Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαλάρωση» για το κεφάλαιο, «θηλιές» στο λαό

Οι «γραμμές χρηματοδότησης» των ευρωπαϊκών μηχανισμών (Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.ά.), παράλληλα και σε συνδυασμό με τις ενισχύσεις και τις εγγυήσεις που παρέχονται από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, αποτελούν τη «νέα κανονικότητα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με φόντο την επερχόμενη καπιταλιστική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή σε επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ (τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, κριτήρια επιλογής, διαδικασία επιστροφής κ.ά.). Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα, με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της. Ουσιαστικά πρόκειται για νέες κρατικές επιδοτήσεις, με κύριο - αν όχι μοναδικό - αποδέκτη ισχυρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα, προβλέπεται η αναβάθμιση της ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ως εργαλείου στήριξης και για επιχειρήσεις μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης, προκειμένου, όπως αναφέρεται, να στηρίξει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα στην επανεκκίνησή της μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Θηλιές πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία

Στο μεταξύ, οι πρώτες ανακοινώσεις για το ζήτημα της διαμόρφωσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την εξειδίκευση των όρων για τη χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση σε επιχειρήσεις αναμένονται μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων εξετάζεται η δυνατότητα επιδότησης των τοκοχρεολυτικών δόσεων σε νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την πανδημία. Βέβαια, και η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συνοδεύεται από λεόντειους όρους και προϋποθέσεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν για άλλες κατηγορίες λαϊκών νοικοκυριών, ενώ αποτελεί μια ακόμη έμμεση ενίσχυση των τραπεζών. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς με ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2020 και μόνο για «συνεπείς δανειολήπτες», προκειμένου να εμπεδωθεί η λεγόμενη... κουλτούρα πληρωμών.

Θυμίζουμε ότι η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία αφορά αποκλειστικά και μόνο στα δάνεια που βγήκαν στο «κόκκινο» μέχρι το τέλος του 2019. Ετσι, η εν λόγω ρύθμιση στην πράξη έχει ήδη καταστεί ανενεργή.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ήδη «κλειδωμένο» από τη «μεταμνημονιακή συμφωνία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους «θεσμούς» της ΕΕ το ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών, με την κυβέρνηση ΝΔ να αξιοποιεί τις παρακαταθήκες των προκατόχων της.

Νέες εκτιμήσεις από τους οίκους «αξιολόγησης»

Από την πλευρά του, ο οίκος πιστοληπτικής «αξιολόγησης» «Fitch», στην ίδια ρότα με τους άλλους οίκους «αξιολόγησης», από τη μια πλευρά διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και του κρατικού χρέους, ενώ παράλληλα υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε σταθερές από θετικές προηγουμένως. Το γεγονός αυτό αφήνει αμετάβλητο το καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέσω των οποίων διοχετεύεται φτηνή χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους. Ο «Fitch» προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 8,1% φέτος, ενώ αναμένει μερική ανάκαμψη 5,1% το 2021.

Κατά πολύ δυσμενέστερες είναι οι εκτιμήσεις που δημοσίευσε χτες η «Morgan Stanley», η οποία προβλέπει πως η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ, όπως και άλλων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, δεν πρόκειται να καταγραφεί πριν το 2022. Η επενδυτική τράπεζα, μάλιστα, εκτιμά πως στο καλό σενάριο η ύφεση θα φτάσει το 13,3%, έναντι 10,8% στην Ευρωζώνη, ενώ σε περίπτωση δεύτερου κύκλου ή επιδείνωσης της κατάστασης, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 21,3% (!), έναντι 19,3% στην Ευρωζώνη. Η έκθεση επισημαίνει επίσης το γεγονός πως η Ελλάδα μπαίνει στη νέα καπιταλιστική κρίση με πολύ υψηλό χρέος - σχεδόν στο 180% του ΑΕΠ - το οποίο εκτιμά ότι θα αυξηθεί σε περίπου 205% έως τα τέλη του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ