Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη συναυλία για την Πρωτομαγιά με την Μαρία Φαραντούρη

Μεγάλη συναυλία διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στο «Christmas Theater» (λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι).

Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη. Συμμετέχουν ακόμη η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο αγαπημένα τραγούδια. Πολλά από αυτά μάλιστα τα έχει πρωτοτραγουδήσει και τα έχει σημαδέψει με την εμβληματική φωνή της. Τραγούδια αγωνιστικά, τραγούδια που έχουν συνδεθεί με μεγάλες στιγμές του λαού μας και της ταξικής πάλης στη χώρα μας, αλλά και πολλές μουσικές εκπλήξεις θα περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμα της συναυλίας.

Η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα βρίσκονται σε ισχύ τη μέρα πραγματοποίησης της συναυλίας.

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Γισδάκης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, για τον ιδιαίτερο συμβολισμό και τη σημασία της συναυλίας, ενώ με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη ρίχνουμε «κλεφτές» ματιές στο πρόγραμμα της συναυλίας, συζητάμε για την πολύμορφη παρέμβαση του ΚΚΕ στο πεδίο του Πολιτισμού, αλλά και το πώς είναι να συνεργάζεσαι και να διευθύνεις την σπουδαία Μαρία Φαραντούρη. Ακολουθεί η συζήτηση με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη:

Ακόμα πιο επίκαιρη η παρουσία αυτών των τραγουδιών και αυτής της φωνής


-- Η ΚΕ του ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά και με μια μεγάλη συναυλία με κύρια ερμηνεύτρια την Μ. Φαραντούρη. Αλλη μια πρωτοβουλία του ΚΚΕ στον τομέα του Πολιτισμού...

-- Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, βγαίνει μπροστά και διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία, άλλο ένα σημαντικό γεγονός στη μεγάλη σειρά σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η ιδεολογία του Κόμματος είναι αυτή που εμπνέει, χρόνια τώρα, σημαντικούς δημιουργούς. Οι δίκαιοι αγώνες της εργατικής τάξης είναι το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζονται πολιτιστικά έργα στέρεα και δυναμικά.

Ειδικότερα σήμερα, που βλέπουμε ότι προϊόντα υποκουλτούρας αναδεικνύονται σε κυρίαρχες ψευτοπολιτιστικές προτάσεις και οι κρατούντες προσπαθούν να επιβάλουν με κάθε μέσο τη δική τους έλλειψη γνώσης και ευαισθησίας, η ανάγκη για τέτοιου ήθους εκδηλώσεις γίνεται ακόμα πιο έντονη. Η ποίηση, τα τραγούδια και η Τέχνη, η αληθινά λαϊκή, βρίσκονται χρόνια τώρα υπό διωγμό, προς όφελος της υποκουλτούρας. Ο στόχος βέβαια είναι η αποχαύνωση, η αποβλάκωση του λαού, ώστε η εξουσία να κρατάει τα γκέμια, χωρίς προβλήματα.

Κάθε φορά που ακούγεται ένα τραγούδι αφύπνισης, το μέλλον γίνεται λίγο καλύτερο.

Πιστεύω λοιπόν ότι και με αυτήν τη συναυλία θα κάνουμε πολλά βήματα για ένα καλύτερο αύριο.

Η συγκεκριμένη συναυλία ξεχωρίζει και χαρακτηρίζεται από την εμβληματική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, που έχει ερμηνεύσει κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια που συντροφεύουν τους λαϊκούς αγώνες.

Σε αυτήν την περίοδο, λοιπόν, που το λαϊκό κίνημα, για άλλη μια φορά, δέχεται απροκάλυπτες επιθέσεις, γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η παρουσία αυτών των τραγουδιών και αυτής της φωνής.

-- Δώσε μας κάποια στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει η συναυλία, στην οποία είσαι ενορχηστρωτής;

-- Το ρεπερτόριο αυτής της συναυλίας προέκυψε μετά από πολλή κουβέντα με την Μαρία Φαραντούρη, σε συνεννόηση με το Κόμμα και άξονα την επικείμενη Εργατική Πρωτομαγιά.

Ομως, δεν θα ακουστούν μόνο τραγούδια αγωνιστικά και στρατευμένα. Θα ακούσουμε τραγούδια μέσα από τη μεγάλη πορεία της Μαρίας Φαραντούρη, για τον έρωτα, για τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, για την ειρήνη και για τα παιδιά.

Θα ακουστούν λόγια του Ρίτσου, του Μ. Ελευθερίου, του Καμπανέλλη, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μπρεχτ, του Γκάτσου κ.ά. μέσα από το ρεπερτόριο της ερμηνεύτριας. Αντίστοιχα, ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Λιβανελί, ο Λοΐζος, ο Σμέτανα, ο Μικρούτσικος, ο Ξαρχάκος θα μας δονήσουν για άλλη μια φορά με τη μουσική τους.

Με την Μαρία Φαραντούρη προτείναμε τη συμμετοχή τριών τραγουδιστών της νεότερης γενιάς, που ο καθένας τους έχει τη δική του σημαντική πορεία. Η Ρίτα Αντωνοπούλου, η κορυφαία, θεωρώ, τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή στο στρατευμένο (και όχι μόνο) τραγούδι, ο Βασίλης Γισδάκης με τις χατζιδακικές περγαμηνές του και την ιδιαίτερη ερμηνευτική του προσέγγιση και ο σημαντικότερος, πιστεύω, λαϊκός τραγουδιστής της γενιάς του, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Δεν πρόκειται μόνο για εξαιρετικούς τραγουδιστές, αλλά και για αγωνιστές ιδεολογικά συνειδητοποιημένους.

-- Πώς είναι να διευθύνεις και να συνεργάζεσαι με μια εμβληματική ερμηνεύτρια όπως είναι η Μ. Φαραντούρη;

-- Πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι καλλιτέχνιδα παγκόσμιας αναγνώρισης και με εμπειρίες και συναυλίες σε όλο τον κόσμο, συνεργασίες και συναναστροφή με εμβληματικές μορφές, πράγματα που για τους νεότερους αγγίζουν τα όρια του μυθικού. Εχει καλλιτεχνικές ανησυχίες και μουσικές γνώσεις, οπότε μουσικά συνεννοούμαστε, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο. Γι' αυτήν τη σπουδαία συνεργασία αισθάνομαι τυχερός και πιστεύω ανάλογα θα αισθανθούν και όσοι έρθουν στις 29 Απρίλη να μας ακούσουν.

Επομένως, η ευθύνη και η τιμή είναι μεγάλη. Είναι η πρώτη φορά που προετοίμασα μια συναυλία εξαρχής μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, με την οποία είχαμε μονάχα περιστασιακές συνεργασίες με αφορμή ειδικά αφιερώματα, στον Μίκη Θεοδωράκη, στον Ρίτσο και για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Προσπάθησα να αποδοθούν τα έργα όσο γίνεται πιο κοντά στη νοοτροπία των δημιουργών τους, δίνοντας όπου γινόταν μια πιο φρέσκια ματιά.

Στην επιτυχία του εγχειρήματος θα συμβάλουν κάποιοι από τους κορυφαίους μουσικούς, που όλοι τους γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεκριμένο είδος: Ο Αχιλλέας Γουάστορ στο πιάνο, ο Ηρακλής Ζάκας στο μπουζούκι, ο Σταύρος Καβαλιεράτος στο κοντραμπάσο, ο David Lynch στα πνευστά, ο Μιχάλης Πορφύρης στο τσέλο, ο Γρηγόρης Συντρίδης στα ντραμς, ο Γιώργος Τσοκάνης στα keyboards και ο Χρήστος Μιχάλης στην ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ