Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Β΄ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Π.Α.ΜΕ
Μπροστά σε νέα καθήκοντα

Αποσπάσματα από το τμήμα της απόφασης που αφορά το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους πάλης

Ομόφωνα εγκρίθηκε στο τέλος των εργασιών της Συνδιάσκεψης η απόφαση για το πρόγραμμα δράσης και τους στόχους πάλης. Ο «Ρ» παραθέτει εκτενή αποσπάσματα του σχετικού κειμένου με βάση το οποίο θα δράσουν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ:

Πάνω στα βήματα που μέχρι σήμερα κάναμε, σημειώνεται στο κείμενο, τώρα πρέπει να δούμε πώς αυτά θα σταθεροποιούνται και πώς θα ενισχύονται. Εχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ και δύσκολο, με κυρίαρχο στόχο να καταστήσουμε το Π.Α.ΜΕ αδιαμφισβήτητο εκφραστή των συμφερόντων όλων των εργαζομένων. Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για αυτόν το στόχο. Ετσι είναι αναγκαίο:

  • Το Π.Α.ΜΕ να αναπτύσσει τον κινηματικό και μετωπικό του χαρακτήρα σαν Ταξική Συσπείρωση και ταξικός διακριτός πόλος Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, Συνδικαλιστών, Συντονιστικών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα, που, με ενιαίους στόχους και συντονισμένα, παλεύουν πανελλαδικά. Η συσπείρωση αυτή βασίζεται πάνω σε σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως στις κεντρικές κατευθύνσεις συνδιαμορφώθηκε κατά την ίδρυσή του.
  • Το Π.Α.ΜΕ με συλλογικές του αποφάσεις μπορεί να προχωρά και σε επιμέρους συνεργασίες και συντονισμούς σε μέτωπα πάλης όπου κρίνεται αναγκαίο.
  • Να διευρύνει τη συσπείρωση και την κοινή δράση με άλλα Συνδικάτα και συνδικαλιστές που μπορεί να μη συμφωνούν με όλο το πλαίσιο του Π.Α.ΜΕ, αλλά αντιλαμβάνονται την αξία και την ανάγκη της κοινής δράσης.
  • Η πάλη του να ξεδιπλώνεται με όρους μαζικού κινήματος, σε πλαίσιο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, αντινεοφιλελεύθερο, αγκαλιάζοντας το σύνολο των απλών ανθρώπων της δουλιάς, ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα και θρήσκευμα.
  • Συγκρούεται με τις δυνάμεις του Κυβερνητικού και Εργοδοτικού Συνδικαλισμού, με τις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας.
  • Δρα αυτοτελώς και, ταυτόχρονα, συμμετέχει στη δομή του Συνδικαλιστικού Κινήματος, παρεμβαίνει και αξιοποιεί τα όργανα των Συνδικάτων. Δρα για την οργάνωση της Εργατικής Τάξης στα Συνδικάτα. Για τη μαζικοποίηση και την ενίσχυσή τους.
  • Αποκαλύπτει και βρίσκεται σε βαθιά ρήξη με τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αντιπαλεύει τα εκφυλιστικά φαινόμενα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Συντονίζεται με τη μικρομεσαία Αγροτιά και τους ΕΒΕ.
  • Με τη συνολική του δράση δεν καλύπτει ούτε αντανακλά μόνο τις τρέχουσες απαιτήσεις της πάλης ενάντια στις συμβιβασμένες ηγεσίες, αλλά επιδιώκει να εκφράζει την πορεία συγκρότησης ενός λαϊκού μετώπου για τις ανάγκες της προοπτικής του Ταξικού Αγώνα.

Στα πλαίσια αυτά, επιβάλλεται να επικεντρωθεί η προσοχή μας:

  • Στη διεύρυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης με νέες δυνάμεις. Σήμερα, από καλύτερες θέσεις μπορούμε και πρέπει να δώσουμε το χέρι σε Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Πολλοί που είδαν επιφυλακτικά και με δισταγμό το ξεκίνημα του Π.Α.ΜΕ, τώρα έχουν την ευκαιρία να συστρατευτούν μαζί μας. Συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν ακόμα συγχύσεις και αυταπάτες για το ρόλο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχουν τη δυνατότητα να συμπορευτούν, ακόμα κι αν δε συμφωνούν με το σύνολο των στόχων του Π.Α.ΜΕ. Στη διεύρυνση της συσπείρωσης και στο στερέωμά της θα βοηθήσουν αποφασιστικά η συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών σε κλάδους και πόλεις, που θα δρουν και θα οργανώνουν την πάλη και θα αποκτούν κύρος και υπόσταση, σαν μαχητικά κύτταρα δεμένα με τους ίδιους τους εργαζόμενους. Οι Επιτροπές Αγώνα, κύτταρα της εργατικής πάλης στους χώρους δουλιάς και στους κλάδους παραγωγής, να αποτελέσουν τα πόδια του Π.Α.ΜΕ παντού. Οι Αγωνιστικοί Συνδυασμοί στις αρχαιρεσίες των Σωματείων να πλαταίνουν και να προσκαλούν κάθε συνάδελφο που διαπιστώνει την αναγκαιότητα της πάλης.
Αλλαγή, Βελτίωση των Συσχετισμών

Οι μάχες των Αρχαιρεσιών και των Συνεδρίων πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μια πολύπλευρη και πολυσύνθετη διαδικασία. Οχι στενά εκλογικά και μηχανιστικά. Είναι αναμετρήσεις σημαντικές με πολιτικά στοιχεία και όχι λίγες φορές παίρνουν χαρακτήρα και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Στην αλλαγή των συσχετισμών επηρεάζουν τα πλατιά ψηφοδέλτια, η μαζικοποίηση των Σωματείων με την εγγραφή νέων μελών και, κυρίως, η αγωνιστική διεκδικητική πορεία μέσα στο χώρο δουλιάς και στον κλάδο.

Βαρόμετρο η Νεολαία: Η Εργατική Νεολαία, που αποτελεί τη νέα βάρδια της Εργατικής Τάξης, είναι ανάγκη, με τη μαζική της παρουσία στη ζωή και τη δράση των Συνδικάτων, να γείρει την πλάστιγγα σ' όφελος των αγωνιστικών δυνάμεων. Η Γραμματεία Νέων του Π.Α.ΜΕ και όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουμε μεγάλη ευθύνη ώστε να ανοίξει η δουλιά στη Νεολαία, με αιχμή κλάδους που απασχολούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία νέα παιδιά! Να συγκροτήσουν τα Σωματεία Ομάδες Νέων, Πολιτιστικούς Ομίλους, Λέσχες. Να αναδειχτούν στις Διοικήσεις των Οργανώσεων, με τόλμη, νέοι αγωνιστές!

Η συσπείρωση των εργαζόμενων γυναικών στο Π.Α.ΜΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την ισχυροποίησή του και την καθιέρωσή του ως οργανωτή της Εργατικής Τάξης. Η ιδιαίτερη δουλιά στις εργαζόμενες γυναίκες είναι αναγκαία και αναπόσπαστο μέρος της συνολικής δράσης μας στην Εργατική Τάξη. Διαφορετικά, η αστική ιδεολογία θα καλύπτει τα κενά της δικής μας δουλιάς και θα αποπροσανατολίζει παραπέρα τις γυναίκες.

Βασικά μέτωπα και στόχοι πάλης

Ιεραρχώντας τους στόχους μας χρειάζεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στους πιο βασικούς, χωρίς όμως ταυτόχρονα να μένει έξω από την καθημερινή μας πάλη κανένα απολύτως ζήτημα.

- Εργασιακές Σχέσεις: Παλεύουμε κόντρα στις αντεργατικές πολιτικές Κυβέρνησης και Βιομηχάνων, υπερασπίζοντας την πάγια απαίτηση για πλήρη και σταθερή απασχόληση. Προβάλλουμε και διεκδικούμε το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας, για 35ωρο με 5ήμερη εργασία και 7ωρη απασχόληση την ημέρα. Αντιπαλεύουμε τα ελαστικά ωράρια, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Οι θεωρίες των «απασχολήσιμων» είναι ξένες για το συνδικαλιστικό κίνημα. Θεωρούμε ότι η Ανεργία πρέπει να αναδειχτεί και να δοθεί στις πραγματικές της διαστάσεις κι όχι να περιορίζεται στα πλασματικά στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Με δεδομένο πως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 η Κυβέρνηση θα πιέσει για «εργασιακή ειρήνη» και θα ξεσηκώσει θυελλώδη προπαγάνδα για τον «εθελοντισμό», το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα αντισταθεί, γιατί δε βάζει σε ίση μοίρα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και τα υπερκέρδη των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται γύρω από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

- Εισόδημα - Μισθοί - Συντάξεις: Το αίτημα που για φέτος διατύπωσε και διεκδικεί το Π.Α.ΜΕ για 12.000 δρχ. κατώτερο ημερομίσθιο - 300.000 κατώτερο μισθό και 240.000 κατώτερη σύνταξη, αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Υποστηρίζουμε την υπογραφή μονοετών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε: Αφορολόγητο όριο για φέτος τα 4.000.000 δρχ. Επίδομα ανεργίας στο 80% του ΗΑΕ και διάρκεια όσο διαρκεί η ανεργία. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα σχολικά είδη και τις παιδικές τροφές. Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών του μεγάλου Κεφαλαίου. Εργατικό Τιμάριθμο.

- Κοινωνική Ασφάλιση - Υγεία - Πρόνοια: Η μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας και απασχολεί το σύνολο των εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα είναι η επιχείρηση κατεδάφισης που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση. Για το Π.Α.ΜΕ η πλούσια πείρα της άνοιξης του 2001 αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη για την τακτική και τη δράση μας. Οι «προτάσεις» του σημερινού Υπουργού Εργασίας κ. Ρέππα στην ουσία τους αποτελούν τη συνέχεια των γνωστών «μέτρων Γιαννίτση». Τώρα, απλά, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, ο Κυβερνητικός μηχανισμός, ο ΣΕΒ και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, μεθοδευμένα και με σχέδιο, επιχειρούν να πείσουν την Εργατική Τάξη ότι δήθεν είναι μια... εντελώς διαφορετική πρόταση. Τους απαντάμε με το δικό μας πλαίσιο. Επιμένουμε στο γνωστό, πλέον, Δωδεκάλογο του Π.Α.ΜΕ για Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, με παροχές και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό.

- Υπεράσπιση Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών Ελευθεριών: Το εργατικό κίνημα οφείλει να ανταποκριθεί στο καθήκον του, ώστε να υπερασπίσει αποτελεσματικά τις κατακτήσεις του, που είναι ποτισμένες με αίμα, ιδρώτα και πολλές θυσίες. Το ανεμπόδιστο δικαίωμα της απεργίας, των διαδηλώσεων, των πορειών, της συνδικαλιστικής και πολιτικής προβολής ιδεών μέσα στους χώρους δουλιάς είναι αδιαπραγμάτευτα για το Π.Α.ΜΕ. Εδώ και τώρα, απαιτούμε τον εκδημοκρατισμό του Ναυτεργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος. Δυναμώνουμε, παράλληλα, τον αγώνα, για να μπει η Δημοκρατία σ' όλα τα Εργοστάσια και να περιοριστεί δραστικά η εργοδοτική και κρατική ασυδοσία.

- Ιδιωτικοποιήσεις: Η διαδικασία αυτή αποτελεί μία ακόμα «εξυπηρέτηση» προς τους ιδιώτες, αφού τους δίνει επενδυτικές διεξόδους χωρίς οι ίδιοι να επωμίζονται επιχειρηματικά ρίσκα. Ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις εμφανίζονται να γίνονται για να πέσουν οι τιμές, μέσω του ανταγωνισμού, παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Στις ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις έχουμε μειώσεις των εργαζόμενων - ΑΝΕΡΓΙΑ - σε ποσοστά που ξεπερνούν το 30% των εργαζόμενων. Οι εργασιακές σχέσεις, που κατά τεκμήριο ήταν καλύτερες στις ΔΕΚΟ, υποβαθμίζονται, αφαιρούνται άμεσα ή έμμεσα κατακτήσεις των εργαζόμενων, αλλά και οι καταναλωτές οδηγούνται σε δυσχερέστερη θέση.

- Αλλοδαποί, οικονομικοί μετανάστες: Ολοι αυτοί οι συνάδελφοί μας γίνονται «αντικείμενα» της πιο στυγνής εκμετάλλευσης από την άρχουσα τάξη της χώρας μας και, ταυτόχρονα, το Κεφάλαιο και η Κυβέρνηση επιχειρούν να τους έχουν σαν εφεδρικό στρατό πίεσης προς τους Ελληνες εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν και στη χώρα μας φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και νεοφασιστικές πρακτικές. Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλοι οι εργατοϋπάλληλοι, ανεξάρτητα από φυλετικές, γλωσσικές και θρησκευτικές διαφορές, συνθέτουν όλοι μαζί την Εργατική Τάξη της Ελλάδας και σαν ενιαία Τάξη την προσεγγίζει. Για το λόγο αυτό, αγωνιζόμαστε για την πραγματική νομιμοποίησή τους, για να ενταχθούν οι οικονομικοί μετανάστες στα Σωματεία τους, να πάρουν μέρος στη ζωή και τη δράση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, απαιτώντας να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους οι Νόμοι, οι Συλλογικές Συμβάσεις, τα Μισθολογικά και Ασφαλιστικά Δικαιώματα. Τα φαινόμενα της οικονομικής μετανάστευσης μπορούν να περιοριστούν μόνο αν σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι συρράξεις, μόνο αν στηριχτούν οικονομικά οι χώρες προέλευσης των μεταναστών.

- Δημόσια Δωρεάν Παιδεία: Τα Συνδικάτα των εργαζομένων έχουν την υποχρέωση να εντάξουν στα προγράμματα και στη δράση τους τους στόχους πάλης του Ταξικού Εκπαιδευτικού Κινήματος.

- Εργατικά Ατυχήματα: Οι ανατροπές στις Εργασιακές Σχέσεις και, συνολικότερα, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις πολλαπλασιάζουν την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, κύρια στους κλάδους παραγωγής όπου η ανεργία είναι μεγάλη. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική ανοχή, γεννά τα εργατικά ατυχήματα. Η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας, που έχει συγκροτηθεί στο Π.Α.ΜΕ, έχει σημαντικό έργο να κάνει προσανατολίζοντας τα Σωματεία να εντάξουν στο πρόγραμμά τους και να αγωνιστούν χωρίς υποχωρήσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία και ακεραιότητα των εργαζομένων.

- Αντιιμπεριαλιστική πάλη - Αντιπολεμικό Μέτωπο: Οπως μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, το Π.Α.ΜΕ σ' ολόκληρη τη χώρα μπορεί και πρέπει να πρωτοστατεί για τη δημιουργία ενός ευρύτατου μετώπου πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, απαιτώντας τη διάλυση του ΝΑΤΟ και τη μη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Είμαστε αντίθετοι στη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού και υποστηρίζουμε το αίτημα για δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό της Παλαιστίνης, που αγωνίζεται να έχει και τη δική του πατρίδα, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους λαούς και στις χώρες που απειλούνται άμεσα από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους Ιμπεριαλιστές.

- Για τον Πολιτισμό: Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στηρίζει και αξιοποιεί τις λαϊκές παραδόσεις. Καλλιεργεί τις αξίες και την ηθική της εργατικής τάξης, τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας. Είναι αντίθετο στην υποκουλτούρα και στον ξεπεσμό της σήψης, που προβάλλει η αστική τάξη μέσα από τηλεοπτικά σκουπίδια, μέσα από τον ατομισμό, την ιδιοτέλεια και τον αμερικανικό τρόπο ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ