Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο λαός δίνει απάντηση στο όργιο της ΝΑΤΟικής τρομοκρατίας

  • Ανυπόστατες κατηγορίες στους συλληφθέντες της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης στο λιμάνι
  • Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα, μαζικούς φορείς, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών

Από το όργιο καταστολής: Ο Ευθ.Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη σύλληψή του, τραυματισμένος και δεμένος με χειροπέδες σε αναπηρικό καροτσάκι στο Νοσοκομείο!
Από το όργιο καταστολής: Ο Ευθ.Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη σύλληψή του, τραυματισμένος και δεμένος με χειροπέδες σε αναπηρικό καροτσάκι στο Νοσοκομείο!
Στις 15 Ιούνη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης θα δικαστούν οι 8 συλληφθέντες που διώκονται με τις ανυπόστατες και προβοκατόρικες κατηγορίες της απείθειας, της ελευθέρωσης φυλακισμένου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπαλλήλων και της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Το «έγκλημά» τους είναι ότι στο πλαίσιο της μεγάλης απεργιακής διαδήλωσης την περασμένη Τετάρτη, που κατευθύνθηκε στο λιμάνι, όπου είχε καταπλεύσει ΝΑΤΟικό πλοίο με πολεμικό υλικό για την Ανατολική Ευρώπη, κατάφεραν να προσεγγίσουν τα βρετανικά στρατιωτικά οχήματα, να πετάξουν κόκκινες μπογιές και να γράψουν πάνω τους «ΝΑΤΟ go home». Μια πράξη που εξέφρασε την απαίτηση του λαού της πόλης για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών».

Αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση και αμόλησε τους άνδρες της ΟΠΚΕ και της ΔΙΑΣ, που ξυλοφόρτωσαν τους διαδηλωτές και προχώρησαν σε συλλήψεις. Ανάμεσα στους διωκόμενους είναι τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Ευθύμης Δημάκης και Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, το μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ Ανδρέας Κοράκης, συνδικαλιστές, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές. Μαζί με τους 8 είχαν προσαχθεί αρχικά άλλοι τρεις, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Ανάμεσά τους ήταν και ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Δημήτρης Μαβίδης, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα δήλωσε τη δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Η αγωνιστική υποδοχή στους συλληφθέντες όταν αφέθηκαν ελεύθεροι

MotionTeam

Η αγωνιστική υποδοχή στους συλληφθέντες όταν αφέθηκαν ελεύθεροι
Δύο από τους συλληφθέντες χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ο Ευθύμης Δημάκης στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» με αιμάτωμα και τραύματα στο πρόσωπο, από όπου πήρε εξιτήριο την Παρασκευή, και ο νεαρός φοιτητής, ο οποίος διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ με μικροεκδορές στα χέρια και τα πόδια και μετά επέστρεψε στη ΓΑΔΘ.

Το σκηνικό της βίαιης επίθεσης συμπληρώνουν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, που ζέχνουν από βρωμιά και δυσωδία, από ανθρώπινες ακαθαρσίες, η πολύωρη καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους χτυπημένους, παρά το γεγονός ότι επίμονα ζητήθηκε από μέρους τους, και στη συνέχεια η προσπάθεια παρεμπόδισης του ιατρικού έργου, ο υποσιτισμός τους στα κρατητήρια. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με εξαίρεση ελάχιστες ώρες ύπνου και μέχρι την απελευθέρωσή τους, ήταν δεμένοι με χειροπέδες, λες και ήταν οι πιο επικίνδυνοι κακοποιοί. Ακόμα και μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου περίμεναν να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, τους είχαν δεμένους με χειροπέδες στις καρέκλες, ενώ και η μεταφορά τους από τη ΓΑΔΘ έγινε με 7 περιπολικά, ένα για τη μεταφορά του καθενός (!), και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.

Οι συνήγοροι των 8 κατέθεσαν μηνύσεις για εξύβριση - απειλή, φθορές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς οι συλληφθέντες δέχτηκαν από τους αστυνομικούς απρόκλητη και βάναυση επίθεση στη διάρκεια της σύλληψής τους. Χαρακτηριστικό δείγμα των σύγχρονων βάναυσων μεθόδων της αστυνομίας είναι η περίπτωση του νεαρού φοιτητή, που ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος, έπεσαν πάνω του και τον πίεζαν με τα γόνατα στην πλάτη και στο ύψος του αυχένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Τεράστιο κύμα αλληλεγγύης

Αγωνιστικά εκφράστηκε η αλληλεγγύη του εργαζόμενου λαού στους συλληφθέντες, το απόγευμα της Τετάρτης με μαζικές κινητοποιήσεις συμπαράστασης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, έξω από τη ΓΑΔΘ, και στην Αθήνα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά και την επόμενη μέρα, την Πέμπτη, όταν είχε οριστεί να περάσουν τη διαδικασία του αυτοφώρου οι συλληφθέντες, από το πρωί διαδήλωναν έξω από τα δικαστήρια την απαίτησή τους για άμεση απελευθέρωση και παύση της δίωξης.

Στη συνέχεια, με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους 7 συναγωνιστές τους που βγήκαν από τα δικαστήρια με υψωμένες τις γροθιές. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», διατράνωσαν.

Με δηλώσεις τους οι συλληφθέντες, αλλά και οι εκπρόσωποι των σωματείων και των άλλων φορέων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διαμήνυσαν ότι η πάλη ενάντια σε μια Ελλάδα - προγεφύρωμα πολέμου θα δυναμώσει, παρά την τρομοκρατία και την καταστολή.

Την επίθεση στους απεργούς της Θεσσαλονίκης καταδίκασαν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δημοσιογραφικές Ενώσεις αλλά και δεκάδες καλλιτέχνες, αθλητές και πανεπιστημιακοί από όλη τη χώρα. Ξεκαθάρισαν ότι δεν τρομοκρατούνται, θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, υπέρ της ειρήνης και της απεμπλοκής της χώρας μας από τους πολέμους.

Το κύμα καταδίκης καθημερινά μεγαλώνει, με νέες αποφάσεις και ψηφίσματα.

Στη μεγάλη λίστα προστέθηκαν την Παρασκευή οι καλλιτέχνες: Αλεξανδροπούλου Μέλπω, τραγουδίστρια, Βλαντώνη Κατερίνα, εικαστικός, Βλαχοπούλου Αννυ, γραφίστας, Γεννιατάκη Σοφία, μουσικός, Γκούβας Κώστας, μουσικός, πρόεδρος παραρτήματος του ΠΜΣ, Γκρανόπουλος Κώστας, μουσικός, Ελευθεριάδης Βασίλης, ζωγράφος, Εμπρου Γιουσούφ, εικαστικός, Καρμπάς Κώστας, τραγουδοποιός, Κοφίνα Χρύσα, εικαστικός, Μαλτουδόγλου Λυσίμαχος, γραφίστας, Μαρμαρίδης Σεραφείμ, μουσικός, οργανοποιός, Μήτσικα Ιωάννα, χορεύτρια - χορογράφος, Μπαλλάς Σωτήρης, τραγουδιστής, Νάτσιου Σοφία, συνθέτης, Νικολαΐδης Κώστας, ηχολήπτης, Παντελίδου Ρούλα, ηθοποιός, Πολυζώνης Θοδωρής, μουσικός, Πρώιος Γιάννης, ζωγράφος - σκηνογράφος, Σαραφιανός Σπύρος, ηθοποιός, Σεϊμένης Βασίλης, ηθοποιός, Ταλέας Νίκος, μουσικός, Τατσιούλη Ανθή, τραγουδίστρια, Τσιτσούλης Απόστολος, σκηνοθέτης, Τσουγκράνη Βερονίκη, χορεύτρια - χορογράφος, Χαλκίδης Νάσος, εικαστικός, Χατζημιχαηλίδης Στέφανος, σκηνοθέτης.

Από τον χώρο του αθλητισμού οι: Κατραντσιώτης Δημήτρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, Κεφάλας Κώστας, προπονητής υδατοσφαίρισης, Παντέρης Κώστας, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), Χαραλαμπίδης Παναγιώτης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΣΜ.

Ο Στέλιος Νικητόπουλος, δημοσιογράφος, εργασιακός εκπρόσωπος της ΕΡΤ3.

Οι πανεπιστημιακοί: Αυγήτα Λουίζα, Βεντούρης Αντώνης, Δελησταύρου Αντωνία, Καρακώστας Βασίλης, Μαμάτας Λευτέρης, Μιχαηλίδης Θανάσης, Μπικιάρης Δημήτρης, Παπαδημητρίου Ελευθερία, Παυλίδης Περικλής, Ραπτάκης Δημήτρης, Τηλικίδου Ρένα, Τσακλίδης Γιώργος, Τουρτούρας Χρήστος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ