Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ

Δημοσιεύθηκε χτες ο νέος δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων ΑΕ (ΕΛΒΟ) με τη διαδικασία της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Η περίοδος κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών ορίζεται σε 20 μέρες, δηλαδή μέχρι και τις 4 Μάρτη 2019.

Είναι ο τρίτος διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΟ μετά το 2014, οπότε τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ακυρωθεί και ο δεύτερος παρήλθε άγονος.

Ο διαγωνισμός αφορά τη συνολική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως ακίνητα, κτιριακές εγκαταστάσεις στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, εξοπλισμός και Δικαιώματα Πνευματικής και Βιομηχανικής ιδιοκτησίας (τεχνογνωσία, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσει η Εταιρεία).

Ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΛΒΟ έχουν δείξει, ανταποκρινόμενες στην προ διμήνου πρόσκληση ενδιαφέροντος, η νοτιοαφρικανική «Paramount», η γερμανική «Krauss-Maffei Wegmann» που εμφανίζεται να συμπράττει με τη γαλλική «Nexter», η τσεχική «Excalibur Army» και η «Mubadala» από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στο μεταξύ, στις 28 Φλεβάρη λήγει η προθεσμία που έχουν οι περίπου 300 εργαζόμενοι να καταθέσουν αίτημα μετάταξης σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με όπλο λοιπόν την αβεβαιότητα και τον φόβο της ανεργίας, η κυβέρνηση εκβιάζει ανοιχτά και σπρώχνει τους εργαζόμενους προς την επίσης επισφαλή υποτιθέμενη «λύση» των μετατάξεων.

Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει αναδείξει ότι κάθε συρρίκνωση ή κλείσιμο, κάθε πιθανή ιδιωτικοποίηση, κάθε εκκαθάριση δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, ότι αυτά είναι επιλογές δεμένες με τα επιχειρηματικά συμφέροντα - διεθνή και εγχώρια - που λυμαίνονται τους εξοπλισμούς και τους θέτουν στην υπηρεσία όχι των αναγκών του λαού, αλλά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των μακελάρηδων των λαών της περιοχής, ότι για να υπηρετήσει ο σχεδιασμός της αμυντικής βιομηχανίας τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα βήματα των προκατόχων της, αντί να αξιοποιήσει την ΕΛΒΟ ως εργαλείο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για φτηνά και ποιοτικά οχήματα, τόσο στον πολιτικό όσο και στους τομείς της Αμυνας και της Ασφάλειας, υποτάσσει τη λειτουργία της στους σχεδιασμούς και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως συμβαίνει άλλωστε και συνολικά με την πολιτική της χώρας στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση ενάντια στην πώληση της ΕΛΒΟ (2017-04-28 00:00:00.0)
Ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση (2013-08-21 00:00:00.0)
Σύσκεψη αύριο για την Αμυντική Βιομηχανία (2013-08-20 00:00:00.0)
Προς συμπαραγωγή αρμάτων μάχης με την Αγγλία; (2000-01-18 00:00:00.0)
Ακονίζουν τα μαχαίρια για την ΕΛΒΟ (1999-12-11 00:00:00.0)
Προχωράνε στο ξεπούλημα της ΕΛΒΟ (1998-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ