Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ «EXXONMOBIL» ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Νέες «σημαντικές ποσότητες» αερίου φουντώνουν τον ανταγωνισμό

Λακκοτρύπης και Ασπρεϊ (δεξ.) πριν τη χτεσινή ενημέρωση

Copyright 2019 The Associated

Λακκοτρύπης και Ασπρεϊ (δεξ.) πριν τη χτεσινή ενημέρωση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία» η πρώτη φάση των ερευνών της κοινοπραξίας της (αμερικανικής) «ExxonMobil» και της (αραβικών συμφερόντων) «Qatar Petroleum» στο «οικόπεδο» 10 της κυπριακής ΑΟΖ και ότι με βάση τις πρώτες αναλύσεις των ευρημάτων στο στόχο «Γλαύκος - 1» εκτιμάται ότι υπάρχει ταμιευτήρας «άριστης ποιότητας» που «διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)».

Ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά, πρέπει να πω, και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή πλέον εφοδιασμού της Ενωσης».

Ο Γ. Λακκοτρύπης έκανε τις επίσημες ανακοινώσεις μαζί με τον Τρίσταν Ασπρεϊ, αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού, του οποίου στελέχη εμφάνιζαν χτες το νέο κοίτασμα ως το δεύτερο μεγαλύτερο που ανακαλύφθηκε παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο.

Σε δελτίο Τύπου, η «ExxonMobil» διευκρίνισε ότι «τους επόμενους μήνες θα απαιτηθούν περαιτέρω αναλύσεις για την καλύτερη αξιολόγηση». Ο ίδιος ο Ασπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος, εξηγώντας ότι θα εξεταστούν τα δεδομένα «για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο». Ξεκαθάρισε δε ότι το ενδιαφέρον της «ExxonMobil» είναι μεγάλο για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αφού «ενδιαφερόμαστε και για άλλες ευκαιρίες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μάλιστα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο», υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία έχει άδειες εξερεύνησης και για το «οικόπεδο» 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ (όπως βέβαια και για ελληνικά «οικόπεδα»).

«Αρα δεν περιοριζόμαστε στο τεμάχιο 10 και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Κύπρο», τόνισε, μιλώντας για «ταξίδι προς την ανάπτυξη του κοιτάσματος» που βρίσκεται ακόμη στην αρχή του. Επιπλέον, οι εξελίξεις θα καθορίσουν και τη δημιουργία τερματικού σταθμού επεξεργασίας φυσικού αερίου, με τον Ασπρεϊ να αναφέρει ότι αυτό «παραμένει μια πιθανότητα για το μέλλον», διευρύνοντας το ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Κύπρος σε ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Οι εξελίξεις αυτές προμηνύουν νέα όξυνση σκληρών επιχειρηματικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών που φουντώνουν όλα τα τελευταία χρόνια στη γειτονιά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζει η στοχευμένη παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που προτάσσουν και τη σημασία «λύσης» του Κυπριακού (προωθώντας διχοτομικού χαρακτήρα «λύση» στη βάση των «2 συνιστώντων κρατών»), επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να προχωρήσει ο «ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός» των κυπριακών υδρογονανθράκων και όλου του πλούτου της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για Ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, Κυπριακό κ.λπ.

Η Τουρκία απαντάει με την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Από τη δική της μεριά, η Τουρκία - που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η περιοχή έχει κεντρικό ρόλο στην υπεράσπιση των δικών της ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών - ξεκαθαρίζει ότι δε θα επιτρέψει τετελεσμένα και συνεργασίες που θα την αφήνουν θεατή. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα τουρκικά ΜΜΕ αναπαρήγαν παλιότερες τοποθετήσεις του ΥΠΕΞ και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και του "τουρκοκυπριακού λαού"».

Αλλωστε, αντίστοιχα μηνύματα στέλνει και η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται στις 8 Μάρτη, με μονάδες και μέσα που την καθιστούν - σύμφωνα με την τουρκική πλευρά - τη μεγαλύτερη που έκανε ποτέ η Τουρκία. Καθόλου τυχαία η διεξαγωγή της αφορά και τις «τρεις θάλασσες» (Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος), με σενάρια όπως απόβαση σε εχθρική δύναμη.

Αλλωστε, συνολικά οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις για τα ευρήματα στο «οικόπεδο» 10 προμηνύουν νέα όξυνση των επίσημων αλλά και παρασκηνιακών διεργασιών σε βάρος του λαού της Κύπρου και όλης της περιοχής, με αξιοποίηση φυσικά και της λύσης του Κυπριακού.

Εκ μέρους του (κυβερνώντος) κόμματος ΔΗΣΥ, ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού είπε πως «η συγκεκριμένη ανακάλυψη και ο συγκεκριμένος πλούτος της περιοχής (...) θα λειτουργήσει ως καταλύτης στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας τόνισε ότι η σημασία της ανακάλυψης είναι μεγάλη «γιατί συνεχίζει η Κύπρος να είναι μέσα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Ο Μορφάκης Σολομωνίδης, στέλεχος της ΕΔΕΚ, μίλησε για τα «πλεονεκτήματα» που ενισχύονται για την κυπριακή πλευρά, ενώ ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος «πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ΕΕ», χαιρετίζοντας την «προσήλωση της "ExxonMobil"» στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, τόνισε ότι πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ευρημάτων «με βάση γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ