Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων και σχεδίων για το αέριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα ευρήματα της γεώτρησης που συνεχίζει η κοινοπραξία της αμερικανικής «ExxonMobil» και της αραβικών συμφερόντων «Qatar Ρetroleum» στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ. Τα αποτελέσματα θα προσθέσουν νέα δεδομένα στον ήδη σκληρό ανταγωνισμό για τον έλεγχο του σημαντικού ορυκτού πλούτου της περιοχής, στην οποία κοντράρονται ευρύτερα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για να ενισχύσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, Μέσης Ανατολής - Ευρώπης - Αφρικής.

Τις τελευταίες μέρες, διάφορα ΜΜΕ κάνουν λόγο για υπολογίσιμο κοίτασμα που έχει εντοπιστεί, σίγουρα εμπορεύσιμο, και το οποίο θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση για τους εναλλακτικούς δρόμους μεταφοράς αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και σε άλλες μεγάλες αγορές.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι «γίνονται γεωτρήσεις και τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένη για το "οικόπεδο 10", θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Πάντως, δεν είναι καθόλου άσχετες οι συνεχείς κινήσεις της Τουρκίας, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν διαμηνύουν διαρκώς ότι από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στην περιοχή τις οποίες η Αγκυρα έχει αναγγείλει εδώ και καιρό, ενώ σύντομα φτάνει και δεύτερο γεωτρύπανο που θα επιχειρεί για λογαριασμό του τουρκικού κεφαλαίου. Παράλληλα, συνεχίζονται μια σειρά από γυμνάσια ευρείας κλίμακας, όπως η «Ενιαία, κοινή άσκηση "Χειμώνας 2019"», που περιλαμβάνει δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που θα γίνει το διάστημα 27 Φλεβάρη - 8 Μάρτη και χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη άσκηση που έκανε ποτέ η Τουρκία στην περιοχή.

Το Κυπριακό

Εν αναμονή εξελίξεων στον «ενεργειακό χάρτη», αναμένεται αναζωπύρωση των διεργασιών και για το Κυπριακό, του οποίου η «διευθέτηση» αποτελεί ούτως ή άλλως μοχλό προώθησης διαφόρων μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος βρέθηκε στην Αγκυρα για επαφές με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, επανέλαβε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι εναντίον των διαπραγματεύσεων από το μηδέν και ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να χορέψει, φτάνει ο χορός να γίνει με σωστό τρόπο». Υποστήριξε ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση παίζει με το χρόνο μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των υδρογονανθράκων» και δεν παρέλειψε να λανσάρει με τη σειρά του τους υδρογονάνθρακες ως «εργαλείο» για κοινές μπίζνες, σημειώνοντας βέβαια ότι «εμείς έχουμε ίσα δικαιώματα στο θέμα του φυσικού αερίου, επομένως έχουμε λόγο. Προχωράμε μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ