Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Ενημέρωση για την πορεία της νόσου και τη σταδιακή άρση των περιορισμών

Αλλα 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού προστέθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας στα 2.534 το σύνολό τους. Μέχρι και χτες, 43 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι, ενώ 65 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών στους 136 (100 άνδρες, 36 γυναίκες) με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, το 90,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία άνω των 70 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 66.094 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά τα επιστημονικά δεδομένα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Σ. Τσιόδρας ανέφερε τα συμπτώματα της νόσου: Πυρετός, βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη), λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή, ρίγη, μυαλγίες, κεφαλαλγία, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 μέρες).

Η αρμόδια Επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Υπογραμμίστηκε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδεύεται από έναν κίνδυνο για υποτροπή της κυκλοφορίας της νόσου, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια σταδιακή μετάβαση και όχι επάνοδο στην κανονικότητα. Παραμένει η επιδημιολογική παρακολούθηση, η τήρηση των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σχετικά με τη σταδιακή επανέναρξη της λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως ειπώθηκε, χωρίς να έχει οριστεί σαφής ημερομηνία, η αρμόδια Επιτροπή έχει τοποθετηθεί θετικά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Εχουν συζητηθεί κι ενστάσεις. Μόνο μια λευκή ψήφος υπήρξε. Οι υπόλοιποι τοποθετήθηκαν ομόφωνα», ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας. Η συζήτηση της Επιτροπής για τα τεστ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ωστόσο γίνεται λόγος για επέκταση του εργαστηριακού ελέγχου.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης και δεν φαίνεται ως πιθανό ενδεχόμενο να συμβαίνει. Σχετικά με τη νοσηλεία παιδιών σε ΜΕΘ στη Μ. Βρετανία, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για μικρό αριθμό παιδιών, η νόσος «καβασάκι» που αναφέρεται αφορά τοξικό σοκ, άγνωστης αιτιολογίας, σε παιδιά κάτω των 5 ετών. Πιθανολογείται ότι μπορεί να οφείλεται στον κορονοϊό ή σε κάποιο άλλο παθογόνο, ωστόσο στη Μ. Βρετανία συνιστάται επαγρύπνηση στους γιατρούς.

Διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα

Στο μεταξύ, χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε ένα περίγραμμα της σταδιακής μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», παραπέμποντας για περισσότερα στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, σήμερα το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή παρουσίαση των πτυχών του σχεδίου από τους συναρμόδιους υπουργούς και τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.

Οπως είπε ο Στ. Πέτσας, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν έως τις 4/5, το κυβερνητικό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί διαδοχικά τον Μάη και τον Ιούνη. «Ο κανόνας θα είναι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας», είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, στη συνέχεια σταδιακά - «και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους» - οι βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία, ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν για τις λειτουργίες τους. Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και - αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών - και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιούνη - αρχές Ιούλη.

Για πέρασμα σε «νέα φάση», που θα εκτυλιχτεί τον Μάη και τον Ιούνη, έκανε λόγο χτες και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι από αύριο το πρωί λήγουν και αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα που αφορούν την κυκλοφορία στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην παραλία Πάτρας και στην παραλία Βόλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ