Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Ικανοποίηση» της κυβέρνησης για τα επικίνδυνα σχέδια της λυκοσυμμαχίας

Ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες η πρώτη για το 2019 Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται «απόλυτα ικανοποιημένη» για τις επικίνδυνες αποφάσεις που πάρθηκαν.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι υπουργοί συζήτησαν για τον «έλεγχο των εξοπλισμών» με το βλέμμα στη Ρωσία και την κατάργηση της Συνθήκης INF για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς, τις τρέχουσες επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, την «κατανομή των βαρών» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, την προσπάθεια της ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω τις στρατιωτικές της ικανότητες και τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή άμυνα», την ακόμα επιθετικότερη διάταξη του ΝΑΤΟ με το βλέμμα επίσης στη Ρωσία.

«Η Συμμαχία είναι σε καλή κατάσταση», εκτίμησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου. Επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Μόσχας σχετικά με την παραβίαση της Συνθήκης INF, όπως και την «υποστήριξη όλων των εταίρων στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας».

Σημειωτέον, κοντά στα παραπάνω, αριθμός κρατών - μελών προσφέρθηκε ήδη να συνεισφέρει με προσωπικό και μέσα στο σχέδιο του ΝΑΤΟ «4 30άρια», δηλαδή να έχουν έτοιμα εντός το πολύ 30 ημερών για ανάπτυξη όπου Γης 30 πλοία μάχης, 30 τάγματα και 30 αεροπορικές μοίρες. «Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται άμεσα και αποφασιστικά σε κάθε κρίση», έλεγε επ' αυτού ο Στόλτενμπεργκ.

Η Σύνοδος έκλεισε σε ειδική συνεδρίαση με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον Στόλτενμπεργκ να προειδοποιεί ξανά εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι η εστίαση από πλευράς ΕΕ σε θέματα Αμυνας και η στενότερη τέτοια συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της είναι μεν «καλοδεχούμενη», αλλά «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ δρουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ», καλώντας σε στενότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, τη στρατιωτική κινητικότητα και τη διασφάλιση «της μεγαλύτερης δυνατής εμπλοκής» των εκτός ΕΕ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σε όλα αυτά τα σχέδια της ΕΕ.

Κάνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης τον απολογισμό της ΝΑΤΟικής Συνόδου, ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, χαρακτήρισε τη Σύνοδο «αρκετά κρίσιμη», σημειώνοντας πως «αυτές τις μέρες έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, ιδιαίτερα εξαιρετικής σημασίας για την Ελλάδα. Η μία συνάντηση ήταν πολύ σοβαρή, ήταν με τον Τούρκο ομόλογό μου, για τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η επόμενη συνάντηση ήταν με τον γγ του ΝΑΤΟ, κ. Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο συζητήσαμε θέματα ΝΑΤΟ, οργάνωσης και ΝΑΤΟικών αποστολών, στις οποίες συμμετέχουμε.

Στη συνέχεια, η συνάντησή μου με την ομόλογό μου της Βόρειας Μακεδονίας κα. Sekerinska, με την οποία θέσαμε τις βάσεις για τη γρήγορη στρατιωτική συνεργασία, με σκοπό να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να προετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας για να συνενωθούν με το ΝΑΤΟ».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ, εκτίμησε ότι «η μεθοδευμένη αυτή συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το μεγαλύτερο project από αυτά που βλέπουμε είναι στο πλαίσιο της PESCO ("Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία"), στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα συνεργασίας, ειδικά στα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Και βέβαια σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά από τον EDA (σ.σ. European Defence Agency, ο ευρωενωσιακός οργανισμός Αμυνας), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα (...) είναι ένα ύψος γύρω στα 30 δισ.». Πακτωλός χρημάτων για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς της ΕΕ, στους οποίους η κυβέρνηση μπλέκει βαθιά τη χώρα, έχοντας ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της σε πολλά από αυτά. Ο Ευ. Αποστολάκης κατέληξε λέγοντας ότι η Σύνοδος έκλεισε «με πολύ καλά αποτελέσματα και θα δούμε στη συνέχεια τις εξελίξεις»...

  • Στο μεταξύ, τη γνωστή «βόλτα» στο υπουργείο Αμυνας έκανε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, αυτήν τη φορά για να συναντήσει τον νέο Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρ. Χριστοδούλου, προκειμένου να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Τις προηγούμενες μέρες, είχε μεταβεί στο υπουργείο και ο ακόλουθος Αμυνας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ρ. Αντερσον, προκειμένου να συναντήσει τον νέο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Γ. Καμπά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ