Τετάρτη 9 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
NΔ - ΠΑΣΟΚ
«Ευρωατλαντική» συναίνεση
  • Κ. Καραμανλής: Στηρίζουμε τις επιλογές σε Κυπριακό - Ευρωστρατό!
  • Τον ευχαρίστησε ο Γ. Παπαντωνίου!
  • Λιάνα Κανέλλη: Ο στρατός γίνεται ΑΕ με διευθύνοντα σύμβουλο!

Ποδαρικό συναίνεσης χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή για τα εθνικά θέματα, τόσο ενόψει της επίσκεψης του Κ. Σημίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και της νέας χρονιάς την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «κρίσιμη για τις εθνικές υποθέσεις». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στη δομή του υπουργείου Αμυνας, έκανε λόγο για «αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας» και καταστάσεις που «υπαγορεύουν ενιαία εθνική στάση».

Αναφορικά με το Κυπριακό ο Κ. Καραμανλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποδοχής από την πλευρά του κόμματός του της παρουσίας ΝΑΤΟικής δύναμης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ ενός κράτους με ενιαία κυριαρχία, υπέρ της «αποστρατικοποίησης του νησιού» και της ύπαρξης «συμμαχικής πολυεθνικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως»! Παράλληλα χαρακτήρισε σαν στόχο την «ένταξη στο πρώτο 6μηνο του 2003» της Κύπρου στην ΕΕ, αφού «διεύρυνση χωρίς την Κύπρο δε νοείται». Αναφορικά με τις συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι σημαντική εξέλιξη η επάνοδος της τουρκοκυπριακής πλευράς «αν σηματοδοτεί αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς» οπότε θα συμβάλλει στην «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας». Σημείωσε όμως ότι «αν πρόκειται για ελιγμό» με στόχο τη «δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο», τότε υπάρχει κίνδυνος και «δεν έχουμε άλλα περιθώρια για υποχωρήσεις».

Οσον αφορά το θέμα του ευρωστρατού ο Κ. Καραμανλής, επιχείρησε να τον παρουσιάσει όχι σαν επιθετική αιχμή της ΕΕ, αλλά σαν εγγυητή της ασφάλειας των κρατών - μελών. Σημείωσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι κράτος δεύτερης κατηγορίας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια», καθώς και ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην «επιλεκτική χρήση μιας δύναμης ταχείας επέμβασης» που «δεν μπορεί να εξαρτάται από τη βούληση της Τουρκίας, που δεν είναι μέλος της Ενωσης». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι αξιώσεις που προβάλλει η Αγκυρα προσκρούουν στις αρχές της Ενωσης». Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία κάθε αναφοράς στο θέμα των πρόσφατων αμερικανικών παρεμβάσεων σχετικά με την τρομοκρατία.

Την παροχή συναίνεσης από τη ΝΔ εισέπραξε χτες η κυβέρνηση αφού αμέσως μετά στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του που η αξιωματική αντιπολίτευση «στηρίζει τις εθνικές θέσεις ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ»!

Εταιρικοποίηση των ΕΔ

«Οταν ο έλεγχος είναι τόσο κλειστός και αδιαφανής, όταν υποτασσόμαστε στις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις, όταν οδηγούμαστε στη στρατιωτικοποίηση της παλλαϊκής άμυνας και στην εταιρικοποίηση των Ενοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τότε είναι σίγουρο ότι συρρικνώνουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Αυτή την παρατήρηση έκανε χθες στην ομιλία της για το συζητούμενο νομοσχέδιο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι με το εν λόγω νομοθέτημα κάθε άλλο παρά αναβαθμίζεται η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής όταν η γενική γραμματεία οικονομικού σχεδιασμού που θεσμοθετείται θα διαχειρίζεται τεράστια ποσά, οπότε απαιτείται «διαφάνεια και έλεγχος της Βουλής». Αναφορικά με τις νέες αρμοδιότητες που αποδίδονται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ η Λιάνα Κανέλλη μίλησε για «Στρατό ΑΕ, με διευθύνοντα σύμβουλο».

Παράλληλα η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στο συνολικότερο κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες σημειώνοντας πως εμφανίζεται το νομοσχέδιο σαν να αναφέρεται σε έκτακτες ανάγκες την ώρα που ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι ανησυχεί για την τοπική επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ «εξομοιώνεται το προσωπικό που υπηρετεί στην ΚΥΠ με τους αξιωματικούς». Μάλιστα σχολίασε πως μετά την 11η Σεπτέμβρη υποχωρήσαμε στις πιέσεις των ΗΠΑ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να πολλαπλασιαστούν τα ενδοσυμμαχικά προβλήματα, έτσι είχαμε αύξηση των παραβιάσεων, απώλεια εναέριου χώρου και τις αρνητικές εξελίξεις στον Ευρωστρατό. Τέλος, η βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενη στο θέμα της εκπομπής για την τρομοκρατία στην Ελλάδα που μετέδωσε το «Σι Μπι Ες» σημείωσε πως πρέπει να καταδικάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τον πρόεδρο της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ