Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
Καταγγελίες συνδικάτων για την κατάσταση σε χώρους δουλειάς

Καταγγελίες για αλυσίδες σούπερ μάρκετ που ζητάνε από εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή είναι σε άδεια ειδικού σκοπού, κάνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, απαιτώντας να πάρει θέση και να κάνει ελέγχους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, μεγάλη αλυσίδα καλεί τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επιστρέψουν στην εργασία τους και να πάρουν κανονική άδεια ή άνευ αποδοχών. «Τώρα που τα κρούσματα σκάνε το ένα μετά το άλλο μέσα στα καταστήματα, η εργοδοσία τούς καλεί να αποφασίσουν για το αν θα κινδυνέψουν να μολυνθούν από τον ιό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη ζωή τους, ή να ...μάθουν να ζουν στο επόμενο διάστημα χωρίς μισθό», αναφέρει ο Σύλλογος.

Σε άλλη αλυσίδα, οι εργαζόμενοι «που κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού η οποία έχει παραταθεί μέχρι 10 Μαΐου, καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους με την αιτιολογία ότι εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα!».

Ο Σύλλογος απαιτεί από την εργοδοσία: Να εξασφαλίσει άδειες σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν συμπτώματα και συνιστάται η παραμονή τους στο σπίτι χωρίς να τους χρεώνεται αυτή ως κανονική, άνευ αποδοχών ή αναρρωτική. Να δοθούν άδειες σε όλους τους εργαζόμενους γονείς με ανήλικο παιδί. Να παρθεί πίσω όποια άδεια (αναρρωτική, άνευ, κανονική) χρεώθηκε σε αυτούς τους εργαζόμενους σε συνθήκες πίεσης και εκβιασμού.

Σύμφωνα με άλλη καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο Βιβλίο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στελέχη εκδοτικού ομίλου «ενημερώνουν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ότι υπάρχει η σκέψη να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη ενημερώσει ότι δεν θα ανανεωθούν!», ενώ η εμπρόθεσμη καταβολή του Δώρου Πάσχα παρουσιάζεται προκλητικά από την εργοδοσία «ως ευγενική χορηγία του ομίλου».

Στον ίδιο όμιλο, «στελέχη προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους με το ενδεχόμενο νέων απολύσεων ή κλεισίματος κάποιων από τις 7 εταιρείες, εάν δεν έρθουν παραγγελίες (...) προχώρησαν σε υποχρεωτική άδεια σε κάποιους συναδέλφους, τώρα θέλουν να προχωρήσουν σε επέκταση των υποχρεωτικών αδειών, σε όσους έχουν πάνω από 15 μέρες υπόλοιπο!».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την αγωνία τους για το παρόν και το μέλλον σε αγώνα, να μην περάσουν οι απολύσεις, να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου κ.ά.

Επίσης, η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ) Εργαζομένων στις Ασφαλιστικές καταγγέλλει μεγαλοεταιρεία του κλάδου ότι «βάζει τους συναδέλφους να "αξιολογήσουν" τους διπλανούς τους στη δουλειά (...) Στόχος τους είναι η απομόνωσή μας. Η καχυποψία μεταξύ των συναδέλφων, το χτύπημα κάθε συλλογικότητας μεταξύ μας (...)».

Η παράταξη χαιρετίζει τις αντιδράσεις συναδέλφων που έχουν ήδη υπάρξει, τόσο ατομικά όσο και σε τηλεδιασκέψεις ομάδων, και καλεί την εταιρεία να διακόψει εδώ και τώρα κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Τέλος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Νομού Αττικής απαιτεί να καταργηθεί η ΠΝΠ που επιτρέπει τη μετακίνηση εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, μέτρο που κάνουν πράξη τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier, για να επιβάλουν «μετακινήσεις (...) δίχως τη διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (...). Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για αλλαγή έργου για εκατοντάδες εργαζόμενους όποτε και για όσο το θελήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ