Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινητικότητα από Σούδα έως Αλεξανδρούπολη

Φωτιά έχουν πάρει οι στρατιωτικές υποδομές των Αμερικανών στην Ελλάδα, στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, δύο αεροσκάφη των Αμερικανών σηκώθηκαν χτες από τη βάση τους στη Σούδα και αναπτύχθηκαν σε αποστολές Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR).

Το ένα (τύπου RC-135V) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας την περιοχή στα ανοιχτά της Κριμαίας. Το άλλο (τύπου RC-135U) στα ανοιχτά της Συρίας, ελέγχοντας βασικά τις κινήσεις στις εγκαταστάσεις των Ρώσων στη χώρα, συγκεκριμένα την αεροπορική τους βάση στη Λαττάκεια, και τη ναυτική στην Ταρτούς.

Στο μεταξύ, πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, στη διεκπεραίωσή τους βορειότερα προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων»).

Προχτές Κυριακή κατέφτασαν από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα (NSA Souda Bay) και 4 σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V, 2 της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και 2 των Navy Seals του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με το αντίστοιχο προσωπικό, σε άλλη μία ένδειξη της σημασίας της Αλεξανδρούπολης για τους Αμερικανούς και τους σχεδιασμούς τους, όπως και για την επικινδυνότητά τους για την περιοχή. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι ανάμεσα στα άλλα ο ρόλος τους θα είναι να φυλάνε τις υποδομές που κατά τ' άλλα «δεν απειλούν» και άρα «δεν κινδυνεύουν» από κανέναν...

Στην ακριτική πόλη είναι έτσι και αλλιώς ανεπτυγμένο «ελληνικό απόσπασμα» (Greece Detachment) της SDDC (U.S. Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), με αρμοδιότητα τη διεκπεραίωση αμερικανικών εφοδίων, οπλισμού και μέσων.

Θυμίζουμε ότι η «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προβλέπει και εγκατάσταση πρόσθετων δυνάμεων των Αμερικανών στο στρατόπεδο «Γιαννούλη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ