Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Στην απόρριψη των τουρκικών διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο όπως αποτυπώθηκαν στην επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Φ. Σινιρίογλου, στις 13/11/2019, λίγο πριν συμπληρωθούν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, προχώρησε η Αθήνα, δηλώνοντας στον ΟΗΕ ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις και οι συντεταγμένες που κατατέθηκαν είναι νομικά άκυρες, δεν παράγουν αποτελέσματα και δεν μπορεί να γίνει επίκλησή τους έναντι της Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη (A/74/710-S/2020/129), που δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο του Οργανισμού στις 19/2/20, σημειώνεται ότι η Τουρκία «επαναλαμβάνει τους αστήρικτους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στην Aνατ. Μεσόγειο (...) αγνοώντας πλήρως τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και άλλων γειτονικών χωρών στην ίδια θαλάσσια περιοχή».

Σημειώνει ακόμα ότι «σύμφωνα με τη μακρόχρονη θέση μας, όπως αντικατοπτρίζεται στην ελληνική εθνική νομοθεσία (...) η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της AOZ μεταξύ κρατών με απέναντι ακτές (τόσο ηπειρωτική όσο και νησιωτική) θα πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου βάσει της αρχής της ίσης/μέσης γραμμής».

«Με βάση τα ανωτέρω, η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά τις προαναφερθείσες τουρκικές αξιώσεις στο σύνολό τους, καθώς οι αυθαίρετες συντεταγμένες που επισυνάπτονται στην παραπάνω επιστολή παράνομα ορίζουν τα εξωτερικά όρια της διεκδικούμενης υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, με πλήρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει η επιστολή.

Στο μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε μετά την απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να καταδικάσει τον ψευδομουφτή Αχμέτ Μετέ σε 4 μήνες φυλάκιση για «αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας γνωστής στην Ελλάδα και προσπάθεια παρακώλυσης θρησκευτικής τελετής». Το 2016, ο Μετέ παρεμπόδισε τον διορισμένο από το κράτος τότε μουφτή, Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, να τελέσει την κηδεία μουσουλμάνου στρατιώτη που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό και έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, προκειμένου να τελέσει εκείνος τη νεκρώσιμη ακολουθία.

Την έντονη αντίδρασή του για τη δικαστική απόφαση εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου: «Σε μία χώρα - μέλος της ΕΕ, μουφτής που συμμετείχε σε κηδεία τιμωρείται με φυλάκιση! Σε ποια χώρα του κόσμου ιερέας, ραβίνος ή άλλος εκπρόσωπος θρησκείας στερείται αυτό το δικαίωμα άσκησης των θρησκευτικών του καθηκόντων; Ούτε στα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου δεν συναντάται αυτή η πρακτική». Απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλ. Γεννηματάς: «Στις ευνομούμενες Δημοκρατίες, η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και επιβάλλει την τήρηση της νομιμότητας σε όσους αποπειρώνται να την προσβάλουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ