδικότερα όσον αφορά στην μεταβατική εξουσία που θα εγκατασταθεί στο Ιράκ, ο Πάουελ υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποτελείται από αντικαθεστωτικούς του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, έτσι ώστε το Ιράκ να μην κυβερνάται αποκλειστικά από προσωπικότητες του εξωτερικού.

Τέλος, αρνήθηκε την ύπαρξη «μαύρης λίστας» εταιρειών που έχουν αποκλειστεί και υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να υπάρξει διαφάνεια στην ανάθεση των συμβολαίων, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ για την ανάπτυξη.

ΒΕΛΓΙΟ-ΑΥΣΤΡΙΑ
Λαϊκή ανησυχία και καταδίκη του πολέμου

Βρυξέλλες-Βιέννη.-- Το 70% των Βέλγων θέλει να τελειώσει ο πόλεμος πρίν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 31 Μαρτίου- 1η Απριλίου και δημοσίευσε η εφημερίδα «Λε Σουάρ».

Από αυτούς το 38% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις των Αμερικανο-βρετανών πρέπει να «διακοπούν άμεσα κσι χωρίς προϋποθέσεις». Παράλληλα ένα 64% θεωρεί ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «θα έχει αρνητικές ή πολύ αρνητικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή».

Στην Αυστρία επίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το περιοδικό «News», το 56% των πολιτών φοβάται ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσει σε ένα παγκόσμιο πόλεμο, σε αντίθεση με το 41%. Ενώ και το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φοβούνται εξαιτίας του πολέμου.

ΗΠΑ
Εγκρίθηκαν τα κονδύλια για τον πόλεμο

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Με εξαιρετική ικανοποίηση υποδέχτηκε ο Τζορτζ Μπους, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που δεν ήταν άλλη από την έγκριση των κονδυλίων ύψους 80 δισ. δολαρίων, που ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκειμένου να εξασφαλιστεί «η νικηφόρα έκβαση του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και κατά της τρομοκρατίας». Κονδύλια που αναμένεται να εκταμιευτούν μέχρι και μέσα στο μήνα Απρίλη.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν επίσης για την επιβράβευση των συμμάχων των ΗΠΑ και για την ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Σε μια από τις τροπολογίες που εγκρίθηκαν από τη Βουλή προβλέπεται ότι δε θα διατεθούν χρήματα από αυτόν τον προϋπολογισμό σε εταιρίες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία ή τη Συρία, που θα προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε στην εισήγηση του Λευκού Οίκου και μάλιστα προσπάθησε να αποτρέψει την έγκριση αυτής της τροπολογίας, προκειμένου να μην προκληθούν ακόμη περισσότερα προβλήματα σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων «συμμάχων».

Πάντως, εγκρίθηκε η πρόταση του Τζορτζ Μπους για τη χορήγηση βοήθειας στην Τουρκία ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά και 3 δισ. προς τις αεροπορικές εταιρίες που στενάζουν για άλλη μια φορά...

ΤΟ «ΒΟΡΕΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
Η απειλή του στρατηγού

ΧΑΖΕΡ.--

Οι δυνάμεις των Κούρδων κατέλαβαν μια «στρατηγικής σημασίας γέφυρα» κοντά στην πόλη Χαζέρ, ανέφεραν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανταποκριτές δυτικών ΜΜΕ, και προωθήθηκαν 12 χλμ. προς τη Μοσούλη. Αμερικανοί των ειδικών δυνάμεων «φώτιζαν» παράλληλα στόχους για τα βομβαρδιστικά, που συνέχιζαν να πλήττουν τους υποχωρούντες Ιρακινούς, οι οποίοι σχεδιάζουν πιθανώς να υπεραμυνθούν Μοσούλης και Κιρκούκ -- δύο σημαντικότατων πετρελαϊκών κέντρων -- εντός των πόλεων.

Η Τουρκία εξακολουθούσε να παρακολουθεί ανήσυχα την κατάσταση. Η Cumhuriyet ανέφερε ότι ο Τούρκος Α/ΓΕΣ στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ είπε στον Αμερικανό ΥπΕξ Πάουελ ότι «εάν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν σχετικά με το Βόρειο Ιράκ, η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της». Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναμένεται να επιδιώξει «κοινή στάση» με το Ιράν στο Κουρδικό κατά την επίσκεψη του Ιρανού ΥπΕξ, Καμάλ Χαραζί, ο οποίος αναμένεται την Κυριακή στην Αγκυρα.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανησυχώντας για τα συμφέροντά τους...

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...

Associated Press

Κοιτούν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων που προκάλεσαν...
ΠΑΡΙΣΙ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΜΟΣΧΑ.--

Βαφτίστηκαν «τρόικα της ειρήνης» ή «αντιπολεμικός άξονας» εξαιτίας της στάσης τους, κυρίως εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας, έναντι του πολέμου κατά του Ιράκ. Χτες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας συναντήθηκαν στο Παρίσι, μόλις μία μέρα μετά τη συνάντηση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρόντος φυσικά του Κόλιν Πάουελ.

Ελάχιστα διέρρευσαν για το τι πραγματικά συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ντομινίκ ντε Βιλπέν, Γιόσκα Φίσερ και Ιγκόρ Ιβανόφ, αν και το ζήτημα της συνάντησης ήταν ποια θα πρέπει να είναι η στάση τους μετά το πέρας των εχθροπραξιών στο Ιράκ, δηλαδή η τύχη των συμφερόντων τους, αφού και οι τρεις χώρες έχουν συνάψει σειρά συμβολαίων με τη νόμιμη κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία όμως παραμένουν ανενεργά εξαιτίας του εμπάργκο και θεωρείται δεδομένο ότι με τη νέα κατάσταση θα κηρυχτούν άκυρα.

Επισήμως, πάντως, οι δηλώσεις τους δεν έδωσαν στίγμα προθέσεων αφού τόνισαν ξανά ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει από τώρα έναν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, «ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό επίπεδο», κατά τον Γάλλο ΥΠΕΞ. Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων για τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ».

Γαλλία, Γερμανία και Ρωσία εξέφρασαν την «έντονη ανησυχία» τους λόγω της «επείγουσας ανθρωπιστικής κατάστασης στο Ιράκ», δήλωσε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι «κάθε προοπτική για το μέλλον του Ιράκ πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση του Ιράκ μετά τον πόλεμο».

Από την πλευρά του ο Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε πως «η προτεραιότητα» αυτή τη στιγμή είναι «να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Ιράκ».

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν-Πιερ Ραφαρέν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας «France-3» τόνισε ότι η Γαλλία δεν είναι «στο στρατόπεδο των δικτατοριών», και εκτίμησε ότι οι Αμερικανοί έκαναν «τριπλό λάθος», «ηθικό, πολιτικό και στρατηγικό» στο Ιράκ.

Τέλος, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF, είπε πως θεωρεί προφανές ότι οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις «χάρη στην υπεροπλία τους» θα κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ και εξέφρασε την ελπίδα του για «γρήγορη νίκη» των συμμάχων. Οπως μεταδίδει το Reuters, είναι η πρώτη φορά που ο Γερμανός καγκελάριος - ο οποίος εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της επέμβασης στο Ιράκ - εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον πόλεμο αν και επανέλαβε ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στον πόλεμο.

Εντείνεται η σύγχυση για τις απώλειες

ΝΤΟΧΑ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οσο πιο συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την πορεία των μαχών στα πολεμικά μέτωπα και κυρίως γύρω από την ιρακινή πρωτεύουσα αλλά και για τα αποτελέσματα των ανηλεών βομβαρδισμών, τόσο εντείνεται και η σύγχυση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των απωλειών και από τις δύο πλευρές.

Χτες το μεσημέρι, η αμερικανική διοίκηση στην Ντόχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της καταμετρούν 54 νεκρούς, στους οποίους δε συμπεριλαμβάνονταν οι 7 νεκροί από τη συντριβή του ελικοπτέρου «Black Hawk», την Πέμπτη, καθώς διερευνούνται ακόμη τα αίτια του συμβάντος. Αργότερα το απόγευμα, Αμερικανοί αξιωματικοί, τηρώντας την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι σκοτώθηκαν άλλοι 4 πεζοναύτες, δύο στο αεροδρόμιο και δύο στις μάχες που συνεχίζονται στην περίμετρο της πόλης Αλ Κουτ, ενώ παραδέχονταν ότι την Πέμπτη 2 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, «από φίλια πυρά» ο ένας και από ατύχημα ο άλλος. Με βάση την επίσημη ενημέρωση στην Ντόχα, οι Αμερικανοί αγνοούμενοι είναι 16 και οι τραυματίες περισσότεροι από 150. Η βρετανική πλευρά δεν έδωσε, χτες, επίσημη ενημέρωση για τις απώλειες των δυνάμεών της, που επισήμως παραμένουν στους 27 νεκρούς, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για αγνοουμένους ή τραυματίες.

Από την ιρακινή πλευρά, το απόγευμα της Πέμπτης είχαν ανακοινωθεί συνολικά 472-844 νεκροί και 4.399-5.994 τραυματίες άμαχοι, ενώ δεν έχει δοθεί απολογισμός για τις ιρακινές στρατιωτικές απώλειες. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, 83 άμαχοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 120 τραυματίστηκαν στα χωριά που γειτονεύουν με το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά τη διάρκεια των νυχτερινών μαχών στην περιοχή, που συνοδεύτηκαν από σφοδρούς βομβαρδισμούς, όπως υποστήριξαν νοσοκομειακές πηγές. Η αμερικανική πλευρά, από την άλλη, υποστήριξε ότι μόνο στο συγκεκριμένο μέτωπο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 320 Ιρακινοί στρατιώτες.

«Να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες»

Κοινή έκκληση Ρωσίας - Κίνας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοινή έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ιράκ απηύθυναν, χτες, Ρωσία και Κίνα, με γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών λίγο μετά την άφιξη για διαβουλεύσεις στην κινεζική πρωτεύουσα του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ. Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται σοβαρή ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ και επισημαίνεται ότι πρέπει άμεσα ο ΟΗΕ να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή ανθρωπιστική τραγωδία αλλά και η επόμενη μέρα των εχθροπραξιών.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Δραστηριότητες ενάντια στον πόλεμο

- Σήμερα, Σάββατο 5 του Απρίλη, στις 8 μ.μ. ο Α. Τζέκης θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία της Ν. Απολλωνίας.

- Η ΚΟΒ Αρτέμιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση για τον πόλεμο και τις άλλες πολιτικές εξελίξεις, αύριο, Κυριακή 6 του Απρίλη, στις 10.30 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αρτέμιδας (Λεωφόρος Βραυρώνας). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Ξένος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Αύριο, Κυριακή 6 του Απρίλη, η ΤΟ Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ενας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος, ο σοσιαλισμός». Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Οργάνωσης (Καππαδοκίας 84).

- Τη Δευτέρα 7 του Απρίλη εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Οι επιπτώσεις του πολέμου για την εργατική τάξη. Πρόταση αντεπίθεσης: Λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία» οργανώνουν οι ΤΟ Κατασκευών και Εμπορίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Εγνατία 65, 5ος όροφος). Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο σήμερα

Στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι, το αγωνιστικό ραντεβού

Motion Team

Να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου, κλιμακώνοντας την πάλη τους για να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ και να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο, καλούν τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», το ΠΑΜΕ και η ΕΔΥΕΘ.

«Η πάλη για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο είναι πάλη και κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Συνδέεται με τον λαϊκό αγώνα για το εισόδημα, τα δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην παιδεία, στον πολιτισμό.

Να πληρώσει η κυβέρνηση, και όσες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν αυτή την πολιτική, τη συνενοχή τους στο έγκλημα, την υποταγή τους στους ιμπεριαλιστές. Μόνον απ' αυτό καταλαβαίνουν. Ετσι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Να απομονωθούν και να ηττηθούν οι σφαγείς των λαών. Η αντίσταση ενός φτωχού, καταπιεσμένου λαού, του ιρακινού, δείχνει ότι μπορούμε», τονίζεται στο κάλεσμα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα αντίδρασης των φορέων της περιοχής ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Με ψηφίσματά τους απαιτούν απεμπλοκή της χώρας μας οι φορείς του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, η ΓΣ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Μαλαματίνα» και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που μεταξύ άλλων ζητά από την ελληνική κυβέρνηση άμεσα να λάβει μέτρα για να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη δοθεί καμία διευκόλυνση και νομιμοποίηση στον ελλιμενισμό των ΝΑΤΟικών πλοίων. Να γυρίσει το ελληνικό πλοίο από τον Περσικό και να μην παραχωρεί η κυβέρνηση σπιθαμή εδάφους, αέρα και θάλασσας για τη μαζική δολοφονία που διαπράττεται.


Εκδηλώσεις σ' όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι καθημερινές μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις του αντιπολεμικού κινήματος σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

-- Στην Αρτα σήμερα, 5 Απρίλη 2003, στις 12 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς, η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων του νομού της Αρτας καλεί τις μανάδες και τα παιδιά τους, για να διαδηλώσουν κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ. Θα ακολουθήσει παιδικό θεατρικό δρώμενο, «Το γαϊτανάκι» της Ζορζ Σαρή, και εικαστική δραστηριότητα με ζωγραφική από τα παιδιά, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

-- Στο Κιλκίς, σήμερα, Σάββατο, στις 10π.μ. θα ξεκινήσει εξόρμηση του ΚΚΕ με αυτοκινητοπομπή, από το Στάδιο της πόλης, σε Πολύκαστρο, Αξιούπολη, Γουμένισσα.

-- Στη Φλώρινα, σήμερα, Σάββατο, στις 12 μ., αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Πτολεμαΐδα, σήμερα, Σάββατο, στις 12 μ., συγκέντρωση στην πλατεία.

-- Στην Καβάλα, σήμερα, Σάββατο, στις 12 μ., αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΔΕ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

-- Στην Αλεξανδρούπολη, σήμερα, Σάββατο, 5 του Απρίλη, στις 12μ., συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.

-- Στην Κατερίνη, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πορεία.

-- Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνει σήμερα, Σάββατο 5 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. αντιπολεμική εκδήλωση με ομιλία και προβολή ταινίας, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, στη Δεσφίνα Φωκίδας.

-- Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης διοργανώνεται αντιπολεμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης σήμερα, Σάββατο 5 Απρίλη στις 7μμ.

- Στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική εκδήλωση τη Δευτέρα, 7 Απρίλη, στις 7μ.μ. στο θεατράκι της οδού Χιλής στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς, διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών.

- Στο Ελευθέριο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο, τη Δευτέρα, 7 Απρίλη, στις 8μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΔΕ, σε συνεργασία με τους φορείς του Δήμου.

- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική συναυλία με τον Νότη Μαυρουδή, την Τετάρτη, 9 Απρίλη, στις 8μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και ο Σύλλογος Γυναικών.

- Επίσης στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, αντιπολεμική πικετοφορία θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα από τον Πεζόδρομο Αγίου Παντελεήμονα. Διοργανώνει η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Πολίχνης.

- Στην Ανω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση την Πέμπτη, 10 Απρίλη, στις 7μ.μ. στο πάρκο Ελευθερίας, διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, και η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Σταυρούπολης.

- Συζήτηση με θέμα «Ο πόλεμος στο Ιράκ, οι συνέπειές του και η πάλη των λαών», διοργανώνει η γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Περάματος, την Τρίτη, 8 Απρίλη, στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Δημοτικής Χορωδίας. Στη συζήτηση θα μιλήσουν η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρώην Δήμαρχος Νίκαιας και ο Νίκος Κατσαρός, διευθυντής του Δημόκριτου και αντιπρόεδρος των Ελλήνων Χημικών.

Τ. ΜΙΛΕΡ
«Εμείς θα ελέγχουμε τα πετρέλαια»!

«Τα πετρέλαια του Ιράκ ανήκουν στον ιρακινό λαό αλλά τον έλεγχο θα τον έχουμε εμείς». Αυτή την εξοργιστική και κυνική τοποθέτηση έκανε ο Τ. Μίλερ, ο οποίος δεν παρέλειψε να μοιράσει συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Σημίτη, αυτή τη φορά προσωπικά στον Α. Τσοχατζόπουλο. Σε χτεσινή ολιγόλεπτη παρέμβασή του στο συνέδριο του «Economist», ανέφερε υποκριτικά ότι «οι ενεργειακοί πόροι του Ιράκ ανήκουν στο λαό του Ιράκ», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ωστόσο, ο έλεγχός τους θα πρέπει να αποσπαστεί από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν».

Η ομιλία του επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ στην Ασία και στην Ανατολική Ευρώπη, σπεύδοντας να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει - και από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ - για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των ενεργειακών θεμάτων στη Βαλκανική.

«Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως τον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, για το μακρόπνοο όραμα να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος», ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης εναλλακτικών οδών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας των χωρών από όπου θα διέρχονται οι αγωγοί, εννοώντας προφανώς τη δημιουργία προτεκτοράτων κατά μήκος των αγωγών...

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Δεν προστάτευσαν τη διεθνή νομιμότητα ΟΗΕ και ΕΕ

«Θεωρούμε απαράδεκτο η ελληνική κυβέρνηση να παρέχει διευκολύνσεις απ' τη Σούδα, από το Ακτιο, απ' τα λιμάνια της χώρας, σ' αυτές τις απάνθρωπες, τις βάρβαρες και άδικες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ». Αυτό τόνισε χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος του.

Ο Δ. Τσοβόλας επισήμανε ότι «οι εκατόμβες των θυμάτων, άμαχων Ιρακινών πολιτών και παιδιών, αποδεικνύουν ότι ο στόχος των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας, αλλά και όσων συμφώνησαν μ' αυτό τον πόλεμο δεν ήταν ούτε η αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Ιράκ, ούτε η απομάκρυνση των όπλων μαζικής καταστροφής. Στόχος αυτών των δυνάμεων είναι ο γεωπολιτικός, γεωστρατηγικός και οικονομικός έλεγχος του Ιράκ και όλης της περιοχής».

«Δυστυχώς, και αυτή τη φορά ο ΟΗΕ και η ΕΕ απέδειξαν ότι είναι ανήμποροι να προστατεύσουν τη διεθνή νομιμότητα», ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας και επισήμανε: «Αντί η ηγεσία του ΟΗΕ και η ΕΕ να προωθήσουν ενέργειες, εναντίον των παρανομούντων, είδαμε χτες να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και να συζητούν, δυστυχώς, για το πώς θα κατανείμουν τα λάφυρα αυτού του παράνομου πολέμου».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συζητά με τους δολοφόνους του ιρακινού λαού, να συζητά με εκείνους οι οποίοι έκαναν αυτή την παράνομη εισβολή στο Ιράκ για να χτυπήσουν καίρια στο άμεσο μέλλον την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης».

Παράλληλα ο Δ. Τσοβόλας κάλεσε «την ελληνική κυβέρνηση, που ταυτοχρόνως προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να αντιληφθεί τις μεγάλες της ευθύνες απέναντι στους Ευρωπαίους πολίτες, απέναντι στους Ελληνες πολίτες». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι για «το όραμα της Ευρώπης των λαών, των πολιτών», η ΕΕ πρέπει «να έχει δική της ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική και όχι να σύρεται πίσω από τις επιλογές της ανταγωνίστριας Αμερικής ή άλλων χωρών».

Η «γροθιά» του Πρετεντέρη

Ενα χρονογράφημα στο «Ρ», υπογεγραμμένο από τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Β. Φυτσιλή, έκανε τον κ. Πρετεντέρη να χάσει την ψυχραιμία του. Συνέταξε, λοιπόν, ένα κείμενο στο χτεσινό «Βήμα» για να απαντήσει. Το γεγονός πως ο Πρετεντέρης θεωρεί ότι διαθέτει το «ανάστημα» για να επιτίθεται και να «απαντά» σε έναν αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έχει πάνω στο κορμί του τα σημάδια του αγώνα ενάντια στον εισβολέα, ανάγεται φυσικά στο είδος της απρέπειας που συνάδει πλήρως με το γνωστό «ήθος» του ανδρός.

Πέρα από αυτό, σημασία έχει ο λόγος που αισθάνθηκε το χρέος να «απαντήσει» ο Πρετεντέρης. Τον ενόχλησε σφόδρα η αναφορά του χρονογραφήματος στη Σοβιετική Ενωση και στο ρόλο της για το τσάκισμα του φασισμού του Χίτλερ. Τον ενόχλησε σφόδρα που όλο και περισσότερα εκατομμύρια νιώθουν την έλλειψη του «αντίπαλου δέους» απέναντι στις μεραρχίες του νέου «Ράιχ». Σήμερα που οι θηριωδίες του ιμπεριαλισμού εξεγείρουν συνειδήσεις παγκόσμια, αναφορές τέτοιες είναι λογικό να εκνευρίζουν τους Πρετεντέρηδες.

Είναι λογικό, επομένως, να επιτίθεται ο Πρετεντέρης στο ΚΚΕ. Χτες ήταν ένα χρονογράφημα. Την περίοδο της Γιουγκοσλαβίας, όταν έγραφε πως οι κομμουνιστές είναι «δέκα καραγκιόζηδες και πενήντα σαλεμένοι», που πρέπει να σταλούν να ζήσουν στα «βουνά» («Βήμα», 11/11/99), έφταιγε ότι το ΚΚΕ διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ. Πάντα, λοιπόν, υπάρχουν αφορμές για να υψώσει τη «γροθιά» του κατά του ΚΚΕ.

Η αιτία, όμως, είναι πάντα ίδια. Αυτό που τους φοβίζει είναι τα «Στάλινγκραντ» του 21ου αιώνα. Τους ενοχλεί ότι η φλόγα της αντίστασης κρατιέται ζωντανή. Τους ενοχλεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν πως η ανατροπή του σοσιαλισμού δεν έφερε «ελευθερία» αλλά 4 πολέμους (Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, πάλι Ιράκ) και δεκάδες περιφερειακές συγκρούσεις. Τους ενοχλεί που η Ιστορία αποδεικνύει ότι «αντίπαλο δέος» δεν είναι η ΕΕ και οι «καλοί ιμπεριαλιστές», αλλά τα κράτη που πρέπει να φτιάξουν οι λαοί κατακτώντας την εξουσία από αυτούς που υπερασπίζεται ο κ. Πρετεντέρης.


Ν. Μπ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποτίμησαν τον αμερικανικό εκβιασμό

Η ελληνική Προεδρία, μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους - «μικρούς» και «μεγάλους» - παρακολουθεί τον αμερικανικό εκβιασμό, όπως άρχισε να διατυπώνεται την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Εξωτερικών στρατηγό Κ. Πάουελ.

Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχουν διαμορφώσει Ελληνες διπλωμάτες, επιδιώκουν την εξασφάλιση της συναίνεσης μέσα από τη διατλαντική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι Ευρωπαίοι μετά την εμφάνιση του στρατηγού Πάουελ στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προσπαθούν να αποτιμήσουν την αμερικανική προσφορά και να καθορίσουν τη στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ «προσφέρουν» στους Ευρωπαίους μια κάποια συμμετοχή στην επόμενη ημέρα στο Ιράκ, μέσα από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Πάουελ ζήτησε και οι σύμμαχοι δέχτηκαν το ΝΑΤΟ κατ' αρχήν να αναλάβει τη διοίκηση του Αφγανιστάν και αυτό να αποτελέσει μοντέλο για την ανάμειξη της συμμαχίας στο Ιράκ.

Οι Ευρωπαίοι, θέλοντας και μη, είναι υποχρεωμένοι να εξετάσουν την αμερικανική προσφορά, καθώς οι Αμερικανοί επιφυλάσσουν μόνο περιφερειακό ρόλο στον ΟΗΕ.

Χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του ΥΠΕΞ, προκειμένου να γίνει η αποτίμηση της επίσκεψης του στρατηγού Πάουελ στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε την ευκαιρία να εκφράσει προς τον κ. Πάουελ τις ανησυχίες της, τους προβληματισμούς της, αλλά και την προοπτική, όσον αφορά στη διαχείριση της κρίσης με ειδικότερους στόχους την ανάδειξη του ρόλου του ΟΗΕ και την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος, τουτέστιν την ειρηνευτική διαδικασία ή άλλως πως τον οδικό χάρτη (road map) που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005».

Ο... αμερικάνΑκης

Ησυχος... κοιμάται πλέον ο Α. Τσοχατζόπουλος, αφού διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση πολέμου από τα Ουράλια μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό. Και στήριξε την «επιχειρηματολογία» του, μιλώντας χτες στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», στη μη ύπαρξη πλέον «των παραδοσιακών ιστορικών προβλημάτων, το Ανατολικό Σοβιετικό πρόβλημα, και το γερμανικό πρόβλημα».

Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων ο πολύς Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν αμφισβητεί τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην παγκόσμια πολιτική, ούτε και την ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού».

Είναι εμφανέστατο. Στην αγωνία του να δώσει εξετάσεις στους Αμερικανούς, ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν υπολόγισε τίποτα. Λίγες μέρες πριν «τσαμπουνούσε» περί υπερφίαλων Αμερικανών, αλλά μόλις του τράβηξαν τ' αυτί....

Μια απάντηση του ΑΠΕ

Είναι θετικό κατ' αρχάς το γεγονός της άμεσης αντίδρασης του κ. Χριστοδουλίδη, γενικού διευθυντή του ΑΠΕ, σε χτεσινό μας σχόλιο σχετικά με τον τρόπο κάλυψης του πολέμου. Στη σχετική επιστολή, λοιπόν, που μας απέστειλε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρει τα εξής:

Πρώτον, οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ «δε δέχονται καμία υπόδειξη, παρέμβαση ή εντολή από πολιτικά πρόσωπα, πολύ περισσότερο από διπλωματικούς εκπροσώπους». Δεύτερον, οι εργαζόμενοι στο «εξωτερικό δελτίο» είναι υποχρεωμένοι να σέβονται το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων των διεθνών πρακτορείων. Για παράδειγμα, η φράση «συμμαχικές δυνάμεις» αναφέρεται από τα διεθνή πρακτορεία, κυρίως όταν αποτυπώνουν δηλώσεις αξιωματούχων της αμερικανο-βρετανικής πλευράς. Τρίτον, «οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ ακολουθούν τους κανόνες δεοντολογίας των επαγγελματικών ενώσεών τους και του ΟΔΗΓΟΥ ΓΡΑΦΗΣ που ενέκρινε το ΔΣ του ΑΠΕ. Δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ, ούτε αλλοιώνουν ή προσαρμόζουν τα τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων ανάλογα με τις δικές τους απόψεις». Τέταρτον, «όσον αφορά τις απόψεις των εργαζομένων στα ερωτήματα που βάζετε, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εκ μέρους τους για το θέμα». Πέμπτον, «όσον αφορά το ΑΠΕ, αυτό προσπαθεί να τηρήσει τους κανόνες λειτουργίας ενός επαγγελματικού, ανεξάρτητου και αξιόπιστου Πρακτορείου Ειδήσεων. Ακολουθεί τους κανόνες δεοντολογίας που καθιερώθηκαν - εδώ και χρόνια στο χώρο μας - και προσπαθεί να αποτυπώνει την αλήθεια, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει».

Σχετικά με την προαναφερόμενη απάντηση του κ. Χριστοδουλίδη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πρώτον, ο χαρακτηρισμός των αμερικανοβρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων ως «δυνάμεων εισβολής» είναι μέρος της αλήθειας, για ό,τι γίνεται σήμερα στο Ιράκ. Το ίδιο ισχύει για το χαρακτηρισμό του πολέμου ως άδικου και παράνομου, για την ωμή και βίαιη κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και ακεραιότητας μιας χώρας-μέλους του ΟΗΕ, κλπ., κλπ. Οταν δεν τους αναφέρεις, λες - το πολύ - τη μισή αλήθεια. Και η μισή αλήθεια μπορεί να είναι ένα ολόκληρο ψέμα...

Δεύτερον, δε ρωτήσαμε τις απόψεις των εργαζομένων στο ΑΠΕ για τον πόλεμο, αλλά κρίνουμε την άποψη, που περιέχουν οι ειδήσεις και τα τηλεγραφήματα του Πρακτορείου. Κι αν, πράγματι, συμβαίνει αυτό, που λέει ο κ. Χριστοδουλίδης, η τελευταία δεν είναι αυτή των εργαζομένων στο Πρακτορείο, αφού «δεν αποτυπώνουν τις προσωπικές απόψεις τους στα τηλεγραφήματα του ΑΠΕ». Δε λέει, όμως, ο κ. Χριστοδουλίδης, ποιος καθορίζει την υπαρκτή γραμμή πλεύσης και άποψη του ΑΠΕ. Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να υποθέσει την απάντηση.


Τ.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα - Κ. Λοζάνο

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Κάρλος Λοζάνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και διευθυντή της εφημερίδας του κόμματος. Ο σ. Κάρλος Λοζάνο επισκέπτεται τη χώρα μετά από πρόσκληση της ΕΕΔΔΑ και της Δράσης Θεσσαλονίκη 2003 στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας αλληλεγγύης με την πάλη του εργατικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της Κολομβίας.

Ο Κ. Λοζάνο ενημέρωσε για την πάλη σε συνθήκες τρομοκρατίας και δολοφονιών σε βάρος των κομμουνιστών και εργατικών στελεχών, για τη σταθερή προσήλωση του ΚΚ Κολομβίας στην ανάγκη για μια πολιτική, προς όφελος του λαού, λύση στην πάνω από 40 χρόνια κοινωνική ένοπλη σύγκρουση στη χώρα. Ενημέρωσε για τη θετική πορεία του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που προωθεί το ΚΚ Κολομβίας σε συμμαχία με εργατικά συνδικάτα και άλλες αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως και σχετικά με την αντίσταση σε κάθε απόπειρα κλιμάκωσης της άμεσης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα. Αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειες που έχει ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ και η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των ΗΠΑ, όπως και στη μεγάλη αντίσταση που συναντά η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων του ΔΝΤ.

Τέλος προσκάλεσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφθεί την Κολομβία.

Η Αλ. Παπαρήγα ενημέρωσε για την πολιτική του ΚΚΕ σχετικά με συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και τις θέσεις του Κόμματος για το ρόλο της ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι «πύραυλοι Τόμαχοκ δεν πέφτουν μόνο στη Βαγδάτη, αλλά ταυτόχρονα στα κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα της εργατικής τάξης», γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος διεθνώς.

Τέλος, κάλεσε το ΚΚ Κολομβίας στη διεθνή συνάντηση των κομμουνιστικών κομμάτων και στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ΕΕ, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ολα για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - ΕΕ

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν

Eurokinissi

Ο Γ. Παπαντωνίου με τον Κ. Ανάν
Για την «αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης»... εργάστηκε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις και τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όπως επίσης εργάστηκε και για την «ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα». Για να εξηγήσει: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, είπε, μετέχουν σε μία σχέση σημαντική για την παγκόσμια σταθερότητα και την ασφάλεια και στη σχέση αυτή συμμετέχει και η χώρα μας».

Ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη που έδωσε από τη Ν. Υόρκη εμφανίστηκε ως φορέας πρότασης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ για τη νομιμοποίηση μέσω του ΟΗΕ της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ και στη συνέχεια του κατοχικού καθεστώτος που θέλουν να επιβάλουν οι Αμερικανοί στη χώρα αυτή.

«Σημείωσα - είπε αναφερόμενος στις επαφές που είχε - ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στηρίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και επιθυμούν τα Ηνωμένα Εθνη να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των συνθηκών αυτών που θα επικρατήσουν μετά τον πόλεμο. Ανέφερα τρεις λόγους για τους οποίους η Ελλάδα σαν χώρα, αλλά και σαν προεδρεύουσα της ΕΕ κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η νομιμοποίηση του καθεστώτος, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο, προϋποθέτει συμμετοχή και στήριξη των Ηνωμένων Εθνών. Μόνο έτσι θα έχει αναγνώριση και αποδοχή το καθεστώς αυτό τόσο από το λαό του Ιράκ, όσο και από τις άλλες χώρες, οι οποίες συνορεύουν με το Ιράκ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διεύρυνση της βάσης, του κύκλου των χωρών που θα στηρίξουν το νέο αυτό καθεστώς, έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τη ροή και εξασφάλιση επαρκούς ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και γενικότερα οικονομικής βοήθειας, όσο και για την πολιτική στήριξη που θα χρειαστεί το καθεστώς αυτό για να ορθοποδήσει, να εδραιωθεί και να μπορέσει να οδηγήσει το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας και της ευημερίας.

Τέλος, ένας τρίτος εξίσου βασικός λόγος είναι ότι η εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών θα ανοίξει την πόρτα για την αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων που έχουν διαταραχτεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (...). Αρα, εάν Ευρώπη και Αμερική συμπέσουν και συμφωνήσουν στην αποκατάσταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στη διαμόρφωση του μεταπολεμικού καθεστώτος στο Ιράκ, τότε αυτή η συμφωνία, αυτή η σύμπτωση θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφιλίωση, αν θέλετε, την επανασύνδεση την πολιτική μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (...). Αρα, η συμφωνία πάνω στο ρόλο αυτό, πιστεύω ότι θα έχει κρίσιμη σημασία, θα έλεγα θα έχει στρατηγική σημασία, για την αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μία σχέση που είναι ουσιαστική και απαραίτητη, θα έλεγα, για τη διασφάλιση συνθηκών σταθερότητας και ειρήνης σε παγκόσμια κλίμακα».

Αναφορικά με το Κυπριακό και τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο Γ. Παπαντωνίου υποστήριξε ότι γίνεται «ένα βήμα μπροστά» με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα στο Συμβούλιο Ασφαλείας «για τη λήψη κάποιας απόφασης σε ό,τι αφορά το Κυπριακό». Και πρόσθεσε: «Από τη συζήτηση, συγκράτησα τη σαφή βούληση του Γενικού Γραμματέα να παραμείνει το σχέδιο Ανάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, ελπίζουμε σύντομα, το σχέδιο Ανάν να εξακολουθήσει να παραμείνει η βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Ρεσιτάλ πρόκλησης

«Φιλοζωικό» ρεσιτάλ πιάνου, υπό την αιγίδα της α.ε. του πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας και της συζύγου του, sir David & Lady Madden (!) είχε διοργανώσει για χτες το σωματείο «Οι φίλοι των Ζώων» Νέας Μάκρης, εν μέσω των αμερικανοβρετανικών βομβαρδισμών, που σκορπούν το θάνατο στο Ιράκ και μάλιστα στην «πρώην αμερικάνικη βάση» της πόλης.

Η επιλογή του «τιμώμενου προσώπου», που βεβαίως προσβάλλει τα φιλειρηνικά αισθήματα και την ίδια την αξιοπρέπεια του λαού μας, προκάλεσε την αντίδραση της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Μάκρης, η οποία κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν και να μην επιτρέψουν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Κάτοικοι και μέλη της Επιτροπής Ειρήνης πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο της εκδήλωσης, κρατώντας πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου στο Ιράκ και κατά της παρουσίας του πρέσβη, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή Ειρήνης πραγματοποίησε αντιπολεμική εκδήλωση στην πλατεία της πόλης για τα θύματα του Ιράκ, αποδεικνύοντας ότι πέρα απ' το ...ενδιαφέρον για τα ζώα, αυτές τις δύσκολες μέρες προέχει και επιβάλλεται ο αγώνας ενάντια στο ειδεχθές αιματοκύλισμα αμάχων και γυναικόπαιδων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχύει τη δίγλωσση στάση της κυβέρνησης

Διοργανώνει αντιπολεμική συναυλία με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όταν η κυβέρνηση συνεχίζει να συμμετέχει με τα μπούνια στον πόλεμο

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) βάζει πλάτη και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει τις ευθύνες της συμμετοχής της στη σφαγή του ιρακινού λαού. Το ΕΚΘ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πραγματοποιήσει αντιπολεμική συναυλία την Τρίτη 8 του Απρίλη, με την υποστήριξη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης.

«Κυβέρνηση και πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, ασελγούν πάνω στα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού που διαδηλώνει μαζικά και καθημερινά, ενάντια στο βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και παλεύει για να κλείσει η βάση της Σούδας και να επιστέψουν τα ελληνικά πλοία από τον Περσικό», καταγγέλλει ο συνδυασμός «Εργατική Ενότητα» (ΠΑΜΕ) και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να δώσουν την απάντηση που αρμόζει, εντείνοντας τις μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τους για να βγει έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Εργατική Ενότητα», «οι βάρβαροι βομβαρδίζουν, σκοτώνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά στο Ιράκ. Η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτό τον πόλεμο συμμετέχει, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές, ώστε να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους έργο σε βάρος του ιρακινού λαού. Προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της, λέγοντας ότι είναι κατά του πολέμου και να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού που είναι στους δρόμους, στα μεγαλειώδη αντιπολεμικά συλλαλητήρια και απαιτεί την έξοδο της Ελλάδας από τον πόλεμο.

Σ' αυτή την υποκριτική στάση της κυβέρνησης, έρχεται και βάζει πλάτη η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ. Ετσι δείχνει την αλληλεγγύη της στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό που σφαγιάζεται από τα όπλα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών που η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ανεφοδιάζουν από τη βάση της Σούδας! Ας χαρούν κι ας τραγουδήσουν μαζί στην "αντιπολεμική" τους συναυλία! Οι εργαζόμενοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους».

Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά!

Φτάνει πια. Ετούτος ο λαός δεν έμαθε να προσκυνά. Δε θα μας το επιβάλουν τώρα και μάλιστα στο όνομα δήθεν των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Δε θα δώσουμε άλλοθι στους προσκυνημένους που αγωνιούν να δικαιολογήσουν την πολιτική τους. Είναι επικίνδυνοι! Και αυτοί (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) που καθημερινά κάνουν επικύψεις και οι άλλοι (ΣΥΝ) που δείχνουν... κατανόηση στην υποτέλεια. Ολοι τους πραματευτάδες της ίδιας πολιτικής.

Λένε «πρώτα η Ελλάδα» και εννοούν τις παραδομένες γωνιές της πατρίδας μας στους Ευρωαμερικανούς εγκληματίες «συμμάχους τους». Τα στρατηγεία και τις βάσεις δηλαδή, αμερικανικές και ΝΑΤΟικές, στη Σούδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ακτιο, αυτή που ετοιμάζουν στην Καβάλα, και τόσες άλλες.

Μιλάνε για «τα εθνικά μας συμφέροντα» και εννοούν τις τσέπες των κεφαλαιούχων φίλων τους. Αυτών που θέλουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο για να μπορούν αύριο να διαπραγματευτούν κομμάτι από τη λεία στο Ιράκ, σχεδιάζοντας το οικονομικό τους μέλλον πάνω στις καμένες σάρκες του ιρακινού λαού.

Μας τρομοκρατούν. Λένε πως κινδυνεύουμε, αν δεν τηρήσουμε τις «συμφωνίες» που αυτοί υπέγραψαν ερήμην μας. Εμείς πρέπει να τιμούμε την υπογραφή μας και να ελπίζουμε πως οι άτιμοι, οι φονιάδες, οι λήσταρχοι, οι φασίστες, αύριο θα αναγνωρίσουν τη «συνετή» στάση μας.

Τι είναι η Ελλάδα για να κλείσει τις βάσεις και να πάψει να παρέχει διευκολύνσεις; Εδώ δεν το πράττουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και άλλοι ισχυροί, λένε οι σοσιαλιστές όπως π.χ. ο κ. Κουλούρης. Δε λέμε να φτάσουμε και σε ακρότητες, ανέφερε προχτές η κ. Δαμανάκη. Και την ίδια ώρα μας καλούν να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο του κακού Μπους.

Και οι συνδικαλιστικές «φιλειρηνικές» ηγεσίες; Μαζί τους κι αυτές. Από τη μία να ψελλίζουν όχι στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας, από την άλλη να σκεπάζουν τις βρωμιές της κυβέρνησης διοργανώνοντας αντιπολεμικές συναυλίες με τη στήριξη των υπουργείων της.

Μα, ποιον κοροϊδεύουν; Είναι επικίνδυνοι. Τώρα πια είναι ολοκάθαρο. Μπορούν να το δουν όλοι όσοι δε θέλουν να κλείνουν τα μάτια.

Απομένει να τους ξεσκεπάσουμε. Να συνεχίσουμε ανυπότακτοι τον αγώνα. Στις σειρήνες των προσκυνημένων, απαντάμε χωρίς περιστροφές. Να κλείσουν οι βάσεις και τα σφαγεία των φονιάδων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Δεν προσκυνάμε. Αυτό το «άθλημα» δεν αρμόζει στο λαό μας, στην ιστορία του, στην περηφάνια του. Συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά. Στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Τιμούμε τους νεκρούς. Δε σκυλεύουμε τα πτώματά τους.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τα όνειρα πιο δυνατά από τα κανόνια τους

«Η ελπίδα των μαθητών είναι η ειρήνη, η μόρφωση και όχι η βαρβαρότητα. Εμείς θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στον πόλεμο. Θα είμαστε όλοι στους δρόμους για να δυναμώσει το φιλειρηνικό κίνημα. Για να σταματήσουμε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών». Αυτά τα λόγια - δέσμευση ακούγονταν διαρκώς από τα μεγάφωνα, αλλά και από τα χείλη των εκατοντάδων μαθητών που συμμετείχαν, χτες το μεσημέρι, στη γεμάτη παλμό αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν ο Δήμος Νίκαιας, εκπαιδευτικοί φορείς και σχολεία της πόλης, στην πλατεία Δαβάκη.

Κάθε παιδί φορούσε στο στήθος και μια πικέτα. Αλλο με αντιπολεμικό σύνθημα κι άλλο με ζωγραφιά που έφτιαξε το ίδιο κι έδειχνε τον πόλεμο όπως φαντάζει στα μάτια του. Αρκετά κρατούσαν στα χέρια τους λευκά χάρτινα περιστέρια ματωμένα από αίμα κι άλλα ταμπλό με φωτογραφίες τραυματισμένων και νεκρών παιδιών στο Ιράκ. Ακόμα κι όταν ξεκίνησε η συναυλία με τους Βασ. Λέκκα και τον Θαν. Γκάτσο, τα παιδιά και όλοι οι συγκεντρωμένοι έκαναν τους στίχους των τραγουδιών μηνύματα για την ειρήνη.

«Αυτός ο πόλεμος, τόνισε στην ομιλία του ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας, θέλουμε να τελειώσει, αλλά με νικητή τον ιρακινό λαό, δηλαδή την ειρήνη. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι πως δε φτάνει να λες είμαι με την ειρήνη, πρέπει να ενεργείς για να μη διευκολύνεις τον πόλεμο». Απαιτούμε, τόνισε, τώρα να βγει η Ελλάδα από κάθε πολεμική διαδικασία. Να κλείσει η βάση της Σούδας που είναι πραγματικά βάση θανάτου, αφού αεροπλάνα και πλοία τροφοδοτούνται από εκεί με πυραύλους για να πλήξουν οι ΗΠΑ το Ιράκ. Να γυρίσουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού από Περσικό και Μεσόγειο.

«Να μη σταματήσουμε, πρόσθεσε, να διαδηλώνουμε όσο κρατάει αυτός ο πόλεμος. Οι φωνές μας, τα όνειρά μας είναι πιο δυνατά από τα κανόνια τους. Οι λαοί είναι πιο δυνατοί από το άδικο και θα νικήσουν. Αγώνας για την ειρήνη, άλλωστε, σημαίνει αγώνας για τη δουλιά, για τη μόρφωση, για την υγεία, για την ελπίδα, για να είναι κάθε γενιά καλύτερη από την προηγούμενη».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Αχτίδας Κορυδαλλού - Νίκαιας Στέλιο Κριεζή, η Βέρα Νικολαΐδου αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και πρώην δήμαρχος Νίκαιας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Π. Γιαννακόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του δήμου, της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας, της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Γονέων, του Συλλόγου Δασκάλων κ.ά.

Να σε κάψω Γιάννη...

Η μέγιστη υποκρισία, πάνω στα ανθρώπινα συναισθήματα της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στον ιρακινό λαό «παίζεται» τις τελευταίες μέρες. Ετσι, χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNISEF Λ. Κανελλόπουλος, έδωσαν συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε η αποστολή υγειονομικού υλικού στο Ιράκ.

Το ότι πύραυλοι που διαλύουν παιδικά κορμιά στους δρόμους, τα μαιευτήρια και τα νοσοκομεία της Βαγδάτης έχουν φορτωθεί και στη βάση της Σούδας και φέρουν τη σφραγίδα των πολεμικών διευκολύνσεων της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη, δε φαίνεται να ενόχλησε τον υπουργό Υγείας. Ο οποίος ερωτηθείς από το «Ρ» πώς συμβιβάζεται απ' τη μια να διευκολύνεις τον πόλεμο και απ' την άλλη να προσφέρεις «ανθρωπιστική βοήθεια» είπε: «Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται και στην Αγγλία που όχι απλώς, εδώ έμμεσα, όπως λέτε, μπορεί να συμμετέχει, αλλά που συμμετέχει ενεργά στον πόλεμο. Κατά κάποιον τρόπο οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου και έχουν συναισθήματα φιλαλληλίας και καθήκοντος απέναντι στον άλλο άνθρωπο».

Κι αυτή η δήλωση είναι ενδεικτική της υποκρισίας τους, πρώτα δηλαδή να βοηθάνε στους βομβαρδισμούς και μετά να μοιράζουν στον ιρακινό λαό ασπιρίνες και αντιβιοτικά, που μπορεί και ποτέ να μην φτάσουν εκεί, γιατί όπως είπαν η ανθρωπιστική βοήθεια τις περισσότερες φορές πέφτει στα χέρια των εισβολέων.

Δηλαδή, να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι!

Υποκρισίας το ανάγνωσμα... ..

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τώρα «πρωτοβουλίες» για ανθρωπιστική βοήθεια

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συμμετέχει στο βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού, αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, εκμεταλλευόμενη έτσι πολιτικά τα αντιπολεμικά αισθήματα και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός.

Χτες ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συνεπικουρούμενος από την πρόεδρο της ΕΝΑΕ Φ. Γενημματά και τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ι. Χαραλάμπους, έδωσε συνέντευξη Τύπου. Αφού εκθείασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός στην αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν συγκεντρώσει δήμοι, νομαρχίες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Εκκλησία. Ομως, τόσο ο υπουργός, όσο και οι άλλοι ομιλητές, δεν προσδιόρισαν πώς αυτή η βοήθεια θα φτάσει στο δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ. Ολοι έκαναν έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων αντί τροφίμων. Σήμερα, πάντως, αναχωρεί «C 130» με τρόφιμα, τα οποία θα συγκεντρωθούν σε αποθήκες στην Ιορδανία.

Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής και ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Λ. Κανελλόπουλος, ανακοίνωσαν ότι με ευθύνη της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ θα μεταφερθεί στο Ιράκ υγειονομικό υλικό, που συγκέντρωσε το υπουργείο, αξίας 20 εκατ. δραχμών.

Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι το Ιράκ βυθίζεται σε μια πρωτοφανή για την εποχή μας ανθρωπιστική κρίση, με 2,5 εκατομμύρια παιδιά να βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο και το σύνολο του πληθυσμού να αντιμετωπίζει την έκρηξη νόσων όπως η ιλαρά, η χολέρα, ο τύφος. Ομως η ανθρωπιστική βοήθεια που συγκεντρώνεται από διάφορες οργανώσεις βρίσκεται παγιδευμένη από τις αμερικανοβρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του Ιράκ και γίνεται «όπλο» στα χέρια των εισβολέων, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο Λ. Κανελλόπουλος, να γίνεται καθημερινός «πόλεμος» ανάμεσα στις δυνάμεις εισβολής και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε στη Βαγδάτη, γι' αυτό και η βοήθεια που θα μπορέσει να φτάσει πρέπει να είναι είδη πρώτης ανάγκης», είπε ο Λ. Κανελλόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας κυκλοφόρησε λίστα με τα είδη φαρμάκων και υγειονομικού υλικού που αποδεδειγμένα χρειάζεται ο ιρακινός λαός. Πρόκειται κυρίως για αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, αναλγητικά - αντιπυρετικά, δερματολογικές αλοιφές και οφθαλμολογικά κολλύρια, εμβόλια και ιατρικά αναλώσιμα (σύριγγες, αντισηπτικά χώρου και δέρματος, γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι κ.ά.).

«ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Οι εισβολείς εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Αναχωρεί αύριο δεύτερη αποστολή, με στόχο να φτάσει στη Βαγδάτη

Με στόχο να παρακάμψουν τα εμπόδια που βάζουν οι Αμερικανοβρετανοί εισβολείς στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τον ιρακινό λαό, ξεκινά αύριο, Κυριακή, η δεύτερη αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου», με στόχο να φτάσει στη Βαγδάτη. «Οι Αμερικανοί θέλουν να απαγορέψουν κάθε ανθρωπιστική βοήθεια, εκτός της δικής τους, θα περνάνε τα σύνορα μόνο αν είναι κάτω απ' την ομπρέλα του λεγόμενου συνασπισμού», είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιάννης Μουζάλας.

Η πρώτη αποστολή, που κατάφερε να φτάσει στο Ιράκ, κρατήθηκε στην Ιορδανία για 10 μέρες. Σε ερώτηση αν κρατήθηκε απ' τις ιορδανικές αρχές ή τον αμερικανικό στρατό, η απάντηση ήταν: «Δεν μπορούμε να απαντήσουμε, γιατί θα ξανασυνεργαστούμε»... Για το αν οι εισβολείς ζητούν δήλωση υποστήριξης στο λεγόμενο συνασπισμό ως προϋπόθεση, για να περάσουν ο Γ. Μουζάλας απάντησε με νόημα, «κανένα σχόλιο»...

Χτες, ξεκίνησαν δύο κοντέινερς με φάρμακα και τρόφιμα. Δύο ακόμα κοντέινερ με φάρμακα βρίσκονται στα σύνορα Ιράν - Ιράκ και τρία στο Αμμάν.

Ο Γ. Μουζάλας χαρακτήρισε επικίνδυνη την αντίληψη πως είναι νωρίς για ανθρωπιστική βοήθεια. «Τώρα τη χρειάζεται ο ιρακινός λαός και όχι μετά τον πόλεμο», τόνισε και ευχαρίστησε «τους 10.000 απλούς ανθρώπους, που από το υστέρημά τους συγκεντρώθηκαν 200.000 ευρώ», όπως επίσης και 500 ανθρώπους που εργάστηκαν για τη συγκέντρωση και το πακετάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα έξοδα μεταφοράς των δύο κοντέινερ που ξεκίνησαν χτες θα καλύψει η ΓΣΕΕ.

  • Δραματικές εικόνες από τη Βαγδάτη μεταφέρει εξαμελής ομάδα των Ελλήνων «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Ενας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος και ένας γιατρός επείγουσας ιατρικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, εντάχτηκαν σε χειρουργική ομάδα του νοσοκομείου Αλ Κίντι, της Βαγδάτης, για την αντιμετώπιση των αναγκών. Μόνο, χτες, το νοσοκομείο δέχτηκε 19 τραυματισμένους αμάχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών.
Αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό του Ιράκ

Associated Press

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, αναφορικά με την αλληλεγγύη στον Ιρακινό λαό, σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο λαός του Ιράκ δοκιμάζεται εδώ και μία δεκαετία από τις φονικές επιδρομές της αμερικανοβρετανικής «συμμαχίας». Απλά στις 20 Μάρτη, η συμμορία Μπους - Μπλερ - Αθνάρ κλιμάκωσε αισθητά τις φονικές επιδρομές προκειμένου να πετύχει την «τελική λύση» του ιρακινού προβλήματος, δηλαδή την εμπέδωση της νέας τάξης που εξαγγέλθηκε από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, NATO, ΕΕ) μετά το '91 και που αφορά όχι μόνο το Ιράκ αλλά ολόκληρη την περιοχή και, σε τελευταία ανάλυση, ολόκληρο τον πλανήτη.

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εδώ και πολλά χρόνια έχει επαφή και δράση με τους λαούς, της περιοχής μέσω πατριωτικών, δημοκρατικών οργανώσεων που δρουν προς όφελος του ιρακινού λαού ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Μετά τις 20 Μάρτη εξετάσαμε διεξοδικά την κατάσταση με τις οργανώσεις αυτές στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας (χρήματα, φάρμακα, τρόφιμα) και με γνώμονα κυρίως τις οργανωτικές δυνατότητες, δηλαδή πώς θα φτάσει η βοήθεια εκεί που πρέπει να φτάσει, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουμε καμπάνια για να συγκεντρωθούν χρήματα με προοπτική στο άμεσο μέλλον να μαζευτούν και να προωθηθούν με αποτελεσματικό τρόπο στο λαό του Ιράκ φάρμακα, τρόφιμα, νοσοκομειακός εξοπλισμός.

Σας καλούμε, σαν πρώτο βήμα, να καταθέσετε οποιοδήποτε χρηματικό ποσόν στον ειδικό λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), στην Εθνική Τράπεζα: 116/29604197.

Μέσα στις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με αξιόπιστους και συνεπείς φορείς κοινωνικής δράσης στην Ελλάδα, θα σας ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα».

Οσοι αναγνώστες θέλουν να συνεισφέρουν χρήματα για τον πολύπαθο ιρακινό λαό, μπορούν επίσης να τα καταθέτουν στο λογαριασμό που άνοιξε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) στην Εθνική Τράπεζα. Ο αριθμός λογαριασμού είναι: 040/679598-68.

Επίσης, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) καλεί τους πολίτες να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στο βαριά δοκιμαζόμενο και ηρωικά αμυνόμενο ιρακινό λαό και με προσφορά υλικής βοήθειας. Η ΕΔΥΕΘ ξεκίνησε καμπάνια συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επειδή οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν μόνο τραυματολογικά φάρμακα και υλικά, αντιβιοτικά φάρμακα και αντισηπτικά, τρόφιμα σε κονσερβοποιημένη μορφή.

Η συγκέντρωση των υλικών γίνεται στα γραφεία του «904 Αριστερά στα FM» (Εγνατία 69, τηλ. 2310.237.841) στα γραφεία των Τοπικών Επιτροπών Ειρήνης, στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (Κομνηνών 21, τηλ. 2310.220.571) και των συνεργαζόμενων με την ΕΔΥΕΘ φορέων.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διάλογο για ... διχοτόμηση ζητά ο Ντενκτάς

Την υποστήριξή του στις προσπάθειες του ΟΗΕ και στο «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης εξέφρασε, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

Με τις δηλώσεις αυτές ο Ελληνας υπουργός τοποθετήθηκε επί των νέων κινήσεων του Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος με επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Κύπρου ζητά την έναρξη διμερών συζητήσεων έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως πρέπει να αναδειχτεί η βούληση όλων των πλευρών για λύση του κυπριακού προβλήματος, που δεν είναι διμερές, αλλά τοποθετείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, την επανεξέταση των τελευταίων προτάσεών του για το Κυπριακό και τετ-α-τετ συνάντηση ζητά από τον Κύπριο Πρόεδρο, Τάσο Παπαδόπουλο, με χτεσινή του επιστολή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντενκτάς απειλεί ότι «εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα οριστικοποιηθεί η διαίρεση της Κύπρου» και καλεί τον Τ. Παπαδόπουλο να συναντηθούν ώστε να βρουν τρόπους για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αναφέρει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αυτό όμως που λείπει είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ την ίδια ώρα η μία πλευρά καταπιέζεται από το λεγόμενο εμπάργκο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη νέα επιστολή Ντενκτάς, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να μπει σε διάλογο με επιστολές.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το διπλωματικό πυροτέχνημα του Ρ. Ντενκτάς έπεσε στο κενό και είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν παρουσίασε προτάσεις, αλλά διαβίβασε πρόσκληση για έναρξη διαπραγματεύσεων. Επανέλαβε, δε, ότι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η προσπάθεια για επίτευξη λύσης του Κυπριακού να παραμείνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Κλήρωση... ειρηνική

Τη Δευτέρα 7 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση της ετήσιας λαχειοφόρου αγοράς των ΕΕΔΥΕ - ΠΕΔΥΕ, στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56), ώρα 6.30 μ.μ.

ΟΧΙ στον πόλεμο από τον αγωνιζόμενο κλήρο

Ανακοίνωση-κάλεσμα αγώνα από την «Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση»

Την αντίθεσή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ τονίζει με σχετική ανακοίνωση η «Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση» και καλεί «τους λαούς να ενώσουν τη φωνή τους μαζικά στο φιλειρηνικό κίνημα».

«Γινόμαστε μάρτυρες - αναφέρει η "Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση" - μιας γενοκτονίας ενός ακόμη λαού. Μετά από τους Παλαιστίνιους, τους Σέρβους, τους Αφγανούς, ήρθε η ώρα του ιρακινού λαού. Οι ιμπεριαλιστές στο βωμό του κέρδους σκοτώνουν για να επικρατήσουν και να πολλαπλασιαστούν τα κέρδη τους. Καταγγέλλουμε κάθε υποστηρικτή αυτής της προσπάθειας, κάθε είδους στρουθοκαμηλισμό, που με το ένα χέρι κρατάει λευκή σημαία και με το άλλο δίνει βασική βοήθεια στην αμερικανική αυτοκρατορία. Απαγορεύουμε στα γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου να επικαλούνται τον Θεό για να καλύψουν τα εγκλήματά τους. Αγάπη είναι ο Θεός και δεν μπορεί να είναι με τους δολοφόνους μιλιταριστές, η εικόνα Του είναι στα μάτια κάθε μικρού παιδιού της Βαγδάτης. Αγγελοι της δικαιοσύνης δεν είναι οι αεροπόροι των ιμπεριαλιστών, αλλά ο ξυπόλυτος γεωργός που με την ψυχή του καταρρίπτει την έπαρση της αμερικανικής ηγεμονίας».

Η «Παγκληρική Αγωνιστική Κίνηση» καλεί τον ελληνικό λαό σε αντίσταση και μαζικές κινητοποιήσεις, «ώστε να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να σταματήσει να συμμετέχει στον πόλεμο, να γυρίσουν πίσω τα πλοία μας, να σταματήσει την παραχώρηση του εναέριου χώρου και να κλείσει τη βάση της Σούδας». Τέλος, τονίζοντας ότι «η παθητική στάση είναι συμμετοχή στο έγκλημα», καλεί «όλα τα μέλη της Εκκλησίας με πρωτοστάτες τους κληρικούς να συμμετέχουν σε κάθε είδους αντιπολεμική δραστηριότητα και να γίνουν ενεργά μέλη των κινητοποιήσεων».

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Για τη γυναίκα και την τηλεβαρβαρότητα

«Τηλεόραση και γυναίκα. Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει ο Γυναικείος Σύλλογος Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού», αύριο Κυριακή, 6 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης θα κάνει η Σοφία Θωμάρεη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος - βουλευτής του ΚΚΕ για το θέμα «τηλεβαρβαρότητα και πόλεμος». Ο Νίκος Αντωνάκος, σκηνοθέτης, για το θέμα «εικόνα καθαρή - εικόνα θολή». Για το «δικαίωμα στη σωστή πληροφόρηση» θα μιλήσει η Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος - μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού συγκλονίζουν

Με φρίκη, τρόμο, οργή και αγανάκτηση παρακολούθησα αυτές τις μέρες από την τηλεόραση τους ορυμαγδούς βομβαρδισμών από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στις μεγάλες πόλεις του Ιράκ και ιδιαίτερα τη Βαγδάτη.

Συγκλονίζομαι βλέποντας το δράμα του λαού από το ανελέητο μακελειό των νεοναζί του αμερικανικού ιμπεριαλισμού με πρώτο και καλύτερο τον Τζορτζ Γουόκερ Μπους. Ωρες ώρες το μίσος μου ενάντιά τους κορυφώνεται.

Για νίκη μιλάνε οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, σ' αυτόν τον πιο βρώμικο απ' όλους τους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - αν και στο Βιετνάμ παρ' όλη την υπεροπλία τους και τις βόμβες ναπάλμ, χάσανε!

Νίκη στρατιωτική των επιδρομέων ιμπεριαλιστών δεν αποκλείεται. Ομως, ηθικά, πολιτικά, ιδεολογικά, είναι από τώρα χαμένοι οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους. Και η Ιστορία διδάσκει ότι μετά την ιδεολογική ήττα, έρχεται και η στρατιωτική.

Το ηθικό σ' ένα στρατό δίνει φτερά, στον καθένα. Κι ένας στρατός που υπερασπίζεται τα χώματα της πατρίδας του και ιδανικά, όπως η ελευθερία, υπερέχει σε δύναμη και ορμή πολλαπλάσια των επιδρομέων. Το είδαμε στον πόλεμο ενάντια στο φασίστα Μουσολίνι, στα αλβανικά βουνά. Με τον αέρα που ορμούσαμε συντρίψαμε τις στρατιές του Μουσολίνι. Τέτοια είναι η επίδραση του ηθικού και στους Ιρακινούς.

Με εξοργιστικά ψεύδη στον αμερικανικό λαό και σ' όλους τους λαούς και τα απίστευτα εγκλήματα που διαδραματίζονται τώρα στο Ιράκ, για να μην πούμε από το 1991, γενοκτονίας των Ιρακινών, γερόντων, γυναικών και παιδιών, με τις τερατογενέσεις, τη λευχαιμία, τον υποσιτισμό, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, και όχι μόνον, ξεπέρασε τον εαυτό του, σε παραλογισμό, φρίκη και απανθρωπιά.

Βδομάδες τώρα βλέπουμε στην τηλεόραση να παρελαύνουν διαμαρτυρόμενοι χιλιάδες άνθρωποι σε βάρος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Δε θυμάμαι ποτέ τόσο πάθος, τέτοια οργή, στους αγωνιστές της ειρήνης, ενάντια στα εγκλήματα των πολεμοκάπηλων, με κύρια δύναμη την εργατική τάξη στη χώρα μας. Τώρα ανέβηκε ο βαθμός της έντασης, το πλάτος και το βάθος της συνειδητοποίησης και της αυτοπεποίθησης για την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Για τα εγκλήματά τους αυτά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους πρέπει να πληρώσουν. Το ίδιο και στη χώρα μας να πληρώσουν οι συνυπεύθυνοι, κυβέρνηση και ΝΔ και οι παρατρεχάμενοι. Σ' ένα χρόνο περίπου έχουμε εκλογές και η ψήφος των πολιτών κι από τα δυο φύλα πάνω από τα 18, πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, για ν' ανεβάσουμε όσο μπορούμε πιο ψηλά, τις ψήφους του ΚΚΕ και των συμμάχων του, για μια λαϊκή εξουσία προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας, προς όφελος της προόδου.

Με τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ, θαρρώ ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το βάρβαρο καθεστώς του καπιταλισμού, που ως σύστημα εκτρέφει και συντηρεί τον ιμπεριαλισμό. Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν είναι μόνο νομοτελειακά αναγκαία, αλλά και αναπόφευκτη.

Και εδώ θα τελειώσω, όπως τελειώνει το τελευταίο ποίημά μου, Δεκέμβρης 2002, που με τίτλο «Η δύναμη της νομοτέλειας» βραβεύτηκε με Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό της ΔΕΕΛ με πρόεδρο την κ. Χρ. Βαρρα και απαγγέλθηκε από μένα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στους Αμπελόκηπους:

«Θα ξημερώσει ένα πρωί / που ο ζωοδότης ήλιος / ως χτες, προχτές και πάντα / θα ξεπροβάλει ολόφωτος απ' την Ανατολή / κι οι άνθρωποι, κίτρινοι, μαύροι και λευκοί / θα ζουν, σαν σε παράδεισο / πάνω στην όμορφή μας Γη...».


Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ
Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ