Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΛΓΙΟ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλωτές ξηλώνουν λαομίσητα αγάλματα

Στο στόχαστρο ανδριάντες αποικιοκρατών δουλεμπόρων

Το άγαλμα του δουλέμπορου Ε. Κόλστον ρίχτηκε την Κυριακή στα νερά του Μπρίστολ της Βρετανίας
Το άγαλμα του δουλέμπορου Ε. Κόλστον ρίχτηκε την Κυριακή στα νερά του Μπρίστολ της Βρετανίας
Αυτές τις μέρες με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες. Μια ιδιαίτερη έκφρασή τους, που έχει ξεχωριστή σημασία, είναι το γεγονός ότι διαδηλωτές, ιδιαίτερα σε πρώην αποικιοκρατικές χώρες, γκρεμίζουν και καταστρέφουν αγάλματα γνωστών δουλεμπόρων που εμφανίζονται από τις αστικές τάξεις ως ευεργέτες. Θυμίζουμε ότι και στη χώρα μας το άγαλμα του εγκληματία Προέδρου των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν, του γνωστού δόγματος και μακελάρη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχει βρεθεί στο στόχαστρο αγωνιστών εργατών και νέων και έχει γνωρίσει την ...προστασία του αστικού κράτους.

Τελευταία τέτοια περίπτωση, την Τρίτη, στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου οι τοπικές αρχές κάτω από τη λαϊκή οργή προχώρησαν στην απομάκρυνση του αγάλματος του Λεοπόλδου Β' (1835 - 1909), του βασιλιά που αιματοκύλισε το Κονγκό (με πάνω από 10 εκατομμύρια δολοφονημένους και βασανισμένους). Ο συγκεκριμένος αποικιοκράτης, μέσω της δουλείας των μαύρων, απέκτησε αμύθητο πλούτο και εδώ και καιρό ήταν στο στόχαστρο διαδηλωτών που συχνά προκαλούσαν ζημιές στον ανδριάντα του. Ακόμα στο Βέλγιο έχει δημιουργηθεί μια κίνηση συγκέντρωσης χιλιάδων υπογραφών για να ξηλωθούν όλα τα αγάλματα δουλεμπόρων.

Στη Βρετανία διαδηλωτές γκρέμισαν την Κυριακή και έριξαν στη θάλασσα το άγαλμα του Εντουαρντ Κόλστον, δουλέμπορου στα τέλη του 17ου αιώνα, δωρητή της πόλης του Μπρίστολ. Την Τρίτη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο, το άγαλμα του Σκοτσέζου έμπορου και πλοιοκτήτη του 18ου αιώνα Ρόμπερτ Μίλιγκαν, γνωστού δουλοκτήτη, καλύφθηκε από διαδηλωτές με μία κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter» (Η ζωή των μαύρων μετράει).

Αντίστοιχα απ' το Μουσείο των Ντόκλαντς του Λονδίνου, αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του προαναφερόμενου Ρόμπερτ Μίλιγκαν. Στην Οξφόρδη επίσης στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκε το άγαλμα του Σέσιλ Ρόουντς, μεγαλοκαπιταλιστή αποικιοκράτη, ιδιοκτήτη χρυσωρυχείου στη Νότια Αφρική το 19ο αιώνα, όπου δεινοπάθησαν χιλιάδες και χιλιάδες σκλάβοι. Αυτές οι εκδηλώσεις στη Βρετανία έχουν θορυβήσει τους αστούς πολιτικούς, όπως ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ελεγχθούν όλα τα αγάλματα και οι ονομασίες δρόμων της πόλης, που σχετίζονται με το παρελθόν της δουλείας. Στη Βρετανία, στο Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές καπιταλιστικές χώρες οι αστικές τάξεις έχουν φροντίσει να τιμάνε τους εκπροσώπους τους και τους δουλεμπόρους, ενώ επίσης βασιλείς - παράσιτα εξακολουθούν να κάθονται ακόμα στο σβέρκο των λαών. Ωστόσο είναι πολύ θετικό ότι εκδηλώνονται λαϊκές αντιδράσεις, που όσο αποκτάνε μεγαλύτερο βάθος θα συνειδητοποιούν ότι στο στόχαστρο πρέπει να μπουν η ίδια η καπιταλιστική εκμετάλλευση και η εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ