Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου για μία ακόμα 20ετία

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η παράταση της παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα της Αθήνας «Ελ. Βενιζέλος» για άλλα 20 χρόνια στα μονοπώλια, όπως προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Κύρωση της από 24 Ιανουαρίου 2019 Σύμβασης Παράτασης της "Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου" που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου 1995 και κυρώθηκε με το ν. 2338/1995» και επεκτείνει την πρώτη σύμβαση, που λήγει στις 11 Ιούνη του 2026, έως το 2046.

Στη χτεσινή συζήτηση τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αν και σήκωσαν τον κουρνιαχτό της σκανδαλολογίας, αξιοποιώντας ως πάτημα την αρχική τιμή των περίπου 600 εκατ. ευρώ που είχε δεχτεί η κυβέρνηση από το καναδέζικο fund PSP, τίμημα που - στο πλαίσιο και των ανταγωνισμών - με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέβηκε στα 1,115 δισ. ευρώ, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την ταύτισή τους με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες άλλωστε υπηρέτησαν τα προηγούμενα χρόνια και από κυβερνητικές θέσεις.

Η ΝΔ, παρά τις παρατηρήσεις της για το τίμημα, υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Το ΚΙΝΑΛ καταψήφισε, επικεντρώνοντας επίσης στο τίμημα, με τον ειδικό του αγορητής Γ. Μανιάτη να κάνει λόγο για «τεράστιο σκάνδαλο». Καταψήφισε και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο να διευκρινίζει ότι «δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις, αρκεί να μην είναι αποικιοκρατικές», ενώ η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, πάντως, υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του επεκτείνει μία σύμβαση την οποία είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ άδραξε την ευκαιρία να εμφανίσει και τα «θετικά αποτελέσματα» της πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά «την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», λέγοντας πως «γίνεται πολύ σαφές σε όλους ότι και ξένοι επενδυτές και επενδυτές που θέλουμε να προσελκύσουμε, που έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα».

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι η παράταση της σύμβασης εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης να συνεχίσει ένα «φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», όπως αναφερόταν στο τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου, τόνισε, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες την πολιτική της «απελευθέρωσης» και των αερομεταφορών, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, και τώρα η συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το βασικό περιεχόμενο της σύμβασης φαίνεται από τον τσακωμό τους, που είναι μόνο για το τίμημα.

Την ίδια ώρα, όλα τα κόμματα προσυπογράφουν την εκχώρηση της αεροπορικής αγοράς στους επιχειρηματικούς ομίλους - το αεροδρόμιο αυτό σε καναδέζικα funds, τα 14 σημαντικά περιφερειακά αεροδρόμια στη «Fraport» - με ό,τι σημαίνει αυτό ακόμα και για τον καθορισμό των τιμών, συνολικά τη λαϊκή ανάγκη για μεταφορές.

Επισήμανε ότι όλοι μαζί αποσιωπούν πως στη σύμβαση συμπεριλήφθηκε τώρα όρος (άρθρο 5 παράγραφος 1 της Σύμβασης) που αναφέρει ότι αυτή θα υπερισχύει επί παντός ελληνικού νόμου, γενικής ή ειδικής φύσεως, που σημαίνει ότι «ακόμη και σε έκτακτες περιπτώσεις πολεμικών συρράξεων, υπερισχύει το συμφέρον, το κέρδος του επιχειρηματία, το οποίο και κατοχυρώνετε», ενώ κανένας δεν αναφέρει ότι διαρκώς χειροτερεύουν οι όροι δουλειάς και αμοιβής των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εναποθέτει την ανακουφιστική φροντίδα σε παντός είδους ιδιώτες (2022-12-22 00:00:00.0)
Νέα μπαλώματα, μετακινήσεις και ζεστό χρήμα στους ιδιώτες (2021-12-21 00:00:00.0)
Αντικομμουνισμός για να καλύψει τα «νέα δωράκια» στους καναλάρχες (2019-01-30 00:00:00.0)
Μπαράζ «διευκολύνσεων» και «δώρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους (2018-12-20 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης στους μονοπωλιακούς ομίλους (2018-11-02 00:00:00.0)
ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ (2010-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ