Πέμπτη 11 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΒΥΗ
Στρατιωτική κλιμάκωση με ευρωΝΑΤΟικές «πλάτες» στην Τουρκία

Το... φανάρι στην Τουρκία κρατάει η ΕΕ στη Λιβύη
Το... φανάρι στην Τουρκία κρατάει η ΕΕ στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μία περίοδο που η Τουρκία εντείνει τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη, απορρίπτει την αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία και με «οδηγό» το αυθαίρετο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο ξεκινά τη διαδικασία για την έναρξη γεωτρήσεων σε επτά περιοχές ανοιχτά των λιβυκών (και ελληνικών) ακτών, η ΕΕ συνεχίζει τις υποκριτικές εκκλήσεις για «άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων» και συμμετοχή των αντιμαχόμενων σε «εποικοδομητικές συνομιλίες». Και για κερασάκι στην τούρτα, η ναυτική αποστολή της ΕΕ «Irini» - υποτίθεται για τον έλεγχο του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη - της κρατάει το ...φανάρι.

Στο στρατιωτικό μέτωπο οι δυνάμεις του Λίβυου δοτού πρωθυπουργού, Φ. Σάρατζ, με τη στήριξη Τούρκων στρατιωτικών, συγκρούονται στη Σύρτη με τις δυνάμεις του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» του στρατηγού Χ. Χάφταρ. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις του Χάφταρ χρησιμοποιούν ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα «Pantsir» για να ρίχνουν τουρκικά drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη). Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για απώλειες και από τις δύο πλευρές στις σφοδρές μάχες.

Με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση επί του εδάφους, ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Τρίτης, προτρέπουν «όλα τα λιβυκά και διεθνή μέρη να θέσουν άμεσα και αποτελεσματικά ένα τέλος σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις».

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό βέβαια είναι το χτεσινό επεισόδιο, όταν και η ελληνική φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», ενταγμένη στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ «Irini», προσέγγισε στα νότια της Κρήτης το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τανζανίας «CIRKIN». Το φορτηγό, που εικάζεται ότι μεταφέρει οπλισμό στην κυβέρνηση Σάρατζ, συνοδεύεται από τρεις τουρκικές φρεγάτες, με κατεύθυνση λιμάνι ελεγχόμενο από τον σύμμαχο του Ερντογάν, ενώ άλλες 4 τουρκικές φρεγάτες επιχειρούν μόνιμα στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ιταλός επιχειρησιακός διοικητής της «Irini» έδωσε διαταγή το ελικόπτερο της ελληνικής φρεγάτας να απονηωθεί και να κατευθυνθεί προς το πλοίο για διενέργεια οπτικής αναγνώρισης. Μόλις το ελικόπτερο προσέγγισε το φορτηγό, δέχτηκε κλήση από μία από τις τουρκικές φρεγάτες. Του ...επισημάνθηκε ότι «το πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας» και γι' αυτό να απομακρυνθεί. Το ελληνικό πλήρωμα ενημέρωσε τον Ιταλό διοικητή, ο οποίος διέταξε το ελικόπτερο να επιστρέψει στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», κάνοντας ξανά «φύλλο και φτερό» τα ευρωενωσιακά παραμύθια για το σκοπό της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης στα ανοιχτά της Λιβύης και τα εγχώρια περί δήθεν διασφάλισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια.

Στο μεταξύ, η τουρκική προκλητικότητα εκδηλώθηκε και χτες στο Αιγαίο καθώς 14 τουρκικά «F-16» και ένα κατασκοπευτικό «CN-235» προχώρησαν σε 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 5 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Επικοινωνία Ρωσίας - Τουρκίας

Χτες το βράδυ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία για την κατάσταση στη Λιβύη «εξέφρασαν αμοιβαία ανησυχία για τις μαζικές ένοπλες συγκρούσεις που συνεχίζονται στη χώρα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ο Πούτιν «τόνισε τη σημασία για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και για επανέναρξη του ενδο-λιβυκού διαλόγου βάσει των αποφάσεων της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου της 19ης Γενάρη».

Επίσης, αντάλλαξαν απόψεις και για τη Συρία και «τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την εφαρμογή των ρωσο-τουρκικών συμφωνιών για τη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ».

Νωρίτερα υπήρξε επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέρριψε την πρόταση του Καΐρου για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις εκτιμώντας πως ήταν «νεκρή από τη γέννησή της» και σημείωσε ότι «εάν είναι να υπογραφεί συμφωνία παύσης πυρός θα πρέπει να γίνει σε μία πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ειδάλλως, συνέχισε ο Τσαβούσογλου, η πρόταση του Καΐρου γίνεται «για να σωθεί ο Χάφταρ».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, διεμήνυε πως το φθινόπωρο η Τουρκία θα κάνει σεισμικές έρευνες σε επτά νέες περιοχές που η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αιτήθηκε και αφορούν «δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος υποστήριξε πως η TPAO έχει γίνει «ισχυρός παίχτης στην περιφερειακή έρευνα, γεώτρηση και παραγωγή πετρελαίου» αναφέροντας πως έχουν ξεκινήσει «παρόμοιες διαπραγματεύσεις με την Αλγερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ