Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ
Οχι στην καταλήστευση του ορυκτού πλούτου

Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, δήμου και Περιφέρειας και οι επιπτώσεις στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Κυριάκος Παρθενιάδης, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και χαιρέτισε η Μαριαλένα Διδασκάλου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος.

Ο Κ. Παρθενιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στο παράδειγμα της επένδυσης στις Σκουριές και στη διαχρονικά κρυστάλλινη στάση του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων είπε: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά ότι συνυπολογίζοντας το σύνολο των διαχρονικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης εξόρυξης στην κατάσταση των εργαζομένων, συνολικά του λαού της περιοχής και του περιβάλλοντος, είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στις Σκουριές.

Οπως είμαστε αντίθετοι και στην ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα που προκαλεί τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή και ταυτόχρονα πολυεθνικές, καπιταλιστικοί όμιλοι καταληστεύουν τον ορυκτό πλούτο του λαού. Ο χρυσός, όλα τα μεταλλεύματα που βρίσκονται στο υπέδαφος, αποτελούν περιουσία του λαού και πρέπει ο ίδιος να τον απολαμβάνει, αλλά και να αποφασίζει για την αξιοποίησή τους.


Αυτόν τον πλούτο τον στερούν από τον λαό της περιοχής και συνολικά από τον ελληνικό λαό και από τη μελλοντική εργατική - λαϊκή εξουσία του, όπου η οικονομία θα είναι στα χέρια των εργατών, αυτών που παράγουν τον πλούτο. Το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει τον φυσικό - ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα, ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

(...) Αντικειμενικά, τα συμφέροντα των εργαζομένων στις μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν ταυτίζονται με αυτά της εταιρείας, καθώς πέρα από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, το κέρδος πηγάζει από την εκμετάλλευσή τους. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια προβάλαμε τους τεράστιους κινδύνους που επιφέρει αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα σήμερα και στο μέλλον στο περιβάλλον και αναπόφευκτα και στον άνθρωπο, και σε ημερίδα για τον χρυσό που πραγματοποιήσαμε ως Κόμμα το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Με τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας, την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, τις επιπτώσεις που όλα αυτά επιφέρουν. Στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά τις "El Dorado" και τις "Ελληνικός Χρυσός", τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν κόστος και άρα προσπαθούν να ελαχιστοποιούνται. (...)

Ο κόσμος της περιοχής έχει εμπειρία και μπορεί να βγάλει συμπεράσματα στο ζήτημα αυτό, φυσικά πρώτα και κύρια από τη στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκμεταλλεύτηκε τις αγωνιστικές διαθέσεις του λαού της περιοχής».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως αυτά του τουριστικού κλάδου, που για δικά τους συμφέροντα αντιτάχθηκαν στις εξορύξεις. Υπογράμμισε ότι τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό «δεν τους έπιασε ο πόνος για τη ζωή των εργαζομένων και συνολικά του κόσμου στην περιοχή. Αυτό το αποδεικνύουν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία, οι μισθοί πείνας, η τρομοκρατία και οι απολύσεις όταν εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία κάνουν αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μισθούς κ.ά.

Ο λαός λοιπόν της περιοχής πρέπει να στρέψει την πάλη του προς κάθε επιχειρηματικό συμφέρον, ενάντια στα μονοπώλια και την αστική τάξη. Να μη βάζει τον αγώνα του κάτω από ξένη σημαία, τη σημαία των συμφερόντων των λίγων, αλλά να πολεμήσει συνειδητά ενάντια στην αστική τάξη και την εξουσία της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ