Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στο Μόναχο τα παζάρια για το Κόσοβο

Ενώ στα Τίρανα το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει ενόψει της διαδήλωσης του Δημοκρατικού Κόμματος, αύριο, Σάββατο

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στη διήμερη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που ξεκινά σήμερα, μεταφέρεται το επίκεντρο των παζαριών και των έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων ανάμεσα σε αξιωματούχους ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με φόντο τις έντονες πιέσεις που ασκούν ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για «συμφωνία ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Στο Μόναχο αναμένεται μεταξύ άλλων να συμμετάσχουν ή να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Διάσκεψης ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και ο Πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι. Χτες, πάντως, στην Πρίστινα η αντιπροσωπεία διαπραγματευτών των Κοσσοβάρων Αλβανών ολοκλήρωσε το σχέδιο της πλατφόρμας για διάλογο με τη Σερβία, προωθώντας το προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο του προτεκτοράτου. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, που αντιδρά στις έντονες φημολογίες περί «ανταλλαγής εδαφών» ή «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία, εξέφρασε την ελπίδα πως θα επιτευχθεί συμφωνία «χωρίς ανταλλαγή εδαφών». Παράλληλα, ο πρόεδρος της κοσοβάρικης Βουλής, Κάδρι Βέσελι, επισήμανε χτες μιλώντας στο δίκτυο RTS πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλιστούν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της Δύσης και «να μην επιτραπεί στη Σερβία να κερδίσει από τα λάθη του Κοσόβου». Στα λάθη συμπεριέλαβε εμμέσως πλην σαφώς την απόφαση του πρωθυπουργού Ρ. Χαραντινάι να επιβάλει το Νοέμβρη δασμούς 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Παράλληλα, χτες, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις επειδή εμποδίζουν το έργο του υποτιθέμενου "Δικαστηρίου" που έχει συγκροτηθεί στη Χάγη για την εκδίκαση εγκλημάτων διοικητών και κατώτερων στελεχών των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Πρώην στελέχη του ΟΥΤΣΕΚΑ κατηγορούνται, ως γνωστόν, για τις απαγωγές και φόνους Σέρβων, Αλβανών και άλλων που αντιδρούσαν στη δράση τους, με σκοπό την αφαίρεση και εμπορία ζωτικών οργάνων πριν και κατά την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών τη διετία 1998 - 99.

«Μαύρο» στον Ράμα

Στα Τίρανα πάντως, χτες, το πολιτικό «θερμόμετρο» ανέβηκε ξανά στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής, όταν ο αντιπρόεδρός της και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Εντι Παλόκα, έριξε με μία σύριγγα μαύρο μελάνι στον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, «μαυρίζοντάς» τον. Το περιστατικό καταγράφηκε από τις κάμερες αλβανικών τηλεοπτικών σταθμών. Είχε προηγηθεί έντονη λογομαχία με ιταμούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς ανάμεσα στον Ράμα και τον πρώην πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα σε συνεδρίαση της Βουλής με αφορμή το αίτημα της αντιπολίτευσης να ενημερωθεί για το τελευταίο ταξίδι του Ε. Ράμα στη Γερμανία και τις πληροφορίες της «Φωνής της Αμερικής» περί εξαγοράς ψήφων από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να αυξηθεί και άλλο καθώς αύριο, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί μαζική διαδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος στο κέντρο των Τιράνων κατά της κυβερνητικής διαφθοράς, των στενών σχέσεων που φέρεται πως έχει ο Ε. Ράμα με διάφορα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος και της έξαρσης της φτώχειας. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, εντείνοντας εδώ και τρεις μέρες προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Αλβανίας, κάλεσε το λαό να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην αυριανή διαδήλωση, να απαιτήσει την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και τη συγκρότηση κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. «Η Ευρώπη έχει τα μάτια της πάνω μας», είπε με νόημα, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει ως ο επόμενος διαχειριστής της εξουσίας για όλες τις υποθέσεις και ειδικά την «ευρωαντλαντική ολοκλήρωση», που συνδέεται και με τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας» μέσω και του Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ