Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης

Δήλωση του Κώστα Πελετίδη, με αφορμή τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Μετά την κυβερνητική απόφαση για παύση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα για τον φόβο μετάδοσης του κορονοϊού, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανακοίνωσε τη ματαίωση των εκδηλώσεων της Πάτρας και τη διοργάνωσή τους το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την κοινή διυπουργική απόφαση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο, για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια υγεία. Κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό όλης της πόλης μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη ματαίωση των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τις πολιτικές ευθύνες της, σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της εξέλιξης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.

Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν καλύπτονται με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Γι' αυτό, απαιτούμε:

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, τα εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι ανενεργές δομές Υγείας.
  • Αμεσα να λειτουργήσουν, σε 24ωρη βάση, όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη ατομικής υγιεινής.
  • Να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος των εξετάσεων των συμπολιτών μας κατ' οίκον.
  • Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.), να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει ανάγκη. Να παταχθεί ταυτόχρονα η αισχροκέρδεια στα υλικά προφύλαξης».

Ο δήμαρχος Πατρέων υπογράμμισε επίσης ότι «ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση του δήμου και του Καρναβαλικού Οργανισμού. Την αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από αυτήν τη ματαίωση».

«Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε, «θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση θερινού Καρναβαλιού, ενός θεσμού που θα ξεκινήσει παράλληλα με τη λειτουργία του καρναβαλικού χώρου των Σφαγείων. Οι εκδηλώσεις του τελευταίου τετραημέρου, οι παρελάσεις, τελετές κ.λπ., αναβάλλονται για εκείνη την περίοδο (τελευταίο δεκαήμερο Ιούνη)».

Τις παραπάνω προτάσεις έθεσε η δημοτική αρχή και στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας που συνεδρίασε χτες το απόγευμα για το ίδιο θέμα.

Ακύρωση και στην Ξάνθη

Αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της Ξάνθης, της Νάουσας και άλλων πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι θα προκληθεί τεράστιο οικονομικό πλήγμα και προτίθενται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις. Αντίστοιχα φαίνεται ότι θα κινηθούν και οι φορείς και οι επαγγελματίες που πλήττονται στη Νάουσα. Βέβαια, την ίδια ώρα που ο δήμος ανακοινώνει ότι θα σεβαστεί την απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση των εκδηλώσεων, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης - Ομιλος Γενίτσαροι και Μπούλες, ανακοίνωνε ότι το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα πραγματοποιηθεί κανονικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ