Τρίτη 28 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Φάση αποκλιμάκωσης» βλέπει η κυβέρνηση

Την ώρα που η αστική τάξη της Τουρκίας εντείνει τις προκλήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα και στο εσωτερικό εντείνει την επιθετικότητά της κατά των εργαζομένων, που αντιμετωπίζουν περισσότερες απειλές σε συνθήκες πανδημίας. Ετσι η κυβέρνηση εκτίμησε χτες ότι η επιδημία φαίνεται να μπαίνει σε πορεία αποκλιμάκωσης και η γνωστή «καμπύλη (ασθενών - νοσηλευομένων) σιγά σιγά επιπεδοποιείται», όπως είπε και ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά. Μετά τη λήξη της 4ήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 3 επαρχίες της χώρας, η κυβέρνηση έδωσε «πράσινο φως» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία των μονάδων τους.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του ΚΚ Τουρκίας «Sol», χτες αναμενόταν να ξεκινήσουν πάλι να λειτουργούν κανονικά προμηθευτές θυγατρικών της «Ford» στη χώρα. Εργοστάσια παραγωγής κάποιων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως οι «Mercedes-Benz Turk», «Honda Turkey» και «Hyundai Assan» έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν κανονικά, μετά από ολιγοήμερες προσαρμογές στη λειτουργία τους. Αλλες, όπως οι «TOFAS Turk» και «Toyota», ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 4/5, εξαιτίας «διαταραχών» που έχουν προκληθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου σε όλη την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες εργάτες εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο, όπως επιβεβαιώθηκε και στο εργοστάσιο της σουηδικής εταιρείας «Trelleborg» (πλαστικά) στη βιομηχανική ζώνη Γκεμπζέ, όπου ένας ακόμα εργαζόμενος διαγνώστηκε θετικός στο νέο κορονοϊό. Τρεις συνάδελφοί του νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Κι όλα αυτά ενώ η εταιρεία απέλυσε πριν κάποιες μέρες 70 εργάτες, επικαλούμενη πτώση παραγγελιών.

Τέλος, σοβαρές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων στις τράπεζες. Στην «Akbank», πριν κάποιες μέρες κατέληξε ένας ακόμα φύλακας από κατάστημα της Κωνσταντινούπολης, όπως το ίδιο συνέβη με συνάδελφό του και από τη Σμύρνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ