Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΝΕ - ΑΠΑΝΤΑΜΕ

- Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και παρά το ότι είναι ενάντια στον πόλεμο, δεν μπορεί να μην τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Πόσο αληθινή είναι αυτή η άποψη;

1.Η Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή σε οικονομική και στρατιωτικοπολιτική ισχύ χώρα, αλλά αυτό καθόλου δεν την υποχρεώνει να συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, διευκολύνοντας με τον εναέριο χώρο, τα λιμάνια, τα πολεμικά πλοία, τα ΑΒΑΚΣ με τα ελληνικά πληρώματα, τη βάση της Σούδας, στρατηγικό κρίκο στον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, και ηλεκτρονική συνδρομή στην πολεμική μηχανή.

2. Οι λεγόμενες συμβατικές υποχρεώσεις απορρέουν από το γεγονός ότι το ελληνικό κεφάλαιο διαπλέκεται και με το αμερικάνικο και με το ευρωπαϊκό, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του και να ενισχύει την εξουσία του στην Ελλάδα και αυτό εκφράζεται με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στον ευρωστρατό, την παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στους Αμερικανούς, ΝΑΤΟικών στρατηγείων, κλπ.

3. Αν η Ελλάδα και λόγω γεωγραφικής θέσης δε συμμετείχε, μόνο τη Σούδα να έκλεινε, οι Αμερικανοεγγλέζοι θα δυσκολεύονταν τα μέγιστα στον ανεφοδιασμό με καύσιμα και πυρομαχικά, αλλά και στον ηλεκτρονικό πόλεμο.

4. Μια χώρα από τις 48, λιγότερη στον πόλεμο, είναι μεγάλη συμβολή στην αντίσταση του ιρακινού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές επιδρομείς.

5. Σχετικά με το επιχείρημα ότι αν δεν τηρήσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις, θα γίνουμε στόχος των Αμερικανών, αυτό επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει την υποταγή του λαού στους δολοφόνους εγκληματίες ιμπεριαλιστές, οι οποίοι από κοινού με την άρχουσα τάξη της χώρας και τους πολιτικούς εκφραστές τους, έχουν όμηρο το λαό μας στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Αυτήν που διχοτομεί και ΝΑΤΟποιεί το Αιγαίο, αμφισβητεί τα σύνορα, δίνει στην τούρκικη ολιγαρχία το δικαίωμα να διεκδικεί κομμάτι από το Αιγαίο και τα νησιά του, αυτήν που διχοτομεί την Κύπρο, αυτήν που στέλνει Ελληνες στρατιώτες έξω από τα σύνορα για να κρατούν υπόδουλους άλλους λαούς, κάνοντάς τους εχθρούς του ελληνικού λαού.

6. Η ανασφάλεια, σε σχέση με τον τωρινό πόλεμο, είναι μεγαλύτερη, αφού τουλάχιστον το έδαφος της Σούδας, λόγω της τεράστιας συμβολής της στο πλευρό της αμερικανοεγγλέζικης πολεμικής μηχανής, είναι εν δυνάμει στόχος. Οταν ο ιρακινός λαός που πολεμά τους εισβολείς, θελήσει να χτυπήσει τέτοιους στόχους, ποιος μπορεί να πει ότι αυτός ο λαός είναι άδικος, ότι είναι εχθρός μας όταν η ελληνική κυβέρνηση συμβάλλει στη δολοφονία του; Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα, οι Αμερικανοί ή ο λαός μας; Να πώς δημιουργούνται οι έχθρες μεταξύ λαών, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

7. Αν όλες οι χώρες που συμβάλλουν στον πόλεμο διευκολύνοντας ποικιλοτρόπως τους εισβολείς στο Ιράκ δεν εμπλέκονταν, αν οι Αμερικανοεγγλέζοι ήταν απομονωμένοι, δε θα αποφάσιζαν τον πόλεμο. Ας θυμηθούμε ότι για να τον κάνουν έψαχναν όσο το δυνατό μεγαλύτερη στήριξη από διάφορες χώρες. Αλλά ακόμη και αν τολμούσαν, όντας απομονωμένοι, να αποφασίσουν την εισβολή, η ήττα τους θα ήταν παραπάνω από σίγουρη. Γιατί η πολεμική μηχανή μπορεί να είναι η πιο εξελιγμένη, αλλά απαιτεί και πίστη και ανθρώπινη δύναμη στο σκοπό. Και αυτός ο ιμπεριαλιστικός σκοπός θα ήταν απομονωμένος από παντού, άρα και καταδικασμένος να αποτύχει.

8. Από τα παραπάνω απορρέει ότι το επιχείρημα είναι κάλπικο. Αλλά και ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη, αν το θελήσουν, καθένας στη χώρα του και όλοι μαζί, να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις τους να απεμπλακούν. Οργανώνοντας ένα παλλαϊκό αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, που θα στοχεύει σε συνδυασμό με την πάλη για άμεση απεμπλοκή, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων σε κάθε χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της επέμβασης στη Συρία (2013-05-08 00:00:00.0)
Ενιαία η πολιτική των δύο κομμάτων (2007-08-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-03 00:00:00.0)
«ΟΧΙ στον πόλεμο» φώναξαν οι εξέδρες των γηπέδων (2003-03-30 00:00:00.0)
Ολοι στο πόδι για την περικύκλωση της Σούδας (2003-03-26 00:00:00.0)
Να κλείσει η βάση της Σούδας! (2003-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ