Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ
Οι νησιώτες δεν επαναπαύονται αλλά κλιμακώνουν τον αγώνα τους!

Το όργιο της καταστολής από τα ΜΑΤ συνεχίστηκε και κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από Λέσβο και Χίο. Χιλιάδες άνθρωποι και χτες στις κινητοποιήσεις στα νησιά

Η μεγάλη συγκέντρωση στη Χίο

Eurokinissi

Η μεγάλη συγκέντρωση στη Χίο
Ο λαϊκός ξεσηκωμός στα νησιά του Αιγαίου συνεχίστηκε και χτες με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρυχτεί σε Λέσβο και Χίο. Ενας ξεσηκωμός που είχε ως ένα πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα την αποχώρηση των ΜΑΤ από τα νησιά.

Το όργιο της καταστολής συνεχίστηκε και κατά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, με σπάσιμο αυτοκινήτων ακόμα και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Χίου και κυνηγητό και επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων κατοίκων, που απλά έτυχε να βρεθούν στο δρόμο των δυνάμεων καταστολής, που βαρούσαν στο ψαχνό ακόμα και με τα πολιτικά τους ρούχα!

Παρά την αποχώρηση των ΜΑΤ, οι νησιώτες δεν επαναπαύονται. Συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους με μπροστάρηδες τα σωματεία και φορείς για να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη γίνει κανένα νέο κέντρο στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή των νησιών σε φυλακές της ΕΕ.

Με ένα μεγαλειώδες απεργιακό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, σε μια πόλη που «είχε κατεβάσει τα ρολά» για μια ακόμη μέρα από την απεργία που κήρυξαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, οι κάτοικοι της Μυτιλήνης διαδήλωσαν χτες το πρωί την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Το αίτημα των νησιωτών ξεκάθαρο!

Eurokinissi

Το αίτημα των νησιωτών ξεκάθαρο!
Η νέα μαζική συγκέντρωση έγινε στον απόηχο της μάχης που δόθηκε από την Τρίτη σε πόλεις και χωριά της Λέσβου, κυρίως στην περιοχή Καράβα του Μανταμάδου, που επί δυο μέρες οι δυνάμεις των ΜΑΤ τις είχαν μετατρέψει σε εμπόλεμες ζώνες, ραντίζοντας με χημικά, χτυπώντας και απειλώντας τους κατοίκους, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για κλειστά κέντρα - στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

«Διώξαμε τα ΜΑΤ - Να κλείσουν τα hot spots»

Η εικόνα των ΜΑΤ να επιβιβάζονται το πρωί στο «Νήσος Ρόδος», που δρομολογήθηκε έκτακτα γι' αυτόν το σκοπό, και να παίρνουν άδοξα το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα, έδωσε νέα ώθηση στον αγώνα που συνεχίζεται. Αλλωστε, το σύνθημα που κυριάρχησε χτες ήταν: «Ολοι στο δρόμο. Ξεσηκωμός! Διώξαμε τα ΜΑΤ. Να κλείσουν τα hot spots»! Με το ίδιο πλοίο θα μετακινούνταν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί. Το ίδιο πλοίο θα παραλάμβανε από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις. Σ' αυτόν τον αγώνα, το Εργατικό Κέντρο του νησιού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παίρνοντας πρωτοβουλίες και προβάλλοντας αιτήματα που βρίσκουν μεγάλη αποδοχή και απήχηση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού.

Την κεντρική ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης, ο οποίος στάθηκε στη μεγάλη πρώτη νίκη του λαού του νησιού με την αποχώρηση των ΜΑΤ, αλλά και την ανάγκη συνέχισης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων. Οπως είπε: «Χαιρετίζουμε τον ξεσηκωμό, την αποφασιστικότητα, τον ηρωισμό και την παλικαριά χιλιάδων νησιωτών που απέναντι στις δυνάμεις εισβολής και καταστολής όρθωσαν ανάστημα και πέτυχαν μια πρώτη νίκη. Η φωνή των νησιωτών ακούστηκε δυνατά και ξεκάθαρα: Κανένα κέντρο στα νησιά, ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, τα νησιά μας δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ. Δεν θα γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Η σημερινή εικόνα των ΜΑΤ να φορτώνουν τις "κλούβες" στο καράβι, η αποχώρησή τους από την Καράβα και το Διαβολόρεμα, αποδείχνουν περίτρανα ότι όταν ο λαός θέλει μπορεί!

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του λαού του νησιού και στη χτεσινή διαδήλωση στη Λέσβο

Eurokinissi

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του λαού του νησιού και στη χτεσινή διαδήλωση στη Λέσβο
Ομως, δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Καμία επανάπαυση. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Πιο οργανωμένα. Μέσα από τα σωματεία, τους φορείς, τις Επιτροπές Αγώνα, μέχρι να πετύχουμε το σκοπό μας. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδιά της για τη δημιουργία κέντρων - φυλακών. Να αποσύρει τώρα όλα τα ΜΑΤ από τα νησιά μας. Ο αγώνας που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε αποτελεί φάρο όχι μόνο για εμάς τους νησιώτες, αλλά για όλη την Ελλάδα. Για όλους τους αγώνες που δίνονται σε όλα τα μέτωπα, όπως, για παράδειγμα, αυτόν του Ασφαλιστικού, που η κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση καρατομεί την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης διαμέσου του εκπροσώπου Στ. Πέτσα, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Παρουσιάζουν τους νησιώτες, τα θύματα, δηλαδή, της βίαιης καταστολής, ως θύτες. Συγχαίρει, λοιπόν, τα ΜΑΤ για την πρωτοφανή αυτοσυγκράτησή τους, τάχα, από τη βία των νησιωτών. Τη στιγμή που πρωτοφανής ήταν η βία των ΜΑΤ, η ρίψη χημικών, η εκτόξευση ύβρεων προς τους νησιώτες και τα νησιά μας, η καταστροφή σταθμευμένων οχημάτων και πολλά άλλα. Ο ηρωισμός των Λέσβιων θύμισε το ηρωικό "go back" που τότε έδιωξε τους Αγγλους εισβολείς. (...). Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Ματαιώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Απαιτούμε εδώ και τώρα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Καμία νέα δομή. Να κλείσει τώρα το hot spot της Μόριας. Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση. Κανένας εφησυχασμός. Και είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε».

Ανδρες των ΜΑΤ χτυπούν νησιώτες λίγο πριν αποχωρήσουν από τη Χίο

Eurokinissi

Ανδρες των ΜΑΤ χτυπούν νησιώτες λίγο πριν αποχωρήσουν από τη Χίο
Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, μαθητές υπό κατάληψη σχολείου και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Β. Αιγαίου Σταύρος Τάσσος, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μυτιλήνης, Νίκη Τσιριγώτη, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, μέλη του Σωματείου Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αντιπροσωπεία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και του Εμπορικού Συλλόγου Πέτρας.

Στο μεταξύ, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ χαιρετίζει με ανακοίνωσή της τον μαζικό παλλαϊκό ξεσηκωμό των κατοίκων, με πρώτη μεγάλη νίκη την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το νησί.

Στη Χίο

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Χίο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συντεταγμένα τα μπλόκα του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου στο Περίπτερο του Σωματείου Συνταξιούχων ΕΦΚΑ. Το πανό του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ έγραφε: «Απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών. Οχι στην επικίνδυνη πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων. Κανένα hot spot στα νησιά. Καμιά νέα δομή στο Αίπος».

Το Εργατικό Κέντρο είχε κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Εξάλλου, τα καταστήματα ήταν κλειστά όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Η πρώτη νίκη του ξεσηκωμού, η αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο (φωτ.)

Eurokinissi

Η πρώτη νίκη του ξεσηκωμού, η αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο (φωτ.)
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα, ενώ ανακοινώθηκε η αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το νησί. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Επιτροπή Αγώνα αιρετών και κατοίκων, ενώ κλειστά ήταν τα σχολεία με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Νωρίτερα, στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Βουνακίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μάρκος Σκούφαλος από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ της Χίου, που ανέδειξε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των νησιών ενάντια στη δημιουργία κέντρων - φυλακών. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δυναμικά για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την ΠΝΠ και να κλείσουν όλες οι δομές στα νησιά και να μη δημιουργήσουν άλλες, άμεσο απεγκλωβισμό από το νησί και τη χώρα των προσφύγων - μεταναστών». Ο Μ. Σκούφαλος αναφέρθηκε και στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφού χτυπά τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους και τις συντάξεις τους. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν, επίσης, την απελευθέρωση των πέντε ατόμων που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των επεισοδίων.

Σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, στο λιμάνι των Μεστών, την ώρα της αποχώρησής τους από τη Χίο άνδρες των ΜΑΤ με πολιτικά κυνηγούν και ξυλοκοπούν κατοίκους. Οι άνδρες των ΜΑΤ φτάνοντας στο λιμάνι των Μεστών συναντούν πολίτες, οι οποίοι τους αποδοκιμάζουν. Αντιδρούν όχι ως ένστολοι επαγγελματίες αλλά ως κοινοί χούλιγκαν. Μαζεύουν πέτρες και αρχίζουν να κυνηγούν τους κατοίκους πέριξ του λιμανιού, φορώντας τα κράνη τους και εφοδιασμένοι με τα γκλομπ τους.

Φάνηκε η δύναμη του λαού

Ανακοίνωση εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, στην οποία επισημαίνει: «O μαζικός ξεσηκωμός του χιώτικου λαού, με την αποφασιστικότητα, τη μαζικότητα και την επιμονή του, έδειξε τη δύναμη του λαού απέναντι στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, που επέδειξε η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνοντας τα ΜΑΤ ως εισβολείς στο νησί μας για να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της για τη δημιουργία μόνιμων φυλακών της ΕΕ.

Αυτές οι κινητοποιήσεις έφεραν ήδη μια πρώτη νίκη, αναγκάζοντας κάτω από την πίεση την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ, που κυριολεκτικά εισέβαλαν στα νησιά, προπηλακίζοντας, απειλώντας, βανδαλίζοντας και χτυπώντας με ρόπαλα και χημικά όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους, προχωρώντας σε συλλήψεις. Αποτελεί μνημείο πρόκλησης το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε έως και συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις για το όργιο καταστολής. Ο αγώνας των Χιωτών και των υπόλοιπων νησιωτών με τους μαζικούς φορείς τους δείχνει το δρόμο της συνέχειας των κινητοποιήσεων. Ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να ακυρωθεί η επίταξη της κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομών - κολαστηρίων, που όπως διακηρύττει εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο. Για να πάρει πίσω η κυβέρνηση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο ανοικτό ή κλειστό. Για να κλείσουν όλα τα hot spots και να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Σε ανθρώπινες συνθήκες και υποδομές, να μεταβούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και με γρήγορες διαδικασίες στις χώρες προορισμού τους και σε σύγκρουση με την πολιτική του εγκλωβισμού από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις. Εξασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την προστασία των ανθρώπων αυτών, που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Ο αγώνας συνεχίζεται, όλοι και όλες στη μάχη!».

  • Χτες το βράδυ, το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποίησε συγκέντρωση - πικετοφορία, στις 6.30 μ.μ. στο Βαθύ. Σήμερα στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - πικετοφορία στο Καρλόβασι.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού (2020-08-05 00:00:00.0)
Ο λαός της Λέσβου δεν πρόκειται να συναινέσει σε νησιά - φυλακές της ΕΕ (2020-03-14 00:00:00.0)
Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την κατάσταση (2020-03-04 00:00:00.0)
Παλλαϊκός ξεσηκωμός κατά του ωμού κυβερνητικού αυταρχισμού (2020-02-26 00:00:00.0)
Να αποσυρθούν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από τα νησιά! (2020-02-26 00:00:00.0)
Καραβιές με ΜΑΤ στα νησιά για ενίσχυση των μέτρων καταστολής (2020-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ