Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Η κρίση είναι του καπιταλισμού και όχι του κορονοϊού

Στον «αέρα» η δεύτερη δεκάλεπτη διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση της «Σύγχρονης Εποχής», με θέμα την καπιταλιστική κρίση

Στην καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» είναι αφιερωμένη η δεύτερη διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση που είναι στον «αέρα» από το περασμένο Σάββατο.

Στην εκπομπή, την παρουσίαση κάνει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητώντας με την ηθοποιό Λίλα Καφαντάρη.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο δεκάλεπτο, το οποίο μπορείτε να δείτε στο κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο youtube και στο portal «902.gr».

Μέσα από τη βιβλιοπαρουσίαση, ο Μ. Παπαδόπουλος ανέδειξε τη σημασία τού να μελετηθούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την κρίση, με σκοπό να κατανοηθεί ποια είναι η βαθύτερη αιτία της, επομένως και ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός που έχει να αντιμετωπίσει ο λαός, ο εχθρός δηλαδή που προσπαθεί να αποκρύψει η άρχουσα τάξη. Σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «πριν η παραγωγή σε διεθνές επίπεδο τραβήξει το χειρόφρενο με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, είχαμε ήδη σημαντική επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Αυτή η επιβράδυνση γεννήθηκε από τη φυσιολογική λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, γεννήθηκε από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και κερδών, κεφαλαίου που συσσωρεύεται και δεν μπορεί να τοποθετηθεί ξανά στην παραγωγή με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους (...) Ο "ελέφαντας στο δωμάτιο" είναι το μεγάλο μέγεθος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που δεν μπορεί να επενδυθεί ξανά με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Με άλλα λόγια, η κρίση είναι του καπιταλισμού και όχι του κορονοϊού».

Σχολίασε επίσης το «αφήγημα» της κυβέρνησης ότι το 2021 θα ανακτηθούν οι μεγάλες φετινές απώλειες της οικονομίας, τονίζοντας ότι αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται από κανέναν διεθνή οργανισμό, κι αυτό όχι τυχαία, αφού πλήττονται οι δύο βασικοί πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα: Ο τουρισμός και οι μεταφορές. Αναφέρθηκε επίσης στις αντιθέσεις που οξύνονται στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, όπως αυτές αποτυπώνονται ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γερμανία, μια διαπάλη που «πατάει στην απόκλιση των αντικειμενικών τους συμφερόντων λόγω της ανισόμετρης εκδήλωσης των συνεπειών της κρίσης στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Τέλος, απαντώντας σε όσα λέγονται περί «προοδευτικής στροφής» που τάχα συνίσταται στην ευρεία κρατική παρέμβαση για τη στήριξη επιχειρήσεων, ο Μ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «το κράτος που θα παρέμβει, είτε κάνει μεγαλύτερη είτε μικρότερη παρέμβαση», είναι το «αστικό κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο και όχι το δημόσιο συμφέρον, όπως συχνά λέγεται». Σημείωσε ότι «καμία από τις διαχειριστικές συνταγές δεν μπορεί να ματαιώσει την εκδήλωση της κρίσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για διαφορετικούς τρόπους σφαγής».

«Για να βγούμε από το σημερινό βάλτο πρέπει οι αφανείς ήρωες, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στις μεταφορές, παντού, να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, να επιδιώξουν, να βάλουν στόχο να πάρουν στα χέρια τους το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας», ανέφερε, δείχνοντας τη διέξοδο για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Γιατί όπως είπε, «για διέξοδο υπέρ του λαού μπορεί να απαντήσει μόνο ο ίδιος ο λαός. Η μόνη απάντηση είναι ο σοσιαλισμός, το εργατικό κράτος που μπορεί να σχεδιάσει με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες, που ξεριζώνοντας ως κριτήριο της ανάπτυξης το καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να αξιοποιήσει τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κοινωνική ευημερία».

Σχετικές με την καπιταλιστική κρίση εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» είναι οι: «Βασικές Αρχές της Πολιτικής Οικονομίας» (Λ. Σεγκάλ), «Η οικονομική κρίση μέσα από τις σελίδες της ΚΟΜΕΠ 2009 - 2012», «Κείμενα για την οικονομική κρίση» (Κ. Μαρξ - Φρ. Ενγκελς), «Το Κεφάλαιο» (Κ. Μαρξ), τα Υλικά της διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ (21 - 22 Νοέμβρη 2015), «Χαρακτηρισμός του οικονομικού ρομαντισμού» (Β. Ι. Λένιν).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ