Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Λίγο πριν το ταξίδι στη Μόσχα

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, την ώρα που «βράζει» ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζήτησαν «την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος, και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Η δε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι συζητήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως Μπλίνκεν και Μητσοτάκης «εξέτασαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας». Επίσης αναφέρουν ότι συζητήθηκαν «η σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» και «οι προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Σότσι αύριο Τετάρτη, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες προγραμματίζεται να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. «Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με την κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας να χτυπά «κόκκινο» και την Αλεξανδρούπολη να εξελίσσεται σε έναν από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Μία μέρα πριν, σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, την πρώτη του επίσημη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας εκεί. Θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, και με τον νέο Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με την συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, «για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας». Αναμένεται ακόμα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον, σε συνέντευξή του χτες το βράδυ στο CNN ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης να επιβάλλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους και μια σειρά μέτρα περιορισμού στην καθημερινότητά τους, παρουσιάζοντάς τα ως μέτρο υπέρ της δημόσιας υγείας. Εκανε σαφές ότι όλα αφορούν τον στόχο να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, που θα έχει συνέπειες στην καπιταλιστική οικονομία. Παράλληλα, στον απόηχο και της επίσκεψης του πάπα το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Λέσβο (βλέπε και σελ. 18), υπερασπίστηκε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα σύνορα σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Στηλίτευσε δε τη στάση άλλων ευρωενωσιακών χωρών, που δεν δείχνουν «αλληλεγγύη» δεχόμενες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπεραμύνθηκε και της ανάγκης για «συνεργασία» με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ