Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών που ενισχύθηκαν κατά την πανδημία

Τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, που στις συνθήκες των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας ενισχύθηκαν στα κράτη - μέλη με ευθύνη της ΕΕ, των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτηση σημειώνεται πως αδιαμφισβήτητα, ενισχύθηκε η τάση διάλυσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής της εργαζόμενης γυναίκας, στο έδαφος τόσο των απολύσεων και της αύξησης της ανεργίας, όσο και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μέσω της τηλεργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας. Ταυτόχρονα, η εντατικοποίηση της εργασίας, τα ακανόνιστα ωράρια κυριάρχησαν σε τομείς και κλάδους της οικονομίας με μεγάλα ποσοστά εργαζόμενων γυναικών, όπως στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, στα super market, στις υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι γυναίκες επιβαρύνθηκαν περισσότερο με τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, γιατί ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα για τη στήριξη της οικογένειας, αποτελεί ατομική - οικογενειακή υπόθεση.

Ταυτόχρονα, αναδείχθηκε ότι τον 21ο αιώνα τα δημόσια συστήματα Υγείας δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πάγιες και έκτακτες ανάγκες φροντίδας υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησής τους, με επιπλέον συνέπειες για την πρόληψη και τη φροντίδα της υγείας των γυναικών και ιδιαίτερα των εγκύων, οι οποίες αναγκάστηκαν να χρυσοπληρώσουν τις αναγκαίες ιατρικές προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικές δομές. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων των κρατών - μελών, στο πλαίσιο της οποίας η Υγεία, Πρόνοια, το Φάρμακο, η προστασία της μητρότητας αντιμετωπίζονται με τη λογική «κόστους - οφέλους» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Οπωσδήποτε σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως ήταν η περίοδος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που κλόνισαν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, σε συνθήκες που γενικεύτηκαν ο φόβος, η ανασφάλεια για την υγεία και για την "επόμενη μέρα" στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα των εργαζομένων, του λαού, ξεπροβάλλει ακόμα πιο καθαρά η βαρβαρότητα της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος, οξύνθηκαν και οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, μεταξύ αυτών και η ενδοοικογενειακή βία. Σε όλα τα κράτη καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών περίπου κατά 25%», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα ακόλουθα ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο αίτημα για:

-- Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, εξασφάλιση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων (ιδιαίτερα άδεια λοχείας, μητρότητας, ανατροφής τέκνου κ.λπ.) σε όλες τις εργαζόμενες ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης και χρηματοδότηση, ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υποδομών Προσχολικής Αγωγής, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, φροντίδας των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ;

-- Δωρεάν κάλυψη όλων των ιατρικών, προληπτικών, διαγνωστικών εξετάσεων σε γυναίκες, ιδιαίτερα σε εγκύους;

-- Εξασφάλιση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και λειτουργία κρατικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές, νομική στήριξη κ.ά.), με άμεσες προσλήψεις και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ