Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Προπαγάνδα και αυταρχισμός δεν έδιωξαν τα ... ράντζα!

Σε κορόνες περί μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας που προσφέρονται στον πολίτη και ...αλμάτων που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση επιδόθηκαν τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και οι νεοδιορισμένοι διοικητές κεντρικών νοσοκομείων. Η προσπάθεια αυτή έγινε με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την Υγεία την περασμένη Κυριακή, αλλά και ενόψει των χτεσινοβραδινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού.

Οποιος ανυποψίαστος παρακολουθούσε τα κρατικά κανάλια, που έδωσαν βήμα στον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, καθώς και τα συνοδευτικά ρεπορτάζ, θα πίστευε πως βρίσκεται σε άλλη χώρα, αφού από τις οθόνες παρέλασαν καινούριες ή γρήγορα επισκευασμένες μονάδες, ανακαινισμένες είσοδοι νοσοκομείων και άλλα... έργα υποδομής. Ο υπουργός άδραξε την ευκαιρία να δηλώσει ικανοποιημένος για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία, το μέτρο, δηλαδή, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Ανέφερε ότι στους δυο μήνες λειτουργίας τους σε 90 νοσοκομεία της χώρας, έχουν προσέλθει σε αυτά 30.000 ασθενείς, οι οποίοι βεβαίως πληρώνουν ακριβά την ώρα της ανάγκης, ενώ, ισχυρίστηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι πολύμηνες λίστες αναμονής έχουν ...εξαφανιστεί.

Από την επικοινωνιακή προπαγάνδα, όμως, δε γλίτωσε και ο Ευαγγελισμός, που μαστίζεται από την έλλειψη προσωπικού, την υπερεντατικοποίηση, τη νοσηλεία στα ράντζα της αθλιότητας, που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενούς του σε πολύμηνες κινητοποιήσεις. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα στο νοσοκομείο εκδηλώνεται κύμα τρομοκρατίας από τη διοίκηση και με τη στήριξη του υπουργείου, με την επιστράτευση ακόμα και των ΜΑΤ!

Εντονη φημολογία ήθελε τον υπουργό Υγείας να επισκέπτεται με τη συνοδεία τηλεοπτικού σταθμού τον «Ευαγγελισμό» το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής. Στο νοσοκομείο, μάλιστα, βρέθηκε το σωματείο των εργαζομένων, προκειμένου να ενημερώσει τον υπουργό για τα πραγματικά προβλήματα. Η επίσκεψη, τελικά, δεν έγινε. Στον «Ευαγγελισμό» έφτασαν μόνο κάμερες της ΕΡΤ, οι οποίες πήραν πλάνα της πρόσφατα ανακαινισμένης εισόδου του νοσοκομείου στην οδό Αλωπεκής, των απογευματινών ιατρείων και δηλώσεις του διοικητή Π. Αλεξόπουλου, σχετικά με τα... οφέλη των ιδιωτικών ιατρείων.

Την ίδια ώρα, όμως, στους νοσηλευτικούς θαλάμους εκατοντάδες ασθενείς, που είχαν προσέλθει στην εφημερία του Σαββάτου, στοιβάζονταν σε ράντζα στους διαδρόμους, σε συνθήκες που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στην εφημερία εξετάστηκαν συνολικά 1.757 ασθενείς και έγιναν 266 εισαγωγές, οι 146 από αυτές σε φορεία. Ενενήντα οκτώ από τους ασθενείς αυτούς εξακολουθούσαν να βρίσκονται στους διαδρόμους έως και χτες Δευτέρα.

Μετά τα ΜΑΤ και ΕΔΕ

Πέραν των άλλων, στο νοσοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την περασμένη βδομάδα.

Μάλιστα, και παρά τις δεσμεύσεις που είχαν δώσει, ο Π. Αλεξόπουλος και ο Λ. Λιαρόπουλος πρόεδρος του Α' ΠεΣΥ, στη συνάντηση που είχαν με τους εργαζόμενους την περασμένη Παρασκευή ότι θα σταματήσουν κάθε ενέργεια, εντούτοις η διοίκηση του νοσοκομείου συνέδραμε με κάθε μέσο τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία συνεχίζεται κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υγείας Χ. Σοφιανού, όπως μεταφέρθηκε χτες στους εργαζόμενους.

Το σωματείο των εργαζομένων επισκέφτηκε χτες τους υπεύθυνους για την ΕΔΕ, κατέθεσε ενυπόγραφα την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του «Ευαγγελισμού», που καταδικάζει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια το σωματείο επισκέφτηκε τον διοικητή και του ζήτησε να τηρήσει τις υποσχέσεις του, τονίζοντας ότι η ΕΔΕ αποτελεί συνέχιση του κλίματος τρομοκρατίας.

Ο Π. Αλεξόπουλος είπε ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη από αυτόν και ότι θα διαβιβάσει το αίτημα των εργαζομένων στο γενικό γραμματέα του υπουργείου.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ