Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Πυλώνας του νέου «υπερ-μνημονίου» η επίθεση στον λαό

Και νέα εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας φέρνουν τα σχέδια για τις «πράσινες» μπίζνες, με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης
Και νέα εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας φέρνουν τα σχέδια για τις «πράσινες» μπίζνες, με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην τελική ευθεία έχουν περάσει οι διεργασίες αναφορικά με την επικύρωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και άλλων κυβερνήσεων στην ΕΕ, του «υπερ-μνημονίου» που θα φορτωθούν στις πλάτες τους οι λαοί για να ανακάμψει το κεφάλαιο, ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ και του Εκοφίν που συνεδριάζουν την ερχόμενη βδομάδα στο Λουξεμβούργο με τη φυσική παρουσία των υπουργών Οικονομικών.

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου θα εκταμιευθούν δύο δόσεις συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, τα οποία, με ενδιάμεσο κρίκο τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διοχετευθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βασικός πυλώνας της όποιας ανάκαμψης - για την οποία οι εκτιμήσεις έχουν αρχίσει ήδη να «ψαλιδίζονται» - είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ που προβλέπουν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων», όπως άλλωστε δείχνει και το αντεργατικό έκτρωμα που συζητιέται στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζουν σε απορροφήσεις κοινοτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο μέχρι το 2025.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να επικυρωθεί η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε την κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό της έργο - ιδιαίτερα σε σχέση με την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου που σφίγγει τη θηλιά εκβιασμών και πλειστηριασμών σε λαϊκά σπίτια και επαγγελματίες - δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 740 εκατ. ευρώ προς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εξοδος στις χρηματαγορές

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε χτες στην επανέκδοση κρατικού ομολόγου διάρκειας 10 ετών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι προσφορές των «επενδυτών» ξεπέρασαν τα 29 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών άντλησε ποσά ύψους 2,5 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στην περιοχή του 0,9%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα». Οπως είπε, «η Ελλάδα, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, έχει αντλήσει μόνο από τις αγορές κεφαλαίου, δηλαδή με μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό, 27,5 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα καλούς όρους».

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, το ελληνικό κρατικό χρέος, από 180,5% του ΑΕΠ το 2019, έφτασε το 2020 στο 205,6%, ενώ για το 2021, παρά την πρόβλεψη για ανάκαμψη, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω, στο 208,8% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η ταρίφα των πρωτογενών πλεονασμάτων τοποθετείται στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2023 και μάλιστα σε ορίζοντα δεκαετιών (μέχρι το 2060) προκειμένου να διασφαλιστεί η λεγόμενη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους.

«Εκτόξευση» τιμολογίων φέρνουν οι «πράσινες» μπίζνες

Στο μεταξύ, τον βαρύ λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα για να ανοίξουν τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας δείχνει και η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αντικατάσταση της «ρήτρας ρύπων» από τα τιμολόγιά της με άλλη χρέωση, τη λεγόμενη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρέωσης Προμήθειας», δηλαδή ρήτρα που θα συνδέει τη χρέωση της κιλοβατώρας στη χαμηλή τάση, τα νοικοκυριά δηλαδή, με την τιμή του ρεύματος που προμηθεύεται από τη χονδρεμπορική αγορά.

Η αντικατάσταση γίνεται κατόπιν σύστασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού την ίδια ρήτρα έχουν στα τιμολόγιά τους και οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί» πάροχοι κι έτσι θα διευκολυνθούν η «διαφάνεια» και ο «ανταγωνισμός» στην αγορά ηλεκτρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της ανόδου της τιμής των ρύπων τους τελευταίους μήνες, τον περασμένο Μάη είχε ανακοινωθεί και νέα - σχετικά μικρή - αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την επιχείρηση να «προετοιμάζει» για τα επόμενα, και για νέα εκτόξευση στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια: Αλλωστε, χαρακτηριστική είναι η «διαρροή» από την επιχείρηση ότι με την εφαρμογή της νέας ρήτρας που προτείνει η ΡΑΕ, η ΔΕΗ θα μειώσει τάχα κατά 30% τα τιμολόγιά της (!) για να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, που δείχνει προς την εκτόξευση τιμών λιανικής την οποία μπορεί να επιφέρει η νέα ρήτρα «αναπροσαρμογής».

Την ίδια ώρα, στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ αμερικανικών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα διενεργηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης Ενέργειας ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι των «πράσινων» μπίζνες που διαφημίζει η κυβέρνηση, με τον υπουργό να επισημαίνει την ανάγκη ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης ως «παράλληλο έργο» με τη μεγάλη αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο, όπως ανέφερε, έως το 2030 αναμένεται να ξεπεράσει το 67% έναντι 34% όπου αναμένεται να κινηθεί φέτος.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας, ο Κ. Σκρέκας την χαρακτήρισε «εξαιρετική» φέρνοντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ (από τον οποίο προέρχεται το 18% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας), τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την ανάπτυξη υποδομών, όπως η διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία των βαλκανικών χωρών, στο πλαίσιο και του αμερικανικού σχεδιασμού για «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο. Πρόσθεσε ότι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) από τις ΗΠΑ καλύπτει ήδη το 40% των συνολικών εισαγωγών της Ελλάδας.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Κ. Σκρέκας είχε μιλήσει στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς επενδυτές αυτήν τη φορά, ανέφερε ότι έως το τέλος Οκτώβρη θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση Ενέργειας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για σχετικές επενδύσεις στα 450 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ