Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις πρέπει να φορολογούνται ως επαγγελματική στέγη

Στο Κουκάκι μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Από τη συγκέντρωση στο Κουκάκι
Από τη συγκέντρωση στο Κουκάκι
Σε συγκέντρωση στο Κουκάκι μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στο επίκεντρο της συζήτησης με τους συγκεντρωμένους βρέθηκε η ταλαιπωρία των κατοίκων από τις λεγόμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις. Είναι άλλωστε μια περιοχή που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη λόγω των εξελίξεων αυτών γύρω από τη στέγη, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί, αλλά και να προωθείται η συγκέντρωση των κατοικιών σε όλο και λιγότερα χέρια.

Για το θέμα αυτό, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας τόνισε στην ομιλία του, αναλύοντας τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»:

«Τα στοιχεία που δημοσιεύονται μιλούν για τζίρο 2 δισ. ευρώ και για εκτίναξη των μεταβιβάσεων ακινήτων στην Αθήνα. Ειδικά στην πόλη μας, το 55% των βραχυχρόνιων μισθώσεων ελέγχεται από επιχειρηματίες που αγοράζουν άμεσα ακόμα και ολόκληρες πολυκατοικίες ή χτίζουν πολυκατοικίες για "Airbnb". Μιλάμε πλέον για επαγγελματική - επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι κατοικίες αυτές μετατρέπονται σε επαγγελματική στέγη.

Θέση μας είναι να φορολογηθούν από το δήμο με τον συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία, σε 6,5 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης, απόδοση του 0,5% του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο. Είναι το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν και τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από το δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στο δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών».

Αλλο ένα άγριο εισπρακτικό μέτρο

Ζητήματα που απασχολούν εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους της Αθήνας έθεσε εκτός ημερήσιας διάταξης στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Σοφιανός, ξεκινώντας από το αίτημα του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων σε σχέση με την προπληρωμή των τελών για τραπεζοκαθίσματα. Ο Ν. Σοφιανός σημείωσε ότι «ο νόμος δεν απαιτεί οι επαγγελματίες να πληρώνουν το σύνολο του ετήσιου τέλους έως τις 30 Μάρτη» και απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή, είπε ότι το ζητά «με έναν παραλογισμό, που λέει τα χρήματα που θα μαζέψουν οι επαγγελματίες που θα δουλέψουν το καλοκαίρι, να τα προπληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Μάρτη. Δεν εισηγείστε καν την πληρωμή με 3 δόσεις».

Τόνισε ότι πρόκειται για άγριο εισπρακτικό μέτρο, που στερείται και λογικής, που έχει να κάνει με τη δυνατότητα που έχουν οι χιλιάδες επαγγελματίες της Αθήνας να επιβιώσουν. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς με την πληρωμή των τελών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας και το αίτημα των 88 κατοίκων και ιδιοκτητών από τα Αναφιώτικα. Σημείωσε ότι και με αφορμή τη συζήτηση για την Ακρόπολη, «επανέρχεται η ευθύνη του δήμου για να πιέσει να γκρεμιστούν τα εγκαταλελειμμένα ερείπια του υπ. Πολιτισμού στην οδό Στράτωνος στα Αναφιώτικα».

Τέλος, ανέδειξε ξανά την κατάσταση που υπάρχει στο 39ο Γενικό Λύκειο στην οδό Βελβενδού, όπου υπάρχει προχωρημένη διάβρωση και αστάθεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οπως είπε, «η κατάσταση επιδεινώνεται. Μιλάμε πλέον για αστάθεια του πρανούς, για διάβρωσή του που έχει προχωρήσει αρκετά, για εργαστήριο της τεχνολογίας που παραμένει κλειστό, για εκτεθειμένη οροφή του οικήματος που υπάρχουν οι τουαλέτες των παιδιών, για μεγάλη επικινδυνότητα για τραυματισμούς και υλικές ζημιές, για χώρους που παραμένουν σε αχρηστία...». Σημείωσε ότι για το θέμα έχουν στείλει επιστολή η διευθύντρια και ο Σύλλογος Γονέων και κάλεσε τη δημοτική αρχή να κάνει αυτοψία και να παρέμβει άμεσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Λαϊκή Συσπείρωση» είναι η απάντηση για όποιον αναζητεί αγωνιστική διέξοδο στα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται (2023-07-14 00:00:00.0)
Κατήγγειλε την κοροϊδία της ...μείωσης 8 λεπτών στα δημοτικά τέλη (2022-11-01 00:00:00.0)
Οι επαγγελματίες να πάρουν θέση απέναντι στην εχθρική πολιτική Δήμου - κυβέρνησης - ΕΕ (2014-04-02 00:00:00.0)
Αλυτο το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης (1998-01-10 00:00:00.0)
Στο έλεος των ιδιοκτητών οι ΕΒΕ Θεσσαλονίκης (1996-09-21 00:00:00.0)
Εξώσεις και πτωχεύσεις προκαλεί η απελευθέρωση (1996-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ