Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13η ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κοινή διαπίστωση η άνοδος των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας

Δημιουργικός προβληματισμός και πλούσια εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ κατατέθηκαν στις εργασίες της 13ης Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρουσία πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το σώμα υπερψήφισε ομόφωνα τις θέσεις του ΚΣ για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Η συζήτηση στη Συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε στη βάση της εμπειρίας που αποκόμισε η Οργάνωση. Ανέδειξε τα σημαντικά βήματα και την αξιόλογη παρέμβασή της όλο το προηγούμενο διάστημα στην εργαζόμενη νεολαία, στους μαθητές, σπουδαστές, στη στρατευμένη νεολαία, σε συνοικίες της Αθήνας. Καθώς και τα συμπεράσματα από τη μάχη για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού αντιπολεμικού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας, των εργαζομένων και του λαού της Αθήνας. Με κριτική διάθεση οι αντιπρόσωποι εντόπισαν και τις αδυναμίες στη δράση των Οργανώσεων, εστιάζοντας στους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους.

Με γλαφυρότητα αποδόθηκαν τα προβλήματα, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της νέας γενιάς, η επίθεση που δέχεται από την άρχουσα τάξη, τον ιμπεριαλισμό. Κοινή ήταν η διαπίστωση της ανόδου των αγωνιστικών διαθέσεων της νεολαίας και της απήχησης που βρίσκει στις γραμμές της η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Οι μεγάλες δυνατότητες για ακόμη αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Οργάνωσης, κάτι που προϋποθέτει ακόμη καλύτερη λειτουργία των ΟΒ και της καθοδηγητικής δουλιάς των οργάνων και στελεχών.

Διάχυτη ήταν η αισιοδοξία πως η Οργάνωση μπορεί να κάνει άλματα μπροστά και με αίσθημα ευθύνης οι αντιπρόσωποι δεσμεύτηκαν για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Δέσμευση που «εκφράστηκε» και με το σύνθημα που δόνησε την Aίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στο τέλος των εργασιών: «Εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή».

Η εισήγηση του απερχόμενου Συμβουλίου Πόλης

Αναλυτική σε ό,τι αφορά στις πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και στη χώρα μας, αλλά και για την κατάσταση της νεολαίας και του κινήματός της στην Αθήνα, πλούσια ως προς τον απολογισμό δράσης της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ με επισήμανση των θετικών βημάτων, αλλά και των αδυναμιών που εντοπίστηκαν και συγκεκριμένη ως προς τους στόχους της για το επόμενο διάστημα, ήταν η εισήγηση του απερχόμενου Συμβουλίου Πόλης στην 13η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη, όπου αποτυπωνόταν η εκτίμηση των «ανοδικών βημάτων, του καλύτερου προσανατολισμού της στο κίνημα της νεολαίας» και η ανάγκη «βαθύτερης πολιτικο-ιδεολογικής δουλιάς στη νεολαία πρωτίστως και κατά δεύτερο μέσα στην Οργάνωση».

Μεγάλο μέρος της εισήγησης αφιερώθηκε στα καθήκοντα της Οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, εξειδικεύοντας για τους χώρους δράσης των κλαδικών και εδαφικών οργανώσεων της Αθήνας, αποτιμώντας τα βήματα του προηγούμενου διαστήματος και θέτοντας φιλόδοξους στόχους πάλης στα μέτωπα που αφορούν στη δουλιά με τη ΝΔΕ, με τους νέους εργαζόμενους, στα ναρκωτικά, στον πολιτισμό - αθλητισμό μπροστά και στην Ολυμπιάδα και στην πάλη για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο της νεολαίας, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στη στρατευμένη νεολαία, στην πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση.

Η εισήγηση στάθηκε ιδιαίτερα - στο κεφάλαιο που αφορούσε τον αγώνα για το Μέτωπο και το σοσιαλισμό - στην ανάγκη βελτίωσης της καθοδηγητικής δουλιάς, μαζικής ανάπτυξης και οικοδόμησης νέων οργανώσεων, τολμηρών βημάτων στην ιδεολογική δουλιά.

Ο προσανατολισμός της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ για το επόμενο διάστημα περικλείεται στην επισήμανση που έγινε εισηγητικά για: «Δράση για την ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος στην Αθήνα, για τη συσπείρωση των νέων στα μέτωπα πάλης. Με την υπεροχή των ιδεών μας, στην αντιπαράθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική».

Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των εργασιών του πρώτου μέρους της Συνδιάσκεψης εκ μέρους του απερχόμενου ΣΠ της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ, επισημάνθηκε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για:

- Σωστό προσανατολισμό στο κίνημα της νεολαίας, για συσπείρωση δυνάμεων στην κατεύθυνση συγκρότησης του Μετώπου.

- Ενταση της ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης.

- Πολύμορφη, πολύπλευρη δουλιά στις ΟΒ, για αφομοίωση των μελών, προγραμματισμό της δράσης τους, τακτική λειτουργία τους. Ανάπτυξη και οικοδόμηση νέων οργανώσεων.

Η Sυνδιάσκεψη εξέλεξε νέο Συμβούλιο Πόλης, που στην πρώτη του συνεδρίαση ομόφωνα επανεξέλεξε γραμματέα του τον Αλέκο Μαρινάκη. Επίσης, εκλέχτηκαν και οι αντιπρόσωποι για το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ.

Η «ταυτότητα» της Συνδιάσκεψης

Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης ήταν εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Το 53,7% ήταν άντρες και το 46,3% γυναίκες. Ο μέσος όρος φυσικής ηλικίας ήταν 22,3 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος κομματικής και κνίτικης ηλικίας, αντίστοιχα, ήταν 2,7 και 6,3 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ