Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Τα όνειρα όσων έπεσαν για μια καλύτερη κοινωνία, μας εμπνέουν να συνεχίσουμε

Πλούσια δραστηριότητα στην 78η επέτειο του Μπλόκου των Προσφυγικών

Με την κορύφωση των εκδηλώσεων στην πλατεία Ελευθερίας της Πάτρας ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή, οι εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Μπλόκου των Προσφυγικών, που οργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος, με τον δήμο Πατρέων και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Κόσμος κάθε ηλικίας έδωσε το «παρών», ολοκληρώνοντας ένα τριήμερο δράσεων, τιμώντας τους εκτελεσθέντες της 4ηςΔεκέμβρη του 1943.

Το πρωί της Κυριακής σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Παραρτήματος Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Νικόλαου Πολυκράτη (Νικήτα) και το μνημείο στο κτήμα «Μουρτζούχου».

Στην κεντρική ομιλία, ο Φώτης Αραβαντινός, μέλος του ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συλλόγου, στάθηκε στην «"ανταρτομάνα" γειτονιά των Προσφυγικών, που δεν σταμάτησε να μαρτυράει καθ' όλη τη διάρκεια των χρόνων της κατοχής από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους αλλά και δεν σταμάτησε να αγωνίζεται με σθένος, να σαλπίζει τη νικηφόρα αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, των οποίων κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ».

Ειδική ήταν η αναφορά του στον Νίκο Πολυκράτη, γνωστό ως καπετάν Νικήτα, ηγετική μορφή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά και στον Ντίνο Βουρδέρη, Γραμματέα Πάτρας της ΕΠΟΝ.


Εξιστόρησε τα γεγονότα της 27ης Οκτώβρη του 1943, όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, με τους προδότες Ελληνες συνεργάτες τους, προχώρησαν στο Μπλόκο των Προσφυγικών. Συνέλαβαν πάνω από 200 αγωνιστές, στην πλειοψηφία τους νέους, δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ, που οδηγήθηκαν στις φυλακές «Λυμπερόπουλου». Στις εκτελέσεις 84 αγωνιστών στο κτήμα «Μουρτζούχου», που ακολούθησαν, οι 63 από τους οποίους ήταν από το Μπλόκο των Προσφυγικών.

«Οι αναγραφόμενοι στο ηρώο της πλατείας είναι, όπως λέει και ο ποιητής, "οι δικοί μας Χριστοί, οι δικοί μας άγιοι". Μας εμπνέουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να σβήσει κάθε λογής αδικία, να μπουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο φασισμός και οι σημερινοί του εκφραστές, όπως και το σύστημα που τους γεννά», τόνισε ο Φ. Αραβαντινός.

Στάθηκε στη νέα γενιά που εμπνέεται και διδάσκεται από τέτοιες θυσίες, σημειώνοντας: «Τα όνειρα των νεολαίων αντιπαραβάλλονται με τη σημερινή κατάσταση και δεν απέχουν πολύ από τα όνειρα αυτών που έπεσαν στα μπλόκα, που έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για να πετάξουν από πάνω τους όλους εκείνους που τους ήθελαν έρμαια των καιρών. Ονειρα που φωτογραφίζουν μια καλύτερη κοινωνία, χωρίς πολέμους και προσφυγιά, που αξιοποιεί όλο το επιστημονικό της δυναμικό για να βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων, που ο καθένας πιάνει δουλειά για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν καθημερινά. Μια κοινωνία που δεν φοβάται τη νεροποντή και ξέρει τι ξημερώνει την επόμενη μέρα. Γι' αυτό παλεύουμε κι εμείς σήμερα!».

Νωρίτερα, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από το παιδικό τμήμα του «Παμμικρασιατικού», σε διδασκαλία της θεατρολόγου Κωνσταντίνας Βασιλακοπούλου. Επίσης, χοροθεατρικό δρώμενο από το Ποντιακό Τμήμα, σε διδασκαλία Χρύσας Σπυριδωνίδου, ενώ συμμετείχε η μπάντα του δήμου Πατρέων.

Από την πλατεία Ελευθερίας, οι συμμετέχοντες πορεύτηκαν στο κτήμα «Μουρτζούχου», όπου εκ μέρους του δήμου Πατρέων χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.

Στις εκδηλώσεις έδωσε το «παρών» αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

Των τελικών εκδηλώσεων είχαν προηγηθεί, την Παρασκευή, η προβολή της ταινίας «Το τραγούδι του γκρι περιστεριού», μουσική παράσταση, αφιέρωμα στη «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη (από καλλιτέχνες της Πάτρας, με τη συμμετοχή της χορωδίας «Αντηχώ») το Σάββατο, ενώ την Κυριακή το απόγευμα προβλήθηκε η ταινία «Το ξυπόλυτο τάγμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ