Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Προετοιμασία για «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία

Δεκάδες άμαχοι νεκροί και αλληλοκατηγορίες για την πυραυλική επίθεση στην Ανατολική Ουκρανία

Νέα μεγαλύτερη όξυνση μετά τον φονικό βομβαρδισμό κατά αμάχων στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας

Copyright 2022 The Associated

Νέα μεγαλύτερη όξυνση μετά τον φονικό βομβαρδισμό κατά αμάχων στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας
Με συνεχόμενες αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στην Ουκρανία και απανωτά πακέτα ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αξιοποιώντας και αλλεπάλληλες καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου από τη Μόσχα, κλιμακώνεται καθημερινά η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, μετά τη ρωσική εισβολή την Ουκρανία.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζουν πλέον ότι προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, που θα διαρκέσει ακόμα και χρόνια. Στο πλαίσιο του σφοδρού γεωπολιτικού ανταγωνισμού ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στο «τόξο» από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εξετάζουν μόνιμες και ενισχυμένες βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ προχωρούν προετοιμασίες για νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας να αναγγέλλει ότι η χώρα του θα καταθέσει σχετικό αίτημα.

Η νέα φάση διαρκούς κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού «ξεκαθαρίσματος» με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα, αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών του G7, την περασμένη βδομάδα.

Στον «παγκόσμιο και μακροχρόνιο αντίκτυπο της επιθετικότητας της Ρωσίας» αναφέρθηκε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ μετά τη Σύνοδο, βάζοντας στο κάδρο και την Κίνα, που επίσης «αμφισβητεί το δικαίωμα των εθνών να επιλέγουν τον δικό τους δρόμο».

Οπως τόνισε, η «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ - ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου - λαμβάνει υπόψη αυτήν την παγκόσμια αλλαγή και «θα δώσει μια απάντηση για το πώς σχετιζόμαστε με τη Ρωσία στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, κράτη μη μέλη του ΝΑΤΟ, όπως Φινλανδία, Σουηδία, Γεωργία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αυστραλία και Ιαπωνία συμμετείχαν στη Σύνοδο, με την επίκληση ότι «οι ενέργειες της Ρωσίας έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια ασφάλεια».

Για τη Γεωργία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ανακοινώθηκαν «πακέτα υποστήριξης» του ΝΑΤΟ.

Στη Σερβία, που δέχεται πιέσεις να συνταχθεί με τη Δύση κατά της Ρωσίας, «αιωρείται από πάνω μία "πυρηνική βόμβα" υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Σερβίας ή διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος της χώρας Αλ. Βούτσιτς.

Μάλιστα κατήγγειλε παρενοχλήσεις από στρατιωτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε πτήσεις της σερβικής Πολιτικής Αεροπορίας. Ανέφερε επεισόδιο την περασμένη Τετάρτη στην πτήση της «Air Serbia» από Μόσχα για Βελιγράδι, όταν στρατιωτικό αεροσκάφος «F-15» ή «Eurofighter», κοντά στα σύνορα με τη Λιθουανία, εισήλθε στη ρωσική ζώνη ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και πετούσε πολύ κοντά στο σερβικό πολιτικό αεροπλάνο. Ο Σέρβος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμπεριφορά αυτή, καθώς όπως είπε οι Ρώσοι θα μπορούσαν να ανοίξουν πυρ και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των επιβατών, ενώ έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και η Πολωνία πραγματοποίησαν την Παρασκευή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Rzeszow, περίπου μία ώρα μακριά από τα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας.

Η Φινλανδία θα υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Σ. Νιινίστο δήλωσε ότι η χώρα του πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Σε συνέντευξή του στη «Sueddeutsche Zeitung», τόνισε πως υπολογίζει σε μια «τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία» στη συνεδρίαση μετά το Πάσχα, για αίτηση ένταξης. Σε περίπτωση δε αίτησης, υποθέτει ότι το ΝΑΤΟ θα λάβει μια «ταχεία» απόφαση.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάννα Μάριν, η απόφαση για το αν θα υποβληθεί αίτηση για ένταξη θα πρέπει να ληφθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, τον Ιούνη.

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση για ένταξη, είμαι βέβαιος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα την καλωσορίσουν θερμά».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, απαντώντας αν το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο μετά τη ρωσική εισβολή, παραδέχτηκε έμμεσα πως η κατάσταση κλιμακώνεται: «Πρέπει να εξισορροπήσουμε ξανά την κατάσταση και να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για τη δική μας ασφάλεια, γιατί το ΝΑΤΟ είναι μια μηχανή αντιπαράθεσης». Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, είπε ότι η Ρωσία θα έπρεπε «να κάνει τη δυτική πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά την ασφάλειά μας». Ωστόσο, πρόσθεσε, η Ρωσία δεν θα το εκλάμβανε ως απειλή για την ύπαρξή της, ώστε να εξετάσει τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Σε περίπτωση όμως νέας όξυνσης του ανταγωνισμού, συνέχισε, «τα πάντα αφορούν την αμοιβαία αποτροπή. Αν η μία πλευρά - το ΝΑΤΟ - είναι πιο ισχυρή από την άλλη, ειδικά όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, τότε θα θεωρηθεί απειλή για ολόκληρη την αρχιτεκτονική ασφάλειας και θα αναγκαστούμε να λάβουμε πρόσθετα μέτρα».

Περισσότερα όπλα στην Ουκρανία από ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Οπλα, όπλα και όπλα» ήταν τα ...«τρία πιο βασικά ζητήματα» που έθεσε η Ουκρανία στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμ. Κουλέμπα, ο οποίος εξέλαβε «μια αυξανόμενη κατανόηση» στο ΝΑΤΟ ότι «η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο για τη δική της ασφάλεια, αλλά για την ασφάλεια των χωρών της συμμαχίας».

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών συστημάτων» αποφασίστηκε να σταλεί άμεσα στην Ουκρανία και σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ «θα κάνει περισσότερα τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, για να στηρίξει την Ουκρανία». Υπενθύμισε δε ότι οι «σύμμαχοι» του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στήριξη στην Ουκρανία για πολλά χρόνια, εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες και παρέχοντας εξοπλισμό.

Μετά τις παραδοχές του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι στις ΗΠΑ εκπαιδεύονται Ουκρανοί για τη χρήση των drones «Switchblade», που προμηθεύει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, οι «Times» αποκάλυψαν ότι Βρετανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν σε γειτονική χώρα της Ουκρανίας για να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στη χρήση βρετανικών τεθωρακισμένων, όπως οχήματα τύπου «Mastif» ή «Jackal».

Η Βρετανία θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον 100 εκατ. λίρες στρατιωτικής βοήθειας, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, μετά από συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Αύξηση της ευρωενωσιακής χρηματοδότησης για στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία κατά 500 εκατ. ευρώ - σε 1,5 δισ. ευρώ συνολικά - ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, που επισκέφτηκε την Παρασκευή το Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, η ΕΕ ανοίγει ξανά το γραφείο της αντιπροσωπείας της στο Κίεβο.

Σε ένα άλλο σημαντικό μέτωπο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η ΕΕ θα παράσχει 7,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να «τρέξουν» οι έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Στο μεταξύ η Σλοβακία προμήθευσε την Ουκρανία με σύστημα αεράμυνας «S-300», όπως είχε ζητήσει η Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Εντ. Χέγκερ, ο οποίος επισκέφτηκε το Κίεβο. Η παράδοση των «S-300» «δεν σημαίνει ότι η Σλοβακία εμπλέκεται στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε, ενώ η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οι παραδόσεις όπλων αποτελούν «νόμιμους στόχους» της.

Σε αντάλλαγμα, στη Σλοβακία θα τοποθετηθεί η τέταρτη συστοιχία του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», που θα φτάσει την επόμενη βδομάδα, επιπλέον των συστοιχιών που έφεραν στη Σλοβακία η Γερμανία και η Ολλανδία τον Μάρτη.

Χτύπημα σε αμάχους στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Μετά τις εικόνες και τις καταγγελίες για εκατοντάδες νεκρούς αμάχους στην Μπούκα, που πυροδότησε προαποφασισμένες κυρώσεις και διεθνείς έρευνες για εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία, την Παρασκευή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πέντε παιδιά - από πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία.

Στην περιοχή ζουν πολλοί ρωσόφωνοι Ουκρανοί, κατά των οποίων έχουν σημειωθεί επιθέσεις και βιαιοπραγίες από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως καταγγέλλει η ρωσική πλευρά.

Οι Ουκρανικοί Σιδηρόδρομοι ανακοίνωσαν πως δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα που άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν, και χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τον Ουκρανό κυβερνήτη του Ντονέτσκ.

Εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκε ουκρανική πυραυλική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό και ότι τα θραύσματα του πυραύλου «Tochka-U» έπεσαν σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό.

Τους πυραύλους «Tochka-U» χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός, κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, κάνοντας λόγο για ψεύδη και προβοκάτσια από τους «εθνικιστές του καθεστώτος του Κιέβου». «Ουκρανικά στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην πόλη Ντομπροπόλιε» πραγματοποίησαν το χτύπημα, ενώ οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν άνοιξαν πυρ στην πόλη Κραματόρσκ, ούτε σχεδίαζαν χτυπήματα στις 8 Απρίλη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο. Αντίστοιχα, το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις μας δεν χρησιμοποιούν τέτοιου τύπου πυραύλους, και επίσης δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν είχαν προγραμματιστεί αποστολές για σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) στο Κραματόρσκ».

Ερωτήματα προκαλεί δήλωση αξιωματικού της ουκρανικής αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία «μπροστά από τον σταθμό βρίσκονταν τα απομεινάρια ενός πυραύλου Tochka, στον οποίο ήταν γραμμένο στα ρωσικά με λευκή μπογιά το μήνυμα "Για τα παιδιά"».

«Η Ρωσία χτύπησε τον σιδηροδρομικό σταθμό Κραματόρσκ στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας με πύραυλο Tochka U», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο σύμβουλός του, Αλ. Αρεστόβιτς, το «διόρθωσε» και ισχυρίστηκε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος «Iskander».

Πάντως ο Ζελένσκι αξιοποίησε τους δεκάδες νεκρούς άμαχους για να ζητήσει περισσότερα όπλα, «που διαθέτουν ορισμένοι από τους εταίρους της ΕΕ», και περισσότερες κυρώσεις σε μόνιμη βάση.

Μια μέρα πριν, είχε καταγγείλει ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα (κωμόπολη βορειοδυτικά του Κιέβου), από όπου αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις, είναι «πολύ πιο φριχτή» από ό,τι στην Μπούκα. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 26 πτώματα ανακαλύφθηκαν στα ερείπια δύο βομβαρδισμένων πολυκατοικιών.

Τα κράτη της Δύσης κατήγγειλαν τη Ρωσία ότι ευθύνεται για το χτύπημα στο Κραματόρσκ. Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τις «φριχτές και καταστροφικές εικόνες» από τον σιδηροδρομικό σταθμό, και η εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ ως «μια νέα απόπειρα να κλείσουν οι δρόμοι απομάκρυνσης» του άμαχου πληθυσμού.

Μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας θα πρέπει να συλλεχθούν από τους πρόσφυγες που φεύγουν από τη χώρα, ώστε να μη μείνουν ατιμώρητα, δήλωσε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ιλβα Γιόχανσον, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται και σε πλήθος μαρτυριών από όσους καταφεύγουν προς τα ρωσικά σύνορα.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουγκάνσκ, επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, δήλωσε ότι Ουκρανοί και ξένοι δημοσιογράφοι έφτασαν την Παρασκευή στην κοινότητα Kremennaya για να συντάξουν «κατασκευασμένα ρεπορτάζ», με πολιτοφύλακες του Λουγκάνσκ οι οποίοι «υποτίθεται βομβαρδίζουν όχημα που απομακρύνει άρρωστους και τραυματίες από μια ιατρική μονάδα».

Συνεχίζονται «μετ' εμποδίων» οι διαπραγματεύσεις

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μέσω βιντεοδιασκέψεων συνεχίζονται με πολλά πισωγυρίσματα, με την ουκρανική πλευρά να αναφέρει ότι η «προθυμία» της έχει «επηρεαστεί» από τις εικόνες νεκρών αμάχων σε πόλεις της χώρας.

Ρωσία και Ουκρανία παραμένουν «σύμφωνες» να ξανασυναντηθούν οι εκπρόσωποί τους στην Τουρκία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, «όμως είναι μακριά ακόμα από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Την ίδια ώρα, σε μια ακόμα ντε φάκτο κίνηση προς την ανεξαρτητοποίηση από την Ουκρανία, τους επόμενους μήνες ενδέχεται να ανοίξει πρεσβεία της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε στέλεχος της «κυβέρνησής» της.

Απευθείας συνομιλίες έγιναν για τελευταία φορά στις 29 Μάρτη, όταν η Ουκρανία παρουσίασε πρόταση για «ουδετερότητα», ζητώντας «εγγυήσεις ασφαλείας» από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία) και από Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Πολωνία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, παρουσιάστηκαν δυσκολίες για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» της Ουκρανίας, επειδή ορισμένες από τις χώρες που προτάθηκαν ανησυχούν ότι «θα συρθούν σε μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία», εξήγησε.

Τουρκία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν καταρχήν θετικά το ενδεχόμενο να μπουν «εγγυήτριες δυνάμεις», αν και πρέπει να δουν τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα κ.ά.

Η Λευκορωσία ζήτησε να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις, και την Παρασκευή ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών που παρέχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, ως γειτονικό κράτος.

Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να τερματίσει την «επιχείρηση». «Και ελπίζουμε ότι τις επόμενες μέρες, στο άμεσο μέλλον, αυτή η επιχείρηση θα επιτύχει τους στόχους της ή θα ολοκληρωθεί με τις διαπραγματεύσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», είπε.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους «δεσμούς ασφαλείας» μεταξύ των τριών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ