Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Σήμα κατατεθέν η «ευελιξία»

Αποκαλυπτικές για την αντεργατική πολιτική, που με μεγαλύτερη ένταση και ακλόνητη συνέπεια, θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και το 2002, ήταν χθες οι αναφορές του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα για το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση (ΕΣΔΑ), στην τελετή παρουσίασής του στους «κοινωνικούς εταίρους» στο Ζάππειο.

Παρ' όλα αυτά εντύπωση και πολλά ερωτηματικά για το τι ακριβώς επιφυλάσσει τελικά αυτό το σχέδιο, προκάλεσε η άρνηση του υπουργείου να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο προσχέδιο, παρ' όλο που οι δημοσιογράφοι είχαν κληθεί στη σχετική εκδήλωση. Τέτοιο κείμενο είχε δοθεί πάντως στις εργοδοτικές οργανώσεις.

Εντύπωση προκάλεσε και η καθυστέρηση έναρξης της εκδήλωσης κατά περίπου μιάμιση ώρα, επειδή ο υπουργός δεν έφευγε από την ημερίδα του ιδρύματος Κόκκαλη για το ασφαλιστικό, η οποία διεξαγόταν σε παρακείμενο χώρο!

Ο Δ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τους ρυθμούς υλοποίησης της πολιτικής που εφαρμόζει. Η ομιλία του διανθίστηκε από πολλές αναφορές στην ανάγκη συναίνεσης, συμφωνίας και συνεργασίας των «κοινωνικών εταίρων» για την επίτευξη των στόχων που τίθενται. Καθώς όμως τη συμφωνία των «εταίρων» την έχει εξασφαλίσει, οι αναφορές αυτές φαίνεται πως έχουν να κάνουν περισσότερο με το μόνιμο άγχος της κυβέρνησης να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι το πετσόκομμα των δικαιωμάτων τους.

Αρκετές ήταν και οι αντιφάσεις στην τοποθέτηση του υπουργού. Για παράδειγμα, προέβαλε ως θετικό ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2001 ήταν ως επί το πλείστον πλήρους απασχόλησης. Στη συνέχεια όμως είπε ότι ένας από τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ, είναι και η «επιτάχυνση δημιουργίας θέσεων μερικής και μη τυπικής απασχόλησης»!!!

Μίλησε για ποιότητα, σταθερότητα και ασφάλεια της εργασίας, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει αξία ο περιορισμός της ανεργίας με την οικοδόμηση "τειχών" γύρω από τους "τυχερούς" που κέρδισαν μια θέση εργασίας», χωρίς να διευκρινίσει για το τι θα πρέπει να γίνει με αυτούς τους...«τυχερούς»!!!

Ανέφερε ακόμη τον όρο - παραπέμποντας στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση - της «ενεργούς γήρανσης», μιας διαδικασίας που υποτίθεται ότι σκοπό έχει να «μην αισθάνεται ο πολίτης ότι "ξόφλησε"». Με λίγα λόγια περισσότερα χρόνια δουλιάς για όλους και «εθελοντική ενεργοποίηση των ατόμων ώριμης ηλικίας». Μάλιστα για τον υπουργό ήταν εντυπωσιακό ότι στην Ελλάδα το 17,5% αυτών που δεν εργάζονται, επικαλούνται το γεγονός ότι είναι... συνταξιούχοι!!! Αυτό που δεν είπε ο υπουργός είναι πως ο όρος «ενεργός γήρανση» είναι αυτός που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περάσει την αξίωση του κεφαλαίου για συνταξιοδότηση μετά και τα 67!

Συμπερασματικά, από αυτές και άλλες αναφορές του υπουργού, ακόμη και αν δεν εμφανίστηκε στη δημοσιότητα τίποτα συγκεκριμένο για το νέο σχέδιο, σκοπός φαίνεται ότι για άλλη μια φορά είναι η εξάπλωση: των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και κάθε είδους ελαστικότητας. Της διά βίου μάθησης ως μηχανισμού ένταξης και απομάκρυνσης εργαζομένων από την εργασία. Της μερικής απασχόλησης σε όλες τις μορφές της.

Γι' αυτό και ο Γ. Φώλιας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, που κλήθηκε να τοποθετηθεί στη συνέχεια, βρήκε θετικά σημεία στο σχετικό προσχέδιο αλλά απαίτησε μεγαλύτερη «ελαστικότητα» και προνόμια για τους επιχειρηματίες!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, ήταν εξαιρετικά πιεστικός για νέες παραχωρήσεις, λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας».

Αποδεχόμενος συνολικά το κυβερνητικό πλαίσιο, ο Δ. Πολίτης από τη ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του χρόνου εργασίας και επισήμανε ότι η μερική απασχόληση δεν αυξάνεται στην Ελλάδα επειδή είναι μικροί οι μισθοί. Χαρακτήρισε επίσης «θετικές» τις παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ!!!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς όφελος των επιχειρήσεων σε βάρος των ανέργων (2004-09-22 00:00:00.0)
Στη δουλιά και μετά τα 65...! (2003-11-30 00:00:00.0)
Καμιά σύμβαση, κανένα ωράριο, κανένα δικαίωμα! (2002-04-26 00:00:00.0)
Αποδοχή από τους «κοινωνικούς εταίρους» (2000-05-19 00:00:00.0)
Με αλχημείες η κυβέρνηση ξορκίζει την ανεργία (2000-04-06 00:00:00.0)
Ολα για το κυνήγι της ψήφου (1999-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ