Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ DNA
Η σκοτεινή πλευρά της χρήσης από τις ασφαλιστικές εταιρίες

Το στίγμα μιας ζοφερής προοπτικής από τη χρησιμοποίηση της αποκωδικοποίησης του DNA απ' τις ασφαλιστικές εταιρίες έδωσε χτες σε διάλεξή του ο Δρ. Αριστείδης Πατρινός, ο Ελληνας επιστήμονας που πήρε μέρος στην αποκωδικοποίηση.

Αν, προειδοποίησε, χρησιμοποιηθούν αυτά τα δεδομένα τότε θα οδηγηθούμε στη γενετική διάκριση τόσο στην εργασία όσο και στην ασφάλιση. Οι εξελίξεις υπογράμμισε καλπάζουν, ενώ οι κυβερνήσεις, προχωρούν με αργά βήματα στο νομοθετικό επίπεδο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Οπως ανέφερε ο Αρ. Πατρινός, στην Αμερική ο νόμος περιόρισε κατ' ελάχιστον τις παραβιάσεις, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες, προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο - που είναι μικρό - για να έχουν αυτά τα δεδομένα. Ετσι ο Αρ. Πατρινός περιόρισε τον έλεγχο στην περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών.

Σε άλλα σημεία της διάλεξής του ο Ελληνας επιστήμονας χαρακτήρισε μεγάλο σταθμό στην επιστήμη την αποκωδικοποίηση, η οποία βρίσκεται στις παρυφές πολλών επιστημών - κυρίως της ιατρικής και της βιολογίας. Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα ηθικά, νομικά και ιατρικά διλήμματα με συγκεκριμένα παραδείγματα, ενώ τάχτηκε κατηγορηματικά κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου.

Κατά της χρήσης της αποκωδικοποίησης του DNA απ' τις ασφαλιστικές εταιρίες τάχτηκε και ο Φ. Μπράβος, πρόεδρος του Ομίλου «International Life», που οργάνωσε τη διάλεξη, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση κατοχυρώνεται και νομικά στη χώρα μας με το νόμο 2619/88 με τον οποίο κυρώνεται σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέλος, ο δημοσιογράφος Χ. Παπανδρόπουλος, που συντόνισε τη διάλεξη, έθεσε το ερώτημα γιατί η αποκωδικοποίηση του DNA να μπορεί να χρησιμοποιείται για ποινικά ζητήματα και όχι για ασφαλιστικά ζητήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ